Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Οι συνοικίες της Αθήνας με ενδιαφέρουσα ιστορία που δεν ήξερες

 Τώρα που ο καιρός μας «κάνει τη χάρη» είναι μια καλή ευκαιρία για περίπατο και βόλτα, στα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας. Και αν το καλοσκεφτείς, μια πόλη την μαθαίνεις καλύτερα όταν την περπατήσεις με τις ώρες σαν να είσαι τουρίστας σε αυτή. Πριν βγεις λοιπόν στους δρόμους, πάμε να κάνουμε μια virtual, νοερή βόλτα σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας, για τις οποίες ίσως να μην ξέρεις τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους.



Κολωνάκι

Το Κολωνάκι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Αθήνας! Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία που υπάρχει πίσω από αυτή την συνοικία. Το ιστορικό του παρελθόν ξεκινά από την ίδια του την ονομασία, την οποία και πήρε από έναν παλιό, μαρμάρινο στύλο, ύψους 2 μέτρων και 30 εκατοστών, που βρέθηκε στο σημείο το 1938 και έπειτα μεταφέρθηκε στην Κεντρική Πλατεία! Κατά την περίοδο της Ύστερης Ελληνιστικής Περιόδου, το Κολωνάκι δεν ήταν τίποτα πέρα από μια απλή επαρχία!

Με την πάροδο του χρόνου και μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, η συνοικία αποκτά την αριστοκρατική της χροιά. Κι αυτό γιατί βρισκόταν κοντά στα βασιλικά ανάκτορα και αποτέλεσε τόπο συνάντησης για υψηλόβαθμους βασιλικούς αξιοματούχους.

Ποιος θα φανταζόταν ότι τα άλλοτε “Κατσικάδικα”, όπως ονομάζονταν πριν από αιώνες, θα μεταμορφώνονταν σε μια από τις πιο πολυσύχναστες και ακριβές περιοχές της Αθήνας, και θα μπορούσε να βρει πλέον κανείς από επώνυμα brands έως και boutique γυμναστήριο στο Κολωνάκι, κάνοντας την περιοχή να μην θυμίζει πλέον σε τίποτα από το παρελθόν. Έτσι, λοιπόν έχει αποτυπωθεί στο μυαλό όλων ως η πιο αριστοκρατική γειτονιά της Αθήνας, με πλήθος κόσμου να απολαμβάνει καθημερινά τη βόλτα και τον καφέ του στην περιοχή!

Συνοικία Κυπριάδου - «Αλυσίδα»

Μπορεί να μην την έχεις ακούσει ποτέ, αλλά μπορεί και να «ξέκλεψες» πληροφορίες γι’ αυτή, αν άκουσες να μιλάνε που και που σε παρέες για την ιστορία της. Όπως και να’χει, η συνοικία Κυπριάδου, γνωστή και με την ονομασία «Αλυσίδα», κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που θα σε ταξιδέψει στα χρόνια της Παλιάς Αθήνας!

Η συνοικία αυτή βρίσκεται στο τέρμα της οδού Πατησίων και δημιουργήθηκε γύρω στο 1920, με την γνωστή -αρχικά- ονομασία «Κηπούπολη Κυπριάδου». Ο δρόμος αυτός θεωρούνταν πάντα πολύ καλό για τους περιπάτους στην Αθήνα, αλλά η πρόσβαση δεν ήταν τόσο εύκολη. Κι αυτό γιατί στο σημείο της οδού αυτής περνούσες το αποκαλούμενο «θηρίο», δηλαδή ο ηλεκτρικός (στάση Άνω Πατήσια για τη νεότερη ιστορία). Κάθε φορά λοιπόν ο δρόμος έκλεινε με μια χοντρή αλυσίδα και το τρένο έφτανε με μεγάλη δυσκολία στην Κηφισιά. Γι’αυτό το λόγο δόθηκε στην περιοχή και η ονομασία «Αλυσίδα».

Φωκίωνος Νέγρη

Ένας από τους πιο θρυλικούς και γνωστούς δρόμους της Αθήνας, είναι και αυτός της Φωκίωνος Νέγρη. Η πιο κοσμοπολίτικη γειτονιά της πόλης, έζησε τη μεγάλη της ακμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτέλεσε σημείο-ορόσημο για μεγάλες στιγμές της εποχής. Ο δρόμος αυτός είναι αποδεικτικό στοιχείο πώς η Κυψέλη έζησε μεγάλες στιγμές δόξας, στην οποία είναι πανέτοιμη να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια.

Η Φωκίωνος Νέγρη ήταν γνωστή για τα μαγαζιά και τα καφέ της, καθώς και για τον ελίτ που μαζευόταν καθημερινά εκεί για ποτό, σινεμά και διασκέδαση. Μετά από κάποια χρόνια ερήμωσης και ησυχίας, το σημείο αυτό επιστρέφει στο προσκήνιο και ξαναζωντανεύει με νέα urban μαγαζιά αλλά και με μια μεγάλη μερίδα των νέων, που αποφασίζει να κατοικήσει και πάλι στα vintage διαμερίσματα της Κυψέλης.

 

Η Αθήνα κρύβει μέσα στον χρόνο πολλές συνοικίες, που η κάθε μία από αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία αλλά και ζωή. Αν θέλεις κι εσύ να τις γνωρίσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φορέσεις τα καλά αθλητικά σου παπούτσια και να βγεις στον δρόμο για εξερεύνηση. Μόνο έτσι θα ζήσεις από κοντά όλα αυτά που κάνουν κάθε μία από αυτές τις περιοχές να ξεχωρίζουν.

Είσαι έτοιμος/η να τις εξερευνήσεις; Μάζεψε τις πληροφορίες σου και ξεκινάμε!!!

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

CELEBS

Κατερίνα Παπουτσάκη: Η απάντηση για τη σχέση της με τον Θοδωρή Μαραντίνη

«Δεν περνάω και την πιο εύκολη περίοδο της ζωής μου»

VIRAL

Η Μαρίνα Σάττι σε μια live διασκευή του «Στης Νάουσας Στο Κάστρο» λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Eurovision

Διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube ένα δεύτερο βίντεο από τη σειρά #EurovisionALBM