"Έφυγε" η Franca Sozzani

H 66χρονη Editor-in-Chief της ιταλικής Vogue αφήνει πίσω της μια τεράστια κληρονομία στην ιστορία της διεθνής μόδας

Κέλλυ Νόβακ

Θυμάμαι από μικρή να διαβάζω Vogue. Αρχικά, ήταν η αμερικάνικη έκδοση, έπειτα η δική μας η ελληνική και και μετά η γαλλική και ιταλική. Για εμένα, οι δύο τελευταίες ήταν και είναι οι αγαπημένες μου. Θυμάμαι, ήμουν στο αεροδρόμιο κάποια στιγμή και περιμένοντας την πτήση μου, έκανα μια βόλτα στο stand των διεθνών περιοδικών μόδας. Εκεί, νομίζω ήταν η πρώτη φορά που αντίκρυσα ένα εξώφυλλο της ιταλικής Vogue. Ενθουσιάστηκα. Ήταν 4 μοντέλα που χοροπηδούσαν φορώντας πραγματικά avant-garde ρούχα από φτερά θυμίζοντας σύγχρονους και ανθρωπόμορφους κύκνους. Τότε συνειδητοποίησα –συνεχίζοντας να παρακολουθώ και να αγοράσω την ιταλική Vogue- ότι πρόκειται για high-end fashion μόδα. Υπάρχει πάντα κάτι το ουσιαστικά ριζοσπαστικό (σπάει δηλαδή πάντα τους κανόνες της Μόδας) στα εξώφυλλα αυτού του περιοδικού, αυτής της έκδοσης. Και γι’αυτό ήταν πάντα υπεύθυνη η Franca Sozzani. Αυτή η γυναίκα, με τα έντονα φρύδια και τα μακριά σγουρά και ξανθά μαλλιά και την «αλληγορική» φιγούρα ήταν αυτή που απέδιδε πάντα αυτά τα μοναδικά στοιχεία στο σημαντικό αυτό περιοδικό μόδας. Το έργο της όντας Editor-in-Chief του περιοδικού αυτού, συνέβαλε τόσο πολύ στην εξέλιξη της Μόδας, τόσο που σχεδόν δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο.

Ο θάνατος της ήταν σοκαριστικός για πολλούς και για όλους τους ανθρώπους του χώρου αυτού, είτε πρόκειται για φίλους της κοντινούς, είτε όχι. Τα καλά νέα όμως είναι τα εξής: Άνθρωποι σαν την France έχουν την ευκαιρία, να μείνουν για πάντα «ζωντανοί». Η δουλειά της ή καλύτερα η κληρονομιά της, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία της Μόδας. Δεν θέλω να σου πω περισσότερα για την δουλειά της, με πόσο σημαντικούς σχεδιαστές, φωτογράφους, καλλιτέχνες, μοντέλα κ.ο.κ, έχει δουλέψει, γιατί η λίστα είναι ατελείωτη.

Όλα αυτά μπορείς briefly να δεις παρακάτω. Γιατί εκεί θα δεις μερικά από τα καλύτερα εξώφυλλα της για την ιταλική Vogue. Πιστεύω θα ενθουσιαστείς. Ακόμη και αν δεν γνώριζες τη Franca μέχρι και αυτό το άρθρο, τώρα θα την μάθεις. Ένα μεγάλο κομμάτι της προσωπικότητας της τουλάχιστον. 

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-01.jpg

Vogue Italia, August 1988, Το πρώτο εξώφυλλο της Franca Sozzani ως Editor-in-Chief

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-02.jpg

Vogue Italia, February 1989

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-03.jpg

Vogue Italia, November 1990

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-04.jpg

Vogue Italia, May 1993

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-05.jpg

Vogue Italia, March 1996

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-06.jpg

Η Franca Sozzani είχε πάντα περιέργεια με το διάστημα

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-07.jpg

Vogue Italia, December 2009

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-08.jpg

To φημισμένο “Makeover Madness” εξώφυλλο που «τράνταξε» τον κόσμο της Μόδας, για το τεύχος της Vogue Italia, July 2005, το οποίο τράβηξε ο Steven Meisel

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-09.jpg

Vogue Italia “All Black issue”, July 2008

 

10bestcovers-italian-vogue-by-francasozzani-10.jpg

Vogue Italia, August 2010: Εξώφυλλο βασισμένο στο φημισμένο ατύχημα στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικό. H Franca Sozzani δηλώνει σχετικά: «Η μόδα στην πραγματικότητα, δεν αφορά τα ρούχα, αφορά την ζωή»About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares