Skip to main content

CELEBS

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Οι γυναίκες έχουν δύναμη και γνώση. Δικά σας είναι τα λόγια, δικός σας ο αγώνας, δική μας όμως η στήριξη. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε γυναίκες από το Αφγανιστάν



H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε γυναίκες βουλευτές, δικαστές και δικηγόρους που έφτασαν στη χώρα μας με τις οικογένειές τους από το Αφγανιστάν, καθ’ οδόν προς τον τελικό τους προορισμό.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη τις κυρίες στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συμβολική σημασία της παρουσίας σας στην Αθήνα, την κοιτίδα της δημοκρατίας και της ισονομίας, είναι πολύ μεγάλη.

Γυναίκες βουλευτές, δικαστές και δικηγόροι, εκπροσωπείτε όλες τις γυναίκες του Αφγανιστάν, δασκάλες, αστυνομικούς, νοικοκυρές και νέα κορίτσια που ονειρεύονται να ζήσουν σε μια ελεύθερη χώρα. Όλες τις Αφγανές γυναίκες σε κάθε πόλη και χωριό του Αφγανιστάν, που βλέπουν η ζωή τους ν’ αδειάζει από περιεχόμενο, που καταδικάζονται σε καθεστώς ισόβιου περιορισμού, που υποχρεώνονται απλώς να υπάρχουν, σιωπηλά και αθόρυβα.

Όμως η θέση των γυναικών παντού στον κόσμο δεν είναι αυτή. Η φωνή τους έχει σημασία και γι’ αυτό πρέπει ν’ αντηχεί δυνατή και ξεκάθαρη. Ο ρόλος τους στην κοινωνία είναι ισότιμος με των ανδρών.

Στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι η προστασία κάθε γυναίκας, κάθε ευάλωτου ατόμου. Στόχος και ευθύνη. Ευθύνη για όλα τα κράτη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχουν τη διεθνή συνεργασία, επιλύοντας τα προβλήματα οικονομικής, κοινωνικής, εκπολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως που ανακύπτουν σε όλο τον κόσμο, προάγοντας και ενθαρρύνοντας τον σεβασμό προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Στόχος να περιφρουρήσουν την ισότητα, χωρίς διακρίσεις φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας, όπως ρητά αναφέρει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα οικουμενικά δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τοπικά ήθη, πολιτιστικές ιδιομορφίες και θρησκευτικές παραδόσεις. Δεν αίρονται από πολιτικές, θρησκευτικές ή στρατιωτικές ηγεσίες, δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Το δικαίωμα στη μόρφωση, στην ελεύθερη κυκλοφορία, στον αθλητισμό, στην εργασία, στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, που θεωρούνταν δεδομένα μέχρι πρότινος στο Αφγανιστάν, δεν είναι πλέον μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Είναι πραγματικά οδυνηρό ότι στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται στο Αφγανιστάν η εθνική ημέρα εκπαίδευσης, δεν επιτράπηκε η είσοδος των κοριτσιών στα γυμνάσια.

“Δεν πιστεύαμε ότι θα επιστρέφαμε στο παρελθόν και θα χάναμε ό,τι χτίσαμε με τόση προσπάθεια επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε συντετριμμένη μια από σας. “Δεν πιστεύαμε ότι τα έθνη που είχαν υποστηρίξει τη χώρα μας και είχαν υποσχεθεί να μας συμπαρασταθούν θα μας εγκατέλειπαν”.

Όμως όχι, δεν σας εγκαταλείπουμε. Πρόσφατα, γυναίκες Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί απευθύναμε κοινή έκκληση στους σημερινούς και μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν, να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ο πολιτισμός και τα δημόσια αξιώματα και να απέχουν από κάθε μορφή βίας εναντίον τους. Ξέρουμε, ασφαλώς, πως δεν αρκούν οι εκκλήσεις και οι δηλώσεις, πως μένουν να γίνουν πολλά. Όμως είμαστε στο πλευρό σας, συναισθανόμαστε τον πόνο και την απόγνωσή σας, θαυμάζουμε το θάρρος και τη δύναμή σας.

Με το πείσμα και το κουράγιο σας, αποδεικνύετε ότι δεν είναι ο θάνατος το μόνο μέλλον που έχουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν όπως είχε δηλώσει, με πόνο ψυχής, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν Ζαρίφα Γκαφάρι, από τη Γερμανία, όπου βρήκε καταφύγιο. Το μέλλον που έχουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι ο αγώνας, κι αυτός ο αγώνας θα δυναμώσει με τη δική σας αποφασιστικότητα, με το δικό σας έργο.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει απούσα από τη διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν. Η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα φιλοξενίας ευάλωτων κατηγοριών Αφγανών γυναικών και με πνεύμα αλληλεγγύης έκανε σαφή τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης. Εύχομαι από καρδιάς να επιστρέψετε μια μέρα στην πατρίδα σας, σε ένα Αφγανιστάν που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες του, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλη διάκριση.
“Οι γυναίκες έχουν δύναμη και γνώση”. Δικά σας είναι τα λόγια, δικός σας ο αγώνας, δική μας όμως η στήριξη, η συμπαράσταση. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα».

https://www.facebook.com/KateSakellaropoulou/videos/406483360850497

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Συνάντηση με γυναίκες από το Αφγανιστάν – Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας (presidency.gr)

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής