Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στις Νύχτες Πρεμιέρας

Βόλτα με άρωμα φθινοπώρου και κινηματογράφου


Μελίνα Αδαμοπούλου

Τόσο καιρό που πάμε βόλτες παρέα, εσύ κι εγώ, έχεις καταλάβει τι μ' αρέσει, τι αγαπάω, τι... ξορκίζω, τι με ταξιδεύει.  Ξέρεις πολύ καλά,  πως τα βιβλία, τα ήσυχα βράδια, οι ταράτσες με θέα, η μουσική κι ο κινηματογράφος είναι μεγάλες μου αγάπες. Και ξέρεις πως η "βόλτα" που κάνω μέσα απο τις εικόνες στο"πανί" είναι η πιο αγαπημένη μου, η μαγική μου, η "καλή" μου βόλτα.

Γι αυτό, σήμερα θα πάω να δω ταινίες στις  Νύχτες Πρεμιέρας και θα έχω την τύχη να είμαι κι εγώ ένα κομμάτι αυτής της μεγάλης βόλτας στις ζωές μας, στις σκέψεις μας, στα φανερά και τα κρυφά μας, μέσα απ' το "πανί".

Η Βόλτα με τις Νύχτες Πρεμιέρας θα κρατήσει ως τις 29 του Σεπτέμβρη  και μέσα απ' το μυαλό και τη φαντασία του  Λάνθιμου, του Γαβρά, του Έντουαρντ Γιανγκ, του Μίλος Φόρμαν κι άλλων κι άλλων, θα κάνω βόλτες μαγικές. Ταξίδια της ψυχής και του νου.

Κάθε χρόνο αυτό το φεστιβάλ, στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη, είναι μια μικρή όαση στην πόλη.Δεν ξέρω γιατί, μα φέτος, στην 25η χρονιά του αυτό το φθινοπωριάτικο κινηματογραφικό δεκαήμερο, το αισθάνομαι πιο κοντά μου απο ποτέ. Ίσως γιατί το διευθύνει ο Λουκάς!

Σου το έχω πει, αλλά θα σου το πω ξανά!  Ο Λουκάς Κατσίκας, ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ (εδώ και 3 χρόνια) , είναι αγαπημένος φίλος. Ενας φίλος που γνώρισα , σχεδόν στο ξεκίνημα του, και που κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη μου μέσα απο το πάθος και την αλήθεια του για ό,τι είχε σχέση με σινεμά. Και  που ό,τι κατάφερε στα 20 τόσα  χρόνια που "δουλεύει" στο χωρο αυτό, το κατάκτησε αγαπώντας το βαθειά.

Στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας τα 25α τους γενέθλια αντανακλώνται στην αφίσα τους. "Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν, βάζοντας την πόλη σε πρωταγωνιστικό ρόλο να σχηματίζει τον επετειακό αριθμό τους. Ένα παιχνίδι αντανάκλασης που μας θυμίζει ότι ο ίδιος ο κινηματογράφος είναι γεμάτος εικόνες διαφορετικών αναγνώσεων αρκεί να αλλάξεις την οπτική σου», λέει ο Βασίλης Μέξης περιγράφοντας τη βασική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό της επετειακής αφίσας του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, που ξεκίνησαν  στις 18 Σεπτεμβρίου με τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο, την ταινία που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.
https://www.instagram.com/p/B1NZ1u9FGV3/
Στην έναρξη του Φεστιβάλ , στο "Παλλάς",  ο Κατσίκας είχε για μας μια συγκινητική έκπληξη. Ένα βίντεο με πλάνα από το εσωτερικό του κινηματογράφου «Αττικόν» προβλήθηκε στην οθόνη με τον ίδιο να αναφέρει:   «Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα. Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες» κατέληξε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ. 
https://www.instagram.com/p/B1HorSzhiF9/
Απόψε, θα με βρεις στον "Δαναό" (Κηφισίας 109). Απόψε, σου είπα; Λάθος! Σήμερα , έπρεπε να σου πω, γιατί θα μπω στις 5.30 το απόγευμα στο Δαναός 2 για την τσέχικη ¨Κοιλάδα με τις μέλισσες", θα συνεχίσω στο Δαναός 1 στις 8 με τη γαλλο-χιλιανή  "Οροσειρά των ονείρων" και θα ¨κλείσω" , πάλι στο Δαναός 2 στις 10.15 με την αργεντίνικη "Όσα δεν έγιναν στάχτη"

Τρεις ταινίες σ' ένα απόγευμα, τόσες κουλτούρες, πού ξέρεις, μπορεί να βάλουν σε "τάξη" πολλά από τα δικά μου "άτακτα" θέματα..

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department