
FASHION NEWS
Susan Sontag: Notes on Camp
Η έκθεση στο Μet ξεκίνησε
Το θέμα του φετινού Gala και κατ’ επέκταση της έκθεσης του Costume Institute, που θα φιλοξενηθεί επίσης στο Met, είχε ως άξονα και οδηγό το δοκίμιο της Susan Sontag, Notes on Camp, που εκδόθηκε το 1964. Μισό αιώνα μετά , η φύση της έννοιας camp εξακολουθεί να περιτριγυρίζεται από ερωτηματικά. Ο επιμελητής πάντως της έκθεσης, Andrew Bolton, δήλωσε πως η εποχή που ζούμε θεωρείται εξαιρετικά camp- χαρακτηρισμός τον οποίο ο καθένας μπορεί να το κρίνει ως θετικό ή αρνητικό.
Ο όρος Camp δεν είναι trend! Οι ρίζες του ξεκινούν στη Γαλλία και τον Λουδοβίκο 14ο, που μετέτρεψε το παλάτι των Βερσαλλιών σε χώρο γιορτής. Βράδια με χορούς, πάρτι μασκέ, μπιλιάρδα καταμεσής των αριστοκρατικών σαλονιών και κοστούμια γεμάτα διαμάντια. Έπειτα, ήρθε ο Oscar Wilde, με τη χαρακτηριστική εικόνα και τις ερωτικές επιστολές του. «Έριξα το μαργαριτάρι της ψυχής μου σ’ ένα ποτήρι κρασί», έγραψε ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος και ποιητής, ο οποίος υπήρξε αφορμή για την Sontag και το δοκίμιό της.

Γυρνώντας στο σήμερα και στη βιομηχανία της μόδας, Camp θεωρείται μια γυναίκα που περιφέρεται ντυμένη με ένα φόρεμα από 3 εκατομμύρια φτερά. Το όνομά της μπορεί να είναι Anna Wintour και το ένδυμα να φέρει την υπογραφή του γαλλικού οίκου Chanel ή το γένος να είναι αρσενικό και να μιλάμε για τον Hamish Bowles και την πολύχρωμη, πουπουλένια Maison Margiela κάπα του.
