Οι νεϋορκέζοι σχεδιαστές εκφράζουν τις πολιτικές απόψεις τους μέσα από τις συλλογές τους

Όταν η mόδα αποκτάει… φωνή!

Κέλλυ Νόβακ

Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο Donald Trump ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Αμερικής και ήδη πολύς κόσμος έχει πλέον δημόσια εκφράσει την δυσαρέσκειά του. Σε ένα κοινό πλαίσιο με το μεγάλο αυτό μέρος του πλανήτη, είναι και η βιομηχανία της μόδας, στην οποία υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μεταναστών που έχουν φύγει από την χώρα τους και έχουν πλέον εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη, χτίζοντας μια αξιοπρόσεκτη καριέρα στον χώρο αυτό.

Είναι, λοιπόν, λογικό την οργή αυτή του κόσμου και στην συγκεκριμένη περίπτωση πολλών σχεδιαστών που έχουν βάση την Νέα Υόρκη (μετανάστες ή μη), να θέλουν να εκφράσουν μέσα από το μέσο που γνωρίζουν εκείνοι καλύτερα: τις συλλογές τους.

Η Εβδομάδα Μόδας στην Νέα Υόρκη μπορεί να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά είναι ήδη πάρα πολλοί οι σχεδιαστές που χρησιμοποιούν τα σχέδιά τους ή ακόμη και το concept ολόκληρης της συλλογής τους, για να «μιλήσουν» για όλες αυτές τις πολιτικοκοινωνικές αντιξοότητες. Έτσι λοιπόν, κάνουν πολιτικές δηλώσεις μέσα από σλόγκαν και λόγια που τυπώνουν σε ένα t-shirt, σε παλτό, ακόμη και σε εσώρουχα, είτε ακόμη φορώντας ειδικά αξεσουάρ που εκφράζουν την ισότητα (βλ. την λευκή μπαντάνα που φορούσαν τα μοντέλα στο χέρι τους, στο πρόσφατο show του Tommy Hilfiger και της Gigi Hadid όπου σε συνδυασμό με το hashtagTiedTogerther, τονίζουν την σημαντικότητα της ενότητας).

Όλα αυτά, μας κάνουν να σκεφτόμαστε, λοιπόν, ότι ίσως υπάρχει ελπίδα, αρκεί να μπορούμε να εκφράζουμε πάντα ελεύθερα την άποψή μας. Όποια και αν είναι αυτή. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας στερεί τα ανθρώπινα δικαιώματα που αντιστοιχούν σε μια ανθρώπινη ζωή, οπότε γιατί να στερήσουν αυτοί οι σχεδιαστές το δικαίωμά τους να εκφραστούν για τις εξελίξεις αυτές; Σίγουρα, οι παρακάτω designers δεν φοβήθηκαν να το κάνουν αυτό και να περάσουν το μήνυμά τους και μάλιστα με… στιλ!

Creatures of Comfort
 

2017-2018-fw-collections-nyfw-political-statements-01.jpg

 

Christian Siriano

2017-2018-fw-collections-nyfw-political-statements-02.jpg

 

Tome

 

Tommy Hilfiger 

2017-2018-fw-collections-nyfw-political-statements-04.jpg

 

Prabal Gurung

 

Public School

2017-2018-fw-collections-nyfw-political-statements-0405.jpg

 

Calvin Klein

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares