Skip to main content

FASHION TRENDS

Τα fashion items που δεν αποχωρίζεσαι & η εξέλιξή τους στον χρόνο

Αν παρακολουθείς έστω και περιστασιακά τα fashion trends, γνωρίζεις καλά ότι οι τάσεις στη μόδα είναι εφήμερες.



Ακόμη και σε αυτόν τον διαρκώς εξελισσόμενο χώρο, όμως, κάποια πράγματα είναι διαχρονικά. Κι αυτό γιατί μερικά fashion items εξυπηρετούν το σκοπό τους τόσο καλά που δεν υπάρχει λόγος να αντικατασταθούν. Πρόκειται για κομμάτια που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στη γκαρνταρόμπα των περισσότερων ανθρώπων. Τα χρησιμοποιείς κάθε μέρα κι αν σου ζητούσαν να διαλέξεις, δεν θα τα αποχωριζόσουν για κανένα μοδάτο υποκατάστατο. Αναρωτήθηκες. όμως, ποτέ πώς κατέληξαν στη ντουλάπα σου;  Αυτά είναι τα αγαπημένα σου fashion items και η ιστορία τους!

T-shirt

Ποιος θα μπορούσε να ζήσει χωρίς ένα τουλάχιστον T-shirt στη γκαρνταρόμπα του; Η αλήθεια είναι πάντως πως το αγαπημένο αυτό κομμάτι δεν ξεκίνησε την πορεία του ως “πραγματικό” ρούχο. Λέγεται πως γεννήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν Αμερικανοί εργάτες έκοψαν τα μανίκια από τις στολές τους για να αντιμετωπίσουν την αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη. Μέχρι και τη δεκαετία του ‘50 το T-shirt χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως εσώρουχο, κάτω από τα “κανονικά” ενδύματα, χωρίς να υπάρχει ποτέ η σκέψη να φορεθεί μόνο του. Πώς λοιπόν καθιερώθηκε ως ρούχο και μάλιστα fashion κομμάτι; Εδώ σημαντικό ρόλο έπαιξε μια πάγια πηγή έμπνευσης για τη μόδα: το σινεμά. Ο Marlon Brando και ο James Dean εμφανίζονται στην οθόνη φορώντας το κοντομάνικο μπλουζάκι, το οποίο πλέον γίνεται αποδεκτό ως ρούχο και ταυτίζεται με ένα ολόκληρο κίνημα επαναστατημένης νεολαίας. Αφού είχε προσφέρει δεκαετίες άνεσης, το ‘70 κάνει και αυτό την… επανάστασή του: τα τυπωμένα T-shirt έρχονται στο προσκήνιο και γίνονται ένα πανίσχυρο μέσο διάδοσης μηνυμάτων και προσωπικής έκφρασης, μια κινούμενη κοινωνική ή πολιτική δήλωση.

Μάλλινο Ζιβάγκο

Άλλο ένα από τα βασικότερα κομμάτια κάθε γκαρνταρόμπας, ιδανικό για τις ψυχρότερες σεζόν, η μάλλινη μπλούζα ζιβάγκο έχει κι αυτή τη δική της ιστορία. Το ζιβάγκο έχει επίσης τις ρίζες του στην εργατική τάξη. Ψαράδες, εργάτες και ναυτικοί το προτιμούσαν για τη ζεστασιά και την προστασία που πρόσφερε, με το πλεονέκτημα ότι κάλυπτε την περιοχή του λαιμού. Παρόλο που αποσυνδέθηκε σταδιακά από τις “χρηστικές” ρίζες του και διαδόθηκε και εκτός των εργατικών κύκλων, αυτό το απλό, μονόχρωμο μάλλινο παραμένει για χρόνια ένα αποκλειστικά ανδρικό ένδυμα. Όλα αυτά μέχρι τη δεκαετία του ‘50 που και πάλι μια σταρ του σινεμά σπάει τα στεγανά και το εισάγει θριαμβευτικά και στη γυναικεία μόδα: η Μέριλιν Μονρόε φωτογραφίζεται με το μαύρο ζιβάγκο της και βάζει το “ανδροπρεπές” πλεκτό σε όλες τις γυναικείες γκαρνταρόμπες. Έκτοτε όπως τα γυναικεία, έτσι και τα ανδρικά πλεκτά έχουν περάσει από διάφορες φάσεις εξέλιξης και εμφανίζονται πλέον με χαμηλότερο ή ψηλότερο γιακά, μονόχρωμα ή ζακάρ, με διαφορετικές πλέξεις και υφές. Πάντοτε όμως εξυπηρετούν την ίδια ανάγκη για ένα ζεστό και στυλάτο ένδυμα που αγκαλιάζει το σώμα.

Sneakers

Ποιος θα φανταζόταν ότι τα ταπεινά πάνινα παπούτσια, τα λεγόμενα “αθλητικά” θα έβγαιναν από τον χώρο της άθλησης για να κατακτήσουν τον χώρο της μόδας; Και στην περίπτωση της ιστορίας των sneakers, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πώς ένα άλλοτε χρηστικό αντικείμενο μπορεί να απωλέσει τον αρχικό σκοπό του και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να μετατραπεί σε πραγματικό πολιτισμικό σύμβολο. Οι “πρόγονοι” των αγαπημένων μας sneakers χρησιμοποιούνταν αρχικά αποκλειστικά από αθλητές στα τερέν του τέννις και του στίβου. Από τα μέσα του 20ου αιώνα, οι εταιρείες παραγωγής τους άρχισαν ενεργά να προωθούν την χρήση τους και εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων, κατακτώντας τα catwalks και τις καρδιές των καταναλωτών. Πλέον δεν αποτελούν απλά ένα ακόμη fashion item που δεν λείπει από κανέναν, λόγω της άνεσης και της πολυχρηστικότητάς τους. Αποτελούν και σύμβολο status, αφού ένα πολυπόθητο ζευγάρι μπορεί να κοστίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Jeans

Ένα fashion item παλιό όσο και η ίδια η Αμερική, που ξεκίνησε επίσης ως ρούχο εργασίας. Το blue jean “γεννήθηκε” στα 1800 στην Αμερική και αποτελεί ίσως το πιο εμβληματικό ένδυμα στην ιστορία της μόδας. Η λέξη “τζιν” αναφερόταν κάποτε στο βαμβακερό ύφασμα που χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία του, αλλά κατέληξε συνεκδοχικά να χρησιμοποιείται και για το ίδιο το ρούχο. Το ύφασμα αυτό ήταν τόσο ανθεκτικό που αξιοποιούνταν αρχικά για την κατασκευή σκηνών και σκεπάστρων. Με τους εμπνευστές του να συνειδητοποιούν γρήγορα τις δυνατότητές του να προσφέρει εξίσου ανθεκτικά ενδύματα, το θαυματουργό αυτό ύφασμα δεν άργησε να αξιοποιηθεί αναλόγως. Έτσι κατασκευάστηκαν τα πρώτα τζιν παντελόνια, προορισμένα να αντέξουν τις σκληρές συνθήκες εργασίας των Αμερικανών χρυσοθήρων. Τα πρώτα αυτά παντελόνια ήταν χρώματος μπεζ, με το μπλε να καθιερώνεται μεταγενέστερα ως το χρώμα που “αντέχει” τους περισσότερους λεκέδες. Τη δεκαετία του ‘70 τα μπλου τζιν “εισβάλλουν” στο χώρο της μόδας με σημείο εισόδου τις γαλλικές πασαρέλες και τα υπόλοιπα ανήκουν, όπως λένε, στην ιστορία…

Όχι μόνο σε συντροφεύουν σε καθημερινή βάση, αλλά, όπως είναι φανερό, τα βασικότερα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου έχουν και ιστορία. Ένας λόγος να τα αγαπάς ακόμη περισσότερο!

Διαβάστε επίσης

FASHION TRENDS

6 ολόσωμα μαγιό για τις πρώτες βουτιές του 2024

Μοδάτα κοψίματα, χρώματα και patterns στην απόλυτη «στολή» του καλοκαιριού

FASHION TRENDS

Γιατί ένα καλό λευκό πουκάμισο δεν πρέπει να λείπει από την γκαρνταρόμπα σου!

Διαχρονικό, κλασάτο και κομψό ο απόλυτος μπαλαντέρ μόδας σου χαρίζει τις πιο υπέροχες εμφανίσεις!

FASHION TRENDS

6 high waist jeans για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει για τις καθημερινές σου εμφανίσεις

Το ψηλόμεσο jean είναι απαραίτητο κομμάτι μιας έξυπνης γκαρνταρόμπας και φοριέται σε απεριόριστες περιστάσεις και συνδυασμούς

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;