Skip to main content

CELEBS

Κηδεία Ζάχου Χατζηφωτίου - Ποιοι πήγαν για το τελευταίο «αντίο»

Μαυροφορεμένες οι εγγονές του, συγκινημένη η Έλενα Χριστοπούλου



Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης συγγενείς, φίλοι είπαν το στερνό «αντίο» στον Ζάχο Χατζηφωτίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Κηδεία Ζάχου Χατζηφωτίου -1

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών.

Κηδεία Ζάχου Χατζηφωτίου -2

Η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου έγινε δημοσία δαπάνη, με απόφαση του δημάρχου Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη, τιμής ένεκεν, καθώς ο Ζάχος Χατζηφωτίου διετέλεσε για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του δήμου προσφέροντας από τη θέση του, πολύτιμες υπηρεσίες στην Αθήνα.

Οι εγγονές του Χριστίνα Τριάρχου και Δωροθέα Πασχαλίδου

Οι αγαπημένες του εγγονές Χριστίνα Τριάρχου και Δωροθέα Πασχαλίδου συγκινημένες και φορώντας μαύρα αποχαιρέτησαν τον παππού της.

Η εγγονή του Ζάχου Χατζηφωτίου, Χριστίνα Τριάρχου


Ποιος ήταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου


Γεννήθηκε στην Πλάκα στις 28 Σεπτεμβρίου του 1923.


Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας καταγόταν από τα Ψαρά, ενώ η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους κι εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Μιλούσε αγγλικά, ααλλικά, αραβικά και ιταλικά ενώ υπήρξε μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και του ΔΣ της ΕΛΠΑ.

Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση που είχε να κάνει με το εμπόριο υφασμάτων μέχρι το 1956.

Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Υπήρξε χρονογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή (1974-1977), στον Ταχυδρόμο με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα Νέα ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση κι έγινε γνωστός από την εκπομπή Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου.

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων Τα εν οίκω… εν Δήμω, Πωλείται Συνείδησις, Συννεφιάζει και στη Μύκονο, Πάντα την Κυριακή, Ο Ίακχος κι εγώ, 100 εκπομπές, Χιούμορ και ζωγραφική, Τα Μονοπάτια του Πολέμου κ.ά. 

Η Έλενα Χριστοπούλου συγκινημένη αποχαιρέτησε τον καλό οικογενειακό της φίλο

Η Έλενα Χριστοπούλου συγκινημένη αποχαιρέτησε τον καλό οικογενειακό της φίλο

Μάκης Τσέλιος

Μάκης Τσέλιος

Νίνα Βλάχου

Νίνα Βλάχου

Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Μπουμπού Μπαρμπαλιά

Μπουμπού Μπαρμπαλιά

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Νίκος Σταγόπουλος

Μαίρη Βιδάλη

Μαίρη Βιδάλη

Χρήστος Ζαμπούνης

Χρήστος Ζαμπούνης

Κωνσταντίνος Μπογδάνος

Κωνσταντίνος Μπογδάνος

 

Πηγή

Οι φωτογραφίες και το κείμενο αναδημοσιεύονται κατόπιν σχετικής άδειας του μέσου.

Προτεινόμενα