Skip to main content

FASHION NEWS

Το μινιμαλιστικό δαιμόνιο του Δημήτρη Παρθένη

Ο μεγάλος Έλληνας σχεδιαστής «έφυγε» από τη ζωή, μα μας αφήνει κληρονομιά μεγάλη.


Κέλλυ Νόβακ

Σε ηλικία74 ετών απεβίωσε ο Δημήτρης Παρθένης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές.

Το ελεύθερο πνεύμα του και η τρομερή δημιουργικότητά του παρότρυναν τον Δημήτρη Παρθένη να ιδρύσει τον οίκο Parthenis το 1970. Όλα ξεκίνησαν το 1968, όταν άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, “Brigitte” στη Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα. Το «Brigitte» ήταν μπουτίκ που έφερνε ρούχα άλλων σχεδιαστών, γρήγορα όμως το δημιουργικό δαιμόνιό του, τον έκαναν να ξεκινήσει να σχεδιάζει τα δικά του ρούχα.

Η καριέρα του Δημήτρη Παρθένη, απογειώθηκε και ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, όταν άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στην Μύκονο. Για εκείνον, εξάλλου, η Μύκονος ήταν πάντα από τις βασικές πηγές έμπνευσής του.

Το στιλ του; Το αντίθετο του Γιάννη Τσεκλένη (οι δύο από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της χώρας μας): μινιμαλισμός. Οι απλές σιλουέτες, οι εντυπωσιακές γραμμές των ρούχων, ο σεβασμός και αγάπη προς τα καλά υλικά και υφάσματα και φυσικά η μονοχρωμία ήταν και είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του οίκου Parthenis. Αυτό το ύφος έχει διατηρήσει, τιμήσει και εξελίξει η κόρη του Ορσαλία, εδώ και 13 χρόνια που έχει αναλάβει και επίσημα τα ηνία του οίκου.
 

dimitrisparthenis_01.jpg 

Σύμφωνα με την Ορσαλία Παρθένη, αυτό που χαρακτηρίζει το ύφος του θρυλικού οίκου είναι δύο βασικά στοιχεία: Το βαμβάκι και η μονοχρωμία.

Η προσοχή στην ποιότητα των υλικών και η εκπληκτική κατασκευή των ρούχων είναι από τα στοιχεία που πάντα αποτελούσαν τα σχέδια του σχεδιαστή.

Ο οίκος μέχρι και σήμερα έχει 4 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ έχει δίκτυο χονδρικής παραγωγής και σε άλλες χώρες, όπως την Αγγλία και την Αμερική. Όλες οι συλλογές του οίκου κατασκευάζονται στην Αθήνα.

Τα νέα του θανάτου του σχεδιαστή ανακοίνωσε το brand με ένα post στο Instagram. Στο post αναγράφεται: «Με λύπη σας ανακοινώνουμε τα νέα του θανάτου του Δημήτρη Παρθένη. Ο Δημήτρης Παρθένης θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το brand.»

https://www.instagram.com/p/BfDho3Enu_Q/?taken-by=parthenisofficial

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα.

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024

FASHION NEWS

Η Kaia Gerber φωτογραφίζεται για το V Magazine στην πιο sexy εμφάνιση που την έχουμε δει

Και όσο μεγαλώνει θυμίζει όλο και περισσότερο τη μητέρα της, Cindy Crawford

Προτεινόμενα

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου