Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2019

Υπάρχει στην Αθήνα ένα Μικρό Παρίσι


Ζωή Γκόρου

Μπορείς να μην το πιστεύεις αλλά υπάρχει στην Αθήνα ένα μικρό Παρίσι.

Πρόκειται για μία μεγάλη περιοχή του όχι και τόσο γνωστού κέντρου, που μετά την απελεθέρωση της Ελλάδας το 1821, είχε σχεδιαστεί για για να είναι μια μικρογραφία της Πόλης του Φωτός. Το μικρό Παρίσι είναι η περιοχή της Αθήνας η οποία περιλαμβάνει δρόμους με γαλλικά ονόματα όπως Σατωβριάνδου, Βερανζέρου, Φαβιέρου, Β. Ουγκώ, Μαιζώνος, Πουκεβίλ, Μολιέρου, Σονιέρου, Μάγερ. Εκτείνεται κάτω από την πλατεία Ομονοίας ως την πλατεία Καραϊσκάκη και πέρα από την πλατεία Βάθη που είναι ίσως και το κεντρικότερο σημείο της, αφού από αυτήν περνά η οδός Μάρνη (Marne εκ του παραποτάμου Σηκουάνα στο Παρίσι). Εκεί θα βρισκόταν ένα από τα τέσσερα βουλεβάρτα των Αθηνών, η σημερινή οδός Φαβιέρου, σύμφωνα με το σχέδιο του 1833 των Κλεάνθη και Σούμπερτ.

Μπορεί η ιστορία να έδειξε ότι η πόλη μας δεν μπόρεσε να κρατήσει τον τίτλο του Μικρου Παρισιού όμως η αξία αυτών και παρόμοιων δράσεων είναι πολύτιμη γιατί μας υπενθυμίζει το χρέος μας απένατι σε αυτή την πόλη που σχεδιάστηκε για να είναι το πολιτιστικό άστρο της Μεσογείου.

Είναι λοιπόν πολύ ενδιαφέρον σε πείσμα των καιρών ότι εδώ και εφτά χρόνια πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Petit Paris d' Athenes ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη Γαλλική κουλτούρα.

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ έχει ένα θέμα. Το φετινό θέμα είναι "Τα καμπαρέ του Κόσμου" (Cabarets du Monde)

Το σήμα κατατεθέν της Παρισινής νυχτερινής διασκέδασης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σπουδαίους δημιουργούς ζωγράφους, συνθέτες, ποιητές κ.α.. Η λαϊκής προέλευσης υψηλή αισθητική των μεγάλων θεαμάτων των Παρισινών καμπαρέ επηρέασε και επηρεάζει την ψυχαγωγία, την εξέλιξη και ποιότητα των θεαμάτων σε όλο τον κόσμο, περισσότερο από έναν αιώνα τώρα.

Από το Moulin Rouge και το Chat noir πέρασαν και άφησαν το ιστορικό τους αποτύπωμα ο Toulouse Lautrec, ο Εric Satie, ο Pablo Picasso και πολλοί άλλοι σπουδαίοι αρτίστες και δημιουργοί που λατρέψαν το Παρίσι και τα καμπαρέ του. Πολύ γρήγορα απάντησε το Βερολίνο με τα “Τingel Tangel” και την πορεία προς τα Βερολινέζικα καμπαρέ του μεσοπολέμου.

Κι ύστερα τα Ευρωπαϊκά καμπαρέ γνώρισαν την Jazz και αυτόματα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού γεννήθηκε το μιούζικαλ, την ώρα που το καμπαρέ ξεκινούσε και την latin καρριέρα του στην λατινόφωνη Αμερική.

Πρόκειται για μια δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικά σκηνές-μπιστρό, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, το Μεταξουργείο, τον Άγιο Παύλο και την πλατεία Βικτωρίας, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.

Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, έχει δε την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα. Η 1664 Blanc, η διάσημη γαλλική μπύρα με την ξεχωριστή εμφάνιση και εκλεπτυσμένη γεύση, υποστηρίζει και αυτή ,φέτος, το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, για την υλοποίηση του Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2019».

 

 

To φεστιβάλ θα  διαρκέσει από τις 22 Noεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019

Η συμμετοχή μας σε τέτοιες δράσεις είναι ίσως και μια διαμαρτυρία σχετικά με τη μεγάλη επιθυμία να δούμε ξανά το κέντρο ανθισμένο, καθαρό και όμορφο. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μπορείς να επισκεφτείς το επίσημο site του φεστιβάλ στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

petitparis

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 8 Μαΐου

Δώστε προτεραιότητα στην κάλυψη των ουσιαστικών σας αναγκών και μη φορτίζεστε συναισθηματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μια κρύο μια ζέστη; Να γιατί ήρθε η ώρα να διαγράψεις τον αριθμό του

Αν εκείνος δεν ξέρει τι θέλει από σένα, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και δείξε ότι εσύ ξέρεις και μην αφήσεις κανέναν να παίζει μαζί σου

BLOGS

10 απίθανα στοιχεία για τη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Πολλοί πιστοί στις εκκλησίες προσεύχονταν στις φωτογραφίες του τηλεοπτικού Ιησού, Robert Powell, μαζί με άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία και trivia γύρω από τη θρυλική σειρά του Franco Zeffirelli. Γράφει ο Μάνος Νομικός