Downton Abbey: Πώς ένα λάθος μετατρέπεται σε όμορφη πράξη...

Μία γκάφα στα γυρίσματα στρέφει την προσοχή σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό. 

Αναστασία Τουρούτογλου

 

Πριν από λίγες μέρες, μία γκάφα στα στούντιο της πολυβραβευμένης σειράς εποχής “Downton Abbey” έγινε αφορμή για αρκετές πικρόχολες κριτικές: στο πλατό όπου γυρίζονταν τα επεισόδια του 5ου κύκλου της σειράς κάποιος ξέχασε ένα μπουκαλάκι νερό…

Κανείς δεν είδε το «λάθος» στην εικόνα: ένα πλαστικό μπουκάλι να τρολάρει δύο από τους πρωταγωνιστές που πόζαραν αυστηροί για τις ανάγκες επικοινωνίας του σίριαλ.

Η συνέχεια είναι πάνω κάτω γνωστή… Η φωτογραφία «ανέβηκε» στα social media του BBC, οι αετομάτηδες τηλεθεατές εντόπισαν τη γκάφα και μερίδα του Τύπου «παρέλαβε» τους συντελεστές της σειράς για τα περαιτέρω.

Όμως, όταν υπάρχει χιούμορ και κυρίως καλή πρόθεση, ένα λάθος μπορεί να μετατραπεί σε μία πραγματικά όμορφη πράξη.

Αφού, λοιπόν -και μετά τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε- απαγορεύτηκε «δια ροπάλου» σε ηθοποιούς και φροντιστές να μπαίνουν στα γυρίσματα κρατώντας ή φορώντας σύγχρονα αντικείμενα (σ.σ.: από ρολόγια και κινητά τηλέφωνα, μέχρι εσώρουχα, γιατί μπορεί να σκύψουν ή να κάνουν κάποια κίνηση που θα τα αποκαλύψει και μαζί τη χρονολογική προέλευση τους), στη συνέχεια οι παραγωγοί της σειράς κινήθηκαν σε λίγο πιο βαθιά νερά.

Πώς από μία γκάφα, δεκάδες επιφανειακές κριτικές και τόσο σαματά θα προέκυπτε μία πραγματικά ευγενής (και άξια αναφοράς) πράξη; Σκέφτηκαν, λοιπόν – και επειδή το όλο ζήτημα προέκυψε από ένα μπουκάλι νερό – μέσω της έκτασης που πήρε η γκάφα, να στρέψουν την προσοχή του κόσμου στην ενίσχυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Water Aid”, της οποίας η δράση επικεντρώνεται στη διανομή βοήθειας, υλικών πόρων και νερού σε πληθυσμούς χωρών που έχουν ανάγκη.

«Βλέποντας την αντίδραση του κόσμου στη γκάφα με το νερό, το καστ και η παραγωγή πρότειναν να στρέψουμε την προσοχή σε ένα πραγματικά σημαντικό ζήτημα», εξήγησαν από το Τμήμα Επικοινωνίας της “Water Aid” σε δημοσιογράφο της εφημερίδας “Telegraph”.

Πάντως, για την ιστορία αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο σεναριογράφος του “Downton Abbey”, Julian Fellowes, κατηγορείται για «ιστορικά φάουλ».

Πριν από λίγο καιρό, τηλεθεατές και κριτικοί είχαν διαμαρτυρηθεί για τη χρήση λέξεων και φράσεων «αργκό», σε εποχή που δεν «σήκωνε» τέτοιους γλωσσικούς νεοτερισμούς.

Ο Fellowes, ωστόσο, την είχε έτοιμη την απάντηση προς τους επικριτές του και από τη στιγμή που την ευθύνη για την ιστορική ακρίβεια της σειράς φέρει ο Alastair Bruce, ένας από τους πιο έγκυρους ιστορικούς συμβούλους και αναλυτές που έχει γνωρίσει η βρετανική τηλεόραση.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι με τους ανασφαλείς ανθρώπους, που θεωρούν ότι θα φανούν εξυπνότεροι, εντοπίζοντας “τρύπες” στη συγκεκριμένη δουλειά και προκειμένου να αποδείξουν ότι οι γνώσεις τους είναι μεγαλύτερες από εκείνες των συντελεστών», είπε ο σεναριογράφος της πολυβραβευμένης σειράς εποχής, βάζοντας την τελεία στο όλο ζήτημα.

downton-abbey-thumb-large.jpgAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares