Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στο Βερολίνο για τον Newton

Πέφτει λίγο μακριά, αλλά αξίζει τον κόπο…


Τζίνα Σπάρτακου

Η σημερινή βόλτα είναι απολύτως εγκεφαλική και υποκινείται από την μεγάλη μου αγάπη για την φωτογραφία μόδας, τον Helmut Newton και το Βερολίνο. Όταν τα τρία συνδυάζονται, το μόνο που λείπει είναι ο χρόνος και το budget, αλλά αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες… 
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…  Πρώτο δεκαήμερο του μήνα στο Βερολίνο και ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 26 βαθμούς. Σχεδόν φλερτάρει με τους 30. Ο καλύτερος τρόπος για να χαρεί κανείς την καταπράσινη αυτή πόλη, είναι να νοικιάσει ποδήλατο. Κοστίζει ελάχιστα, περίπου 8 ευρώ για 4 ώρες και μπορείς να περάσεις μέσα από απίθανα πάρκα, να κάνεις ορθοπεταλιές δίπλα στο ποτάμι, να σταματήσεις για μια μπύρα, να βρεθείς ξαφνικά μπροστά από μια υπαίθρια συναυλία, ή…. να πέσεις πάνω στο Helmut Newton Foundation, στην οδό Jebensstrasse 2. 
 

voltainena.jpg

Παρκάρεις απ έξω το ποδήλατό σου, κάνεις το σταυρό σου που ο θεός σε αξίωσε να πέσεις πάνω στον πιο εμβληματικό φωτογράφο μόδας του αιώνα και διασχίζεις την είσοδο…  Το ασπρόμαυρο σύμπαν του  φωγράφου που έπασχε από αχρωματοψία είναι εδὠ, πάλλεται πάνω στους γκρι τοίχους και σε περιμένει να το ανακαλύψεις με κάθε λεπτομέρεια. 

voltaindio.jpg

Μπορείς να κάθεσαι με τις ώρες και να κοιτάς κατάματα την Linda Evangelista, να χαζεύεις τις ρυτίδες του Τζακ Νίκολσον, ή να διαβάσεις την μυθιστορηματική ζωή του εβραικής καταγωγής Newton, που δραπέτευσε το ‘37 από την ναζιστική  Γερμανία, αποβιβάστηκε κατά λάθος στη  Σιγκαπούρη όπου δούλεψε ως ρεπόρτερ πορτρέτων, στάλθηκε από τους ναζί σε στρατόπεδο εξόντωσης στην Αυστραλία, απ’ όπου τελικά κατάφερε και δραπέτευσε. Εκεί στην άλλη άκρη της γης, ο uber ταλαντούχος Helmut  άλλαξε για μια ακόμη φορά σελίδα στη ζωή του ξεκινώντας συνεργασίες με τα μεγαλύτερα περιοδικά του πλανήτη, έζησε και φωτογράφισε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Μόντε Κάρλο, στην Αμερική.
 

voltaintria.jpg

Η έκθεση που τρέχει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου έχει τίτλο: Helmut Newton Sumo, Three Boys from Pasadena. Photo Collection of Helmut Newton and June.
Sumo είναι το μνημειώδες βιβλίο των εκδόσεων Taschen που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 20 χρόνια, ήταν το βαρύτερο και μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου και συνοδευόταν από το δικό του τραπεζάκι. Tα τρία αγόρια από την Pasadenα είναι οι βοηθοί του Newton, Mark Arbeit, George Holz, Just Loomis, που επίσης εκθέτουν τη δουλειά τους. 

voltaintesera.jpg

Τέλος σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα του Helmut και της γυναίκας του June, που μέχρι τώρα βρίσκονταν στην ιδιωτική συλλογή του ζευγαριού στο διαμέρισμά τους στο Μόντε Κάρλο.
Τελικά η ζωή είναι πολύ ωραία, φτάνει να αντιλαμβάνεσαι τα δώρα που σου προσφέρει! 
www.helmut-newton-foundation.org

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ