Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Oι Ρινόκεροι ζουν ανάμεσά μας

 

Η millennial εκδοχή του έργου "Ρινόκερος", του Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα


Ζωή Γκόρου

Σε μια μικρή, επαρχιακή πόλη συμβαίνει ξαφνικά κάτι αδιανόητο: οι άνθρωποι αρχίζουν ένας-ένας να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους, κτηνώδη ζώα χωρίς μέτρο και λογική. Μόνο ο outsider του γραφείου, ο μοναχικός Μπερανζέ αντιστέκεται στον ιό που χτυπά την ανθρωπότητα. 'Εχει ξεκάθαρα αντισώματα ενάντια στην αποκτήνωση, καθώς αρνείται να περάσει με τον όχλο διατηρώντας ένα δικό του κώδικα ηθικών αξιών.

 

 

Αυτή είναι η υπόθεση του θεατρικού έργού που έγραψε ο Ευγένιος Ιονέσκο το 1959, και αποτελεί ένα από τα κορυφαία δείγματα του Θεάτρου του Παραλόγου. Φέτος, στο θέατρο Κιβωτός, στα χέρια του Γιάννη Κακλέα, οι ρινόκεροι προσγειώνονται με την επιτυχία στο σύγχρονο παραλογισμό, την αποξένωση που προκαλεί η online ζωή μας και η προσκόλληση στον απατηλό κόσμο των social media. 'Εχοντας την απόλυτη συνταγή της συγκλονιστικής ερμηνείας του Άρη Σερβετάλη ως Μπερανζέ, της σουρεάλ επιρροής που πάντα είχε στο έργο του ο κόσμος των κόμικ κι ένα εξαιρετικό βίντεο art που προβάλλει σύντομα φιλμ που κοπιάρουν την αισθητική του you tube, μας παραδίδει έναν Ιονέσκο που αρνείται να συνθηκολογήσει με την virtual reality ζωή που μας σερβίρουν.

Οι ρινόκεροι, μας υπενθυμίζει ο Ιονέσκο από το όχι και τόσο μακρυνό παρελθόν, δεν βρίσκονται τώρα σε πολιτικές πεποιθήσεις και κινήματα. Ζουν ανάμεσά μας και περνούν στις οθόνες των τάμπλετ μας ποδοπατώντας τη διαφορετικότητά μας. Η επανάσταση είναι ένα sign out μακριά.

Στον τελευταία σκηνή ο 'Αρης Σερβετάλης στέκεται όρθιος σε ένα συγκινητικό μονόλογο: «Στήνω καρτέρι στο κτήνος. Αμετακίνητος. Να μείνω όρθιος. Να μείνω ακίνητος. Μέχρι να βρεθώ εκτός χρόνου. Στέκομαι-αντιστέκομαι».  

Καθόλου τυχαία, μία από τις sold out παραστάσεις της χρονιάς.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα