Skip to main content

CELEBS

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Μισέλ Λεγκράν

Είχε βραβευτεί με τρία Όσκαρ



Σε ηλικία 86 ετών έφυγε, χθες το βράδυ από τη ζωή, ο συνθέτης και μαέστρος Μισέλ Λεγκράν. Ο διάσημος μουσικός είχε βραβευτεί με τρία Οσκαρ, πέντε Γκράμι και μία Χρυσή Σφαίρα και είχε αναγνωριστεί παγκοσμίως στην 50χρονη σταδιοδρομία του.

Ο Λεγκράν, ο οποίος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με διασκευές για τραγουδιστές, άρχισε να συνθέτει μουσική για ταινίες στη δεκαετία του 1960 με την εμφάνιση της νουβέλ βαγκ και συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά, τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και, κυρίως, με τον Ζακ Ντεμί.

Διηύθυνε εμβληματικά μουσικά σύνολα, όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, συνέθεσε μουσική για πάνω από 200 παραγωγές, μεταξύ των οποίων οι ταινίες του Ζακ Ντεμί «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» και «Τα κορίτσια του Ροσφόρ», και συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της μουσικής και του κινηματογράφου, όπως οι Φρανκ Σινάτρα, Ρέι Τσαρλς, Νάνα Μούσχουρη  Όρσον Ουέλς, Ζαν Κοκτό, Σαρλ Τρενέ, Εντίθ Πιαφ, Μάιλς Ντέιβις, Τζον Κολτρέιν, Ελα Φιτζέραλντ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Κλιντ Ιστγουντ.

Εκτός από τη μουσική για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» και τα «Κορίτσια του Ροσφόρ», που ήταν η αρχή του μιούζικαλ α λα γαλλικά, η Γαλλία τού οφείλει επίσης τη μουσική για τη δραματική ταινία «Peau d'âne» («Αυτός ο υπέροχος, παλιός, καλός κόσμος»).

Δούλεψε επίσης, για τη δημιουργία μουσικών θεμάτων για μια θεατρική εκδοχή του «Peau d'âne», που παρουσιάζεται από τον Νοέμβριο στο θέατρο Marigny του Παρισιού.

Τα Όσκαρ τού απονεμήθηκαν για το τραγούδι «Les moulins de mon coeur» που περιλαμβάνεται στη μουσική επένδυση της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), για το «Un été 42» (1972) και για το «Γεντλ» (1984).

Αναμενόταν, επίσης, να δώσει συναυλίες στο Παρίσι τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της

CELEBS

Αλέξης Κούγιας: Η δικαστική διαμάχη με την Εύη Βατίδου και οι εξηγήσεις στα παιδιά του

«Έδωσε το 25% σε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών»

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της