Πόσο καιρό ζει ο κορωνοϊός στα ρούχα και τα παπούτσια μας;

Οι ειδικοί απαντούν

Τόνια Τζαφέρη

Και εφόσον έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με την απολύμανση των αντικειμένων που έρχεσαι σε επαφή συχνά και κρατάς τις απαραίτητες αποστάσεις με τους γύρω σου, έρχεται η εξής ερώτηση;

Τι γίνεται με τα ρούχα; Υπάρχει περίπτωση να κολλήσω κορωνοϊό από το ύφασμα; Πόσο καιρό ζει ο ιός στα ρούχα;

Γενικότερα οι πιθανότητες να κολλήσεις από ύφασμα τον ιό, είναι μικρότερες καθώς τα ρούχα σου συνήθως δεν έρχονται σε επαφή με την μύτη ή το στόμα σου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχεις κατά νου, πως το σημαντικό είναι να μην φέρνεις σε επαφή τα χέρια σου και πόσο μάλλον διάφορα αντικείμενα ακόμη και υφάσματα, με το πρόσωπο σου.

Ωστόσο στην ερώτηση «πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο ιός στο ύφασμα;»  δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες. Σύμφωνα όμως με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις, οι επικίνδυνες επιφάνειες είναι οι σκληρές, όπως ο χαλκός, το πλαστικό, οι μεταλλικές επιφάνειες, όπου εκεί ανιχνεύτηκε ο ιός ακόμη και μετά από τρεις ημέρες.

Για καλύτερη προστασία ωστόσο είναι σημαντικό όταν γυρνάς σπίτι, από τις ελάχιστες μετακινήσεις σου, να βγάζεις προσεκτικά τα ρούχα σου χωρίς να ακουμπήσουν στο πρόσωπο σου όπως αναφέραμε και να τα πλένεις σε υψηλές θερμοκρασίες, σιδερώνοντας τα πάρα πολύ καλά.

Τέλος όσον αφορά τα παπούτσια, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να κολλήσεις τον ιό από τα παπούτσια σου και ο λόγος είναι πολύ απλός.  Είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθεις σε επαφή με την κάτω επιφάνεια των παπουτσιών σου.   

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares