Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Υπερηφάνια και Ελληνική Μόδα

Μία βόλτα όπου αισθάνθηκα πιο δυνατή


Ζωή Γκόρου

Είμαστε μικρή χώρα. Αυτό ακούω από πάντα να λέγεται. Είμαστε μικρή χώρα, δεν μπορούμε πολλά. Πάντα μου κλωτσούσε, πάντα ίσως και λίγο με πείσμωνε κι έτσι δεν έφυγα ποτέ για καριέρα στο εξωτερικό όπως οι περισσότεροι της φουρνιάς μου. Γιατί εμένα κάτι τόσο μικρό με κάνει να ονειρεύομαι; Θυμάμαι το παραδοσιακό μαντήλι της γιαγιάς μου από την Εύβοια. Το φορούσε πάντα ή στα μαλλιά ή στους ώμους και κάθε φορά το ζαχάρωνα χωρίς να ξέρω γιατί. Κάτι με μαγνήτιζε σε αυτό λαδί το κομμάτι ύφασμα με κάτι υπέροχα σχέδια (λουλούδια; φύλλα;) που το διακοσμούσαν. Χωρίς να είμαι σχεδιάστρια μόδας ήθελα να φτιάξω κάτι με αυτό. 'Ενα φόρεμα ή μία μπλούζα. Η ένα ζευγάρι παπούτσια.

Όταν η Μary Katrantzou αφιέρωσε μία ολόκληρη συλλογή της στη Μινωϊκή τέχνη δεν ξαφνιάστηκα, την πρώτη φορά που είδα τις θεϊκές πτυχώσεις σε φόρεμα της εκλιπούσας Sophia Kokosalaki ένιωσα ότι απλά επιβεβαιώθηκα. Δεν είμαστε μικροί. 'Εχουμε τόσες εικόνες, πολιτισμό, φως και ιστορία που φθάνει για να αντλούμε έμπνευση στους αιώνες των αιώνων. Η δημιουργικότητα και η γενιά καλλιτεχνών που ξεπηδά με ορμή σε περιόδους κρίσης της Ελλάδας είναι απλά και μόνο η απάντηση στο ότι η Ελλάδα έχει λόγους για να είσαι υπερήφανη και να νιώθεις δυνατή.

Η βόλτα μου στα εγκαίνια της έκθεσης «Ελληνική Μόδα – 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» στο 'Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ήταν ακόμα ένα ταξίδι πάνω στο μαντήλι της γιαγιάς μου. Σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» το ΙΜΕ είχε την εξαιρετική ιδέα να συγκεντρώσει 140 περίπου ενδύματα του οποίου οι δημιουργοί άντλησαν έμπνευση από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του Ελληνισμού, τόσο του αστικού όσο και του λαϊκού πολιτισμού. Μέσα από τις υπέροχες, απόλυτα θηλυκές δημιουργίες του Jean Desses, του Γιάννη Τσεκλένη, οίκων μόδας των 60's όπως ο οίκος "Τσοπανέλλης" αλλά και σύγχρονους δημιουργούς όπως η Sophia Kokosalaki και Zeus & Dione βλέπουμε όλο λαχτάρα την επιρροή του Κυκλαδικού πολιτισμού και τα στοιχεία της Μινωικής, Αρχαϊκής και κλασικής αρχαιότητας όπως και το Βυζάντιο στην ιστορία της Ελληνικής μόδας από τα 20's μέχρι σήμερα. Δημιουργίες παντρεμένες με τη δυτική μόδα σε ένα δύσκολο αλλά και υπέρκομψο γάμο, ανάμεσα στο στυλ και τη λάμψη της αρχαιότητας.

Περπατώντας ανάμεσα σε αυτές τις δημιουργίες και βάζοντας τη φαντασία μου να με ντύσει σε μερικά (όπως αυτό στη photo) σκέφτομαι ξανά ότι ποτέ δεν υπήρξαμε Παρίσι με την έννοια του κέντρου της μόδας. Υπήρξαμε όμως αυτοί που είμαστε. Και είμαστε πολιτισμός που κοσμεί ακόμα και υφάσματα και αυτό μας κάνει εξαιρετικά υπολογίσιμους.

Να λοιπόν μια βόλτα που αν αγαπάς τη μόδα αξίζει να πας!

      

Ιnfo

Η επιμέλεια της έκθεσης και τα κείμενα ανήκουν στον ενδυματολόγο-σκηνογράφο Νίκο Σαριδάκη, ενώ τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου ανέλαβε ο μόνιμος συνεργάτης του ΠΛΙ Σταμάτης Ζάννος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές Δημοτικού, καθώς και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις Γυμνασίου και Λυκείου από το Τμήμα των Μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου»

'Iδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος

'Εως 31/01/2020

Ωράριο λειτουργίας

http://timetable.hellenic-cosmos.gr

Είσοδος: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος.
  • Τ. 212 254 0000
  • Online στο tickets.hellenic-cosmos.gr

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέφανος Κορκολής: «Δεν ξεπέρασα τον καρκίνο, ακόμα έχω κι ακόμα το παλεύω»

Όσα αποκάλυψε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε νέα του συνέντευξη

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

CELEBS

Στέφανο Σαρτίνι: Ο χωρισμός με τη Ρούλα Κορομηλά και το τέλος του Μπράβο!

Ο Ιταλός σκηνοθέτης σχολίασε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα