«Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιώ, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε…»

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων “Συνύπαρξις-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”

Αγγελική Λάλου

 

Η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων “Συνύπαρξις – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”, η οποία έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στη δομή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “Συνύπαρξις-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων” Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα για τις δραστηριότητες της, αλλά και τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η Εκκλησία για την επανένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, ώστε να μπορούν να οικοδομήσουν με ασφάλεια το μέλλον τους.

Η Κυρία Σακελλαροπούλου συνομίλησε με τα 10 αγόρια ηλικίας από 8 έως 15 χρόνων από το Αφγανιστάν που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στη δομή και τα ευχαρίστησε για τα δώρα που της προσέφεραν.

 

 

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα, μαζί με τον Μακαριώτατο, σε αυτή τη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Εκκλησίας. Είδα την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία αντιμετωπίζονται τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ και που έχουν βιώσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέχρι να βρεθούν στην πατρίδα μας, αναζητώντας ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον. Είναι καθήκον όλων μας να αποδείξουμε ότι η αγάπη και η μέριμνα προς τον χειμαζόμενο συνάνθρωπο δεν έχουν σύνορα. Και οφείλω ένα ευχαριστώ στον Μακαριώτατο και στους ανθρώπους της “Συνύπαρξις-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”, που κάνουν πράξη τις θεμελιώδεις αυτές αξίες, όπως επιτάσσει η χριστιανική πίστη.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης, παρά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, θεωρώ ότι έχουμε χρέος να στηρίζουμε, όσο μπορεί ο καθένας, τους κατατρεγμένους και ανέστιους, οι οποίοι, ζώντας συχνά σε τραγικές συνθήκες, έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας. Και το παράδειγμα του φορέα αυτού της Εκκλησίας δείχνει την αξία και τον δρόμο της αλληλεγγύης.

 

 

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε:

Συμφωνώ σε όσα είπε η κυρία Πρόεδρος και προσυπογράφω. Είναι αποστολή της Εκκλησίας, διαμέσου όλων των αιώνων, και νομίζω δεν υπάρχουν πράγματα τα οποία χωρίζουν τους ανθρώπους. Αυτές είναι επινοήσεις και κατασκευές του χρόνου και των ανθρώπων. Εμείς έχουμε υποχρέωση να αγαπούμε τον κάθε άνθρωπο ότι χρώμα και να έχει όπου και να βρίσκεται να δείξουμε την αγάπη μας. Αυτό γίνεται στις δομές της Εκκλησίας και πιστεύω ότι είναι ένα από τα αξιόλογα έργα για τη διακονία της. Η συνεργασία μας σ΄αυτό τον τομέα με την Πολιτεία είναι απαραίτητη. Έτσι λοιπόν οι δύο θεσμοί σήμερα, η Πολιτεία που εκπροσωπεί η κυρία Πρόεδρος και η ταπεινότητά μου, νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία για το καλό των παιδιών και του κόσμου γενικότερα.

Παρόντες κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Επικεφαλής τους Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα Gianluca Rocco και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

 

 

Στην ανάρτησή της στο Facebook έγραψε τα εξής: 

 

«Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε…».

Πιο επίκαιρο από ποτέ, τις άγιες αυτές μέρες που διανύουμε στον δρόμο για το Πάσχα της Αγάπης, το ευαγγελικό ανάγνωσμα φωτίζει τις καρδιές μας και μας θυμίζει ότι στην αλληλεγγύη δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, στην ανθρωπιά δεν υπάρχουν διακρίσεις.

Επισκέφτηκα σήμερα, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων στη Νίκαια. Μια από τις δομές του φορέα «Συνύπαρξις - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Εκκλησίας. Είδα την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία αντιμετωπίζονται τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ και που έχουν βιώσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αναζητώντας ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον.

Ο φορέας αυτός της Εκκλησίας δεν είναι καινούργιος. Παρέχοντας ένα τόσο σημαντικό και απαραίτητο έργο, δραστηριοποιείται από το 1978 στην παλιννόστηση, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Και από το 2020 φιλοξενεί σε δομές της και ασυνόδευτα ανήλικα, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, δύο χώρες που ζουν με το μαρτύριο του πολέμου, τον πόνο του ξεριζωμού, της απόγνωσης, της ορφάνιας.

Το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση ανάμεσα σε κράτη, ούτε για ιδεολογική ή κομματική εκμετάλλευση. Πρόκειται για παιδιά, και τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Νεότερη έρευνα αποκαλύπτει ότι περίπου 18.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες αγνοούνται στην Ευρώπη στην τριετία 2018-2020. Μόνο το 2020, εξαφανίστηκαν 5.768 παιδιά σε 13 χώρες. Και, δυστυχώς, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πολύ μεγαλύτεροι.

Μια οδυνηρή κατάσταση, την οποία η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει όσο μπορεί, αποδεικνύοντας ότι, πάνω από όλες τις φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες ταυτότητες, είμαστε άνθρωποι.

Καθήκον όλων μας να αποδείξουμε ότι η αγάπη και η μέριμνα προς τον χειμαζόμενο συνάνθρωπο δεν έχουν σύνορα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μακαριώτατο και στους ανθρώπους της Συνύπαρξης, που καθημερινά κάνουν πράξη τις θεμελιώδεις αυτές αξίες. Το παράδειγμά τους ας μας καθοδηγεί και ας μας εμπνέει.

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares