Το μινιμαλιστικό δαιμόνιο του Δημήτρη Παρθένη

Ο μεγάλος Έλληνας σχεδιαστής «έφυγε» από τη ζωή, μα μας αφήνει κληρονομιά μεγάλη.

Κέλλυ Νόβακ

Σε ηλικία74 ετών απεβίωσε ο Δημήτρης Παρθένης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές.

Το ελεύθερο πνεύμα του και η τρομερή δημιουργικότητά του παρότρυναν τον Δημήτρη Παρθένη να ιδρύσει τον οίκο Parthenis το 1970. Όλα ξεκίνησαν το 1968, όταν άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, “Brigitte” στη Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα. Το «Brigitte» ήταν μπουτίκ που έφερνε ρούχα άλλων σχεδιαστών, γρήγορα όμως το δημιουργικό δαιμόνιό του, τον έκαναν να ξεκινήσει να σχεδιάζει τα δικά του ρούχα.

Η καριέρα του Δημήτρη Παρθένη, απογειώθηκε και ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, όταν άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στην Μύκονο. Για εκείνον, εξάλλου, η Μύκονος ήταν πάντα από τις βασικές πηγές έμπνευσής του.

Το στιλ του; Το αντίθετο του Γιάννη Τσεκλένη (οι δύο από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της χώρας μας): μινιμαλισμός. Οι απλές σιλουέτες, οι εντυπωσιακές γραμμές των ρούχων, ο σεβασμός και αγάπη προς τα καλά υλικά και υφάσματα και φυσικά η μονοχρωμία ήταν και είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του οίκου Parthenis. Αυτό το ύφος έχει διατηρήσει, τιμήσει και εξελίξει η κόρη του Ορσαλία, εδώ και 13 χρόνια που έχει αναλάβει και επίσημα τα ηνία του οίκου.
 

dimitrisparthenis_01.jpg 

Σύμφωνα με την Ορσαλία Παρθένη, αυτό που χαρακτηρίζει το ύφος του θρυλικού οίκου είναι δύο βασικά στοιχεία: Το βαμβάκι και η μονοχρωμία.

Η προσοχή στην ποιότητα των υλικών και η εκπληκτική κατασκευή των ρούχων είναι από τα στοιχεία που πάντα αποτελούσαν τα σχέδια του σχεδιαστή.

Ο οίκος μέχρι και σήμερα έχει 4 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ έχει δίκτυο χονδρικής παραγωγής και σε άλλες χώρες, όπως την Αγγλία και την Αμερική. Όλες οι συλλογές του οίκου κατασκευάζονται στην Αθήνα.

Τα νέα του θανάτου του σχεδιαστή ανακοίνωσε το brand με ένα post στο Instagram. Στο post αναγράφεται: «Με λύπη σας ανακοινώνουμε τα νέα του θανάτου του Δημήτρη Παρθένη. Ο Δημήτρης Παρθένης θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το brand.»

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares