Skip to main content

FASHION NEWS

Karl Lagerfeld: Έφυγε και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του

Για εσένα που ενώ τον αναγνωρίζεις στις φωτογραφίες, δεν ξέρεις "τι εστί" πραγματικά  Karl Lagerfeld...


Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου

Ο Γερμανός σχεδιαστής μόδας και φωτογράφος που συνεργάστηκε με "Chloe", "Fendi" και "Chanel"  δεν ήταν απλά ένας ακόμα εκκεντρικός σχεδιαστής. Καυστικός, ενίοτε κυνικός, προσβλητικός και εξωστρεφής, προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε, ιστορικές ρήσεις του, που έχουν καταγραφεί στο συνεργατικό πόνημα "The World According to Karl".  

O Karl Lagerfeld έφυγε…

Ο άνθρωπος που έκρυβε τα χέρια του κάτω από γάντια, καθώς τα θεωρούσε άσχημα, έμελλε χάρη σε αυτά τα χέρια να μείνει στην ιστορία «ζωγραφίζοντας» τη γυναικεία φύση και μεταμορφώνοντάς την μέσα από τα σχέδια του.  Η μητέρα του συνήθιζε να του λέει ότι τα χέρια του ήταν άσχημα, τα ρουθούνια του πολύ φαρδιά, τα μαλλιά του ήταν παράλογα... Αυτός ήταν και ο λόγος που πάντα φόραγε γάντια δημοσίως, προκειμένου να καλύψει τα… χέρια που προσβάλλουν το κοινό!

 

karl-lagerfeld-1.jpg

 

 

Ο Karl Lagerfeld έφυγε…

Και όλοι μείναμε για λίγο παγωμένοι μπροστά στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης. Ακόμα και αν δεν έχεις ιδιαίτερη επαφή με τον κόσμο της μόδας, δεν μπορείς να αρνηθείς πως το όνομά του ηχεί οικείο στα αυτιά σου… Γιατί ο Karl δεν ήταν απλά ένας ακόμα καταξιωμένος σχεδιαστής μόδας. ‘Ηταν μία ξεχωριστή περσόνα, ένα brand από μόνος του.

Καλλιτεχνικός & δημιουργικός διευθυντής στους οίκους υψηλής ραπτικής Chanel και Fendi, ιδιοκτήτης της προσωπικής του μάρκας που φέρει την επωνυμία Karl Lagerfeld. Η χαρακτηριστική του μορφή άλλωστε έχει γίνει καρικατούρα και print σε ό,τι μπορείς να φανταστείς!

Ως έφηβος, ο Karl ρώτησε τους γονείς του αν μπορούσε να εγκαταλείψει το σπίτι τους στη Γερμανία και να σπουδάσει στο Παρίσι. Όλοι την απέτρεπαν από το να τον αφήσει να ανοίξει τα φτερά του «θα χαθεί» της έλεγαν.

Τότε η μητέρα του τους αποκρίθηκε: « Υπάρχουν άνθρωποι που χάνονται, ο γιος μου όμως δεν είναι το είδος του ατόμου που θα του συμβεί κάτι τέτοιο». Και βγήκε αληθινή αφού αρχικά κέρδισε ένα βραβείο σε διαγωνισμό μόδας του 1954 (με σχέδιο για ένα παλτό). Η συνέχεια ήταν να εργαστεί δουλειά ως βοηθός στον οίκο Pierre Balmain. ( Το ίδιο βραβείο μάλιστα εκείνη την περίοδο έλαβε και ο Saint Laurent, ενώ  τα δύο αγόρια έγιναν φίλοι, καθώς ξεκίνησαν παράλληλα τη σταδιοδρομία τους.)

 

1491384603-karl-chanel.jpg

 

Ο Κarl ήταν ένας αντισυμβατικός τύπος που απεχθανόταν κάθε τι παλιό. Του άρεσε πάντα το καινούργιο, η εξέλιξη, το πρωτοποριακό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αναλαμβάνοντας το 1983 τα ηνία του οίκου Chanel, επαναπροσδιόρισε και αναζωογόνησε κυριολεκτικά το θρυλικό brand. Παντρεύοντας με μοναδική μαεστρία κλασικές και σύγχρονες γραμμές, εκσυγχρονίζοντας αξεσουάρ και ρούχα που αποτελούν πλέον fashion statement. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το Chanel τζάκετ, το Chanel ταγιέρ, το LBD, τα πολύτιμα τουίντς, τα δίχρωμα παπούτσια, το καπιτονέ ύφασμα, τα μαργαριτάρια και τα κοσμήματα; Ο ευφυής Karl εισήγαγε τη παγκοσμίου φήμης μονογραφία "CC" και παρέμεινε για πάνω από 35 χρόνια ταγμένος στη Chanel δένοντας αδιάσπαστα το όνομά του με τον οίκο υψηλής ραπτικής.

Αναφερόμενος στην Gabrielle Chanel ο Karl Lagerfeld κάποτε είχε δηλώσει: «Η δουλειά μου δεν είναι να κάνω ό,τι έκανε εκείνη αλλά ό,τι θα έπρεπε να κάνει εκείνη. Το καλό με τη Chanel είναι ότι είναι μια ιδέα που μπορεί να προσαρμόζετε σε πολλά πράγματα».

Αναφορικά με το δεύτερο μεγάλο επαγγελματικό σπίτι του, τον ιταλικό οίκο Fendi, όπου ο Lagerfeld αποτέλεσε δημιουργικός διευθυντής από το 1965 έως σήμερα τι μπορεί κανείς να πει και εκεί για το μεγάλο έργο του;  Για πάνω από 50 χρόνια η εταιρεία που ανήκε στις 5 αδερφές Fendi, επεκτάθηκε στην παραγωγή πολυτελών αξεσουάρ, υποδημάτων, ειδών είδη οικιακής χρήσης και αρωμάτων. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της έπαιξε η είσοδος του Karl Lagerfeld στο σχεδιαστικό κομμάτι αφήνοντας παρακαταθήκη πολύ σημαντικό έργο που θα απασχολήσει το γυναικείο styling για πολλά χρόνια ακόμα. 

 

karl.jpg

 

Ο Karl Lagerfeld έφυγε…

...σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού. Ταλαιπωρημένος τον τελευταίο καιρό και χτυπημένος από την νόσο του καρκίνου στο πάγκρεας. Ήταν 85 χρονών και αν βιαστεί κάποιος να πει πως ο αριθμός του ακούγεται φυσιολογικός, σύσσωμη η βιομηχανία της μόδας δηλώνει συγκλονισμένη καθώς ο αριθμός αυτό δεν συμβάδιζε επουδενί με το ανήσυχο πνεύμα του, την   αστείρευτη  φαντασία του, και το ανεξάντλητο ταλέντο του που μέχρι την τελευταία στιγμή γεννούσε δημιουργικά φαινόμενα. Τις ιδέες του θα ζήλευε μέχρι χτες και ο νεότερος σχεδιαστή μόδας. Πάντα εκεί, σε όλα τα fashion shows του, να χαιρετάει στο τέλος κάθε επίδειξης και να εμφανίζεται έστω για λίγα δευτερόλεπτα ντυμένος με τα μαύρα sure mesure κουστούμια, τα δερμάτινα γάντια του, κοιτώντας αγέρωχα πίσω από τα σκούρα γυαλιά του που δεν αποχωριζόταν σχεδόν ποτέ. Πάντα εκεί...

Εκτός από το τελευταίο catwalk  πριν από ένα μήνα στο οποίο πρώτη φορά δε δήλωσε παρουσία επικαλούμενος κόπωση.

Και έτσι χθες στι 19/2/2019 ο Ο Karl Lagerfeld έφυγε…

Αφήνοντας πίσω του ένα θεόρατο κενό αφού η βιομηχανία της μόδας ίσως έχασε τον τελευταίο θρυλικό σχεδιαστή της μέσα από μία παρέα μυθικών ονομάτων που μεσουράνησαν τη δεκαετία '80-'90,  (βλ. Christian Dior, Saint Laurent, Gianni Versace, Armani και Valentino)

 

DERISGNER.jpg

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

MARVEL x SWAROVSKI: Οι αγαπημένοι μας super ήρωες συνεργάζονται με την ομορφιά του κρυστάλλου

Μια νέα συλλογή κοσμημάτων και διακοσμητικών για το σπίτι με κάθε κομμάτι εμπνευσμένο από έναν εμβληματικό χαρακτήρα της Marvel, αποτυπωμένο με εξαιρετικό savoir-faire και προσοχή στη λεπτομέρεια

FASHION NEWS

Το περιοδικό NYLON επανακυκλοφορεί και η Gwen Stafani ποζάρει στο εξώφυλλό του ως το απόλυτο grunge icon

24 χρόνια μετά το τελευταίο της εξώφυλλο για το περιοδικό που καθόρισε τα aughts

FASHION NEWS

«Με τον καιρό, η μόδα έγινε μέρος του DNA μου» Roberto Cavalli

Ένας μικρός φόρος τιμής στον σπουδαίο σχεδιαστή μόδας που πέθανε στις 12 Απριλίου 2024

Προτεινόμενα

CELEBS

Κατερίνα Λιόλιου: H ηλικία και οι καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων της

Η εμφάνιση με πράσινο φόρεμα- κιμονό και σανδάλια

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα