Skip to main content

ΣΙΝΕΜΑ

Η αυλαία άνοιξε!

Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φωτίστηκε



Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, το κατακόκκινο Ολύμπιον υποδέχεται και επίσημα το επετειακό 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πλήθος κόσμου κατακλύζει την πλατεία και την εξώστη όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε χρόνο. Έκπληξη της βραδιάς οι κεντρικοί παρουσιαστές της τελετής έναρξης, η Ντάρια και ο Σωτήρης, οι δύο ήρωες και πρωταγωνιστές του κόμιξ «…Φεστιβάλ», της ειδικής έκδοσης που δημιούργησαν οι Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία, οι οποίοι καλωσόρισαν το κοινό και κάλεσαν στη σκηνή τους διευθυντές του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστη Ανδρεαδάκη για τον πρώτο χαιρετισμό.

 

 

Η κ. Ζαλαντό επισήμανε στον σύντομο λόγο της πως  «Ο Σωτήρης και η Ντάρια δεν είναι αληθινοί άνθρωποι, κι όμως κατοικούν ανάμεσά μας» ενώ ο Oρέστης  Ανδρεαδάκης τόνισε πως οι δύο αυτοί ήρωες αντιπροσωπεύουν το κοινό του φεστιβάλ «είναι τα μάτια που ανοίγουν μέσα στο σκοτάδι και ανακαλύπτουν τον κόσμο ολόκληρο σε ένα λευκό φωτισμένο πανί, τα αυτιά που αφουγκράζονται τους ψίθυρους που έρχονται από το μέλλον. Ο Σωτήρης και η Ντάρια είναι η ιστορία του Φεστιβάλ. Η Εταιρεία Τέχνης και ο Παύλος Ζάννας, το Ντορέ και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Παλλάς, ο Μύλος, ο εξώστης Β΄, οι μεγάλοι σταρ και τα βραβεία, η παραλία, η Αποθήκη Γ΄» .

Χαιρετισμό και ευχές για ένα καλό φεστιβάλ απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος της πόλης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Την επίσημη έναρξη του 60ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δεν θα μπορούσε να σημάνει άλλος από την κ. Λένα Σαββίδη. Η κυρία Σαββίδη έζησε την γέννηση του φεστιβάλ από την πρώτη κιόλας στιγμή του, αφού υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής της 1ης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου, τον Σεπτέμβριο του 1960. Μέσω ενός συγκινητικού βίντεο η ενενήντα ενός ετών κ. Σαββίδη τόνισε πως «Είμαι η μοναδική που ζει ακόμη από την πρώτη έναρξη. Ήμουν τότε τριάντα δύο ετών και τον καιρό εκείνο ο κόσμος δεν ζούσε πάνω από τα εβδομήντα». Η γεμάτη ελπίδα δήλωσή της άνοιξε την αυλαία του φετινού ΦΚΘ.  

 

 

Χθές πρώτη του μήνα και δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ προβλήθηκαν 51 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Η ταινία που ξεχωρίσαμε εμείς αλλά και το κοινό ήταν του ταλαντούχου σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου, με τίτλο «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Μια ταινία μικρού μήκους, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα, που διηγείται ένα σκληρό ρομάντζο ανάμεσα σε δύο νέους ανθρώπους, σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικo της Εθνικής οδού.

 

 

Σήμερα Σάββατο, ο Ρόι Άντερσον με τον τίτλο του Καλύτερου Σκηνοθέτη και την δραματική ταινία του «Η ομορφιά της ύπαρξης», προσεγγίζει με την δική του ματιά την ανθρώπινη ζωή με όλη της την ομορφιά και τη σκληρότητα, τη μεγαλοπρέπεια και την αταξία της. Η ταινία θα προβληθεί στο Ολύμπιον στις 11 το βράδυ. Πριν από τις 11 όμως, στις 8 περίπου, το Ολύμπιον θα φιλοξενήσει την ταινία της Βρετανίδας σκηνοθέτη, Τζόανα Χόγκ, «Ενθύμιο». Η γεμάτη υποσχέσεις ταινία, προσπαθεί να αναδείξει τις πτυχές της ζωής ενός χαρισματικού άνδρα και την γυναικεία ιδιοσυγκρασία.

 

 

Την Κυριακή 3 του μήνα, ο κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης Ίγκνας Γιονίνας έχει φροντίσει να εξομολογηθεί μια ιστορία στο Μακεδονικόν, για τη συγχώρεση που παραμένει στο σκοτάδι, όταν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην ευθύνη, με την ταινία του «Αόρατος».  Ο Ολιβιέ Λασέ από την άλλη, σκοπεύει να «κάψει» το Ολύμπιον με την δραματική ταινία του «θα’ρθει η φωτιά». Η ταινία αυτή που τιμήθηκε με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2019, παρόλο που περιγράφει έναν τρόπο ζωής που φθίνει και χάνεται, βρίσκει τρόπο να ξετρυπώσει την ομορφιά μέσα στη σκληρότητα.

 

 

Πέρα, όμως, από τις προβολές Σάββατο και Κυριακή το party συνεχίζεται μέχρι το ξημέρωμα στην Θεσσαλονίκη. Τα bars «The residents» και «Baobab Bar» ετοιμάζουν party αφιερωμένα στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Γιατί το φεστιβάλ είναι ολόκληρη η πόλη.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΙΝΕΜΑ

Θύμα απρόκλητης επίθεσης έπεσε ο Steve Buscemi όσο περπατούσε στο Manhattan

Ο ηθοποιός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου