Skip to main content

ΜΟΥΣΙΚΗ

Haruki Murakami: "Η καλή μουσική πυροδοτεί την καλοσύνη σου"

Ο διάσημος συγγραφέας έχει μια θεραπεία για το άγχος της πανδημίας: την bossa nova


Ρόμυ Μελάνι

 

"Καθώς περνάμε μια περίοδο άγχους, ελπίζω να σας βοηθήσω να χαλαρώσετε ακόμη και λίγο", είπε ο Murakami καθώς φιλοξένησε μια ζωντανή μουσική εκδήλωση, την Murakami Jam - Blame it on the Bossa Nova, ενώνοντας διάσημους Ιάπωνες ερμηνευτές της bossa nova, της τζαζ και της κλασικής μουσικής.
Παρά την πανδημία, ο Murakami - γνωστός για τα μπεστ σέλερ, όπως το "Νορβηγικό δάσος" και το "1Q84" - είπε ότι εξακολουθεί να διατηρεί μια καθημερινή ρουτίνα, όπως τρέξιμο και γραφή, αλλά παρότι πολίτης του κόσμου και συχνός ταξιδιώτης, τώρα παραμένει στην Ιαπωνία.
Ο Μουρακάμι, ο οποίος στη ραδιοφωνική του εκπομπή εξέφρασε ανησυχία για προκατάληψη και διάκριση εναντίον ασθενών με κορωνοϊό, είπε ότι βρίσκει ότι ο ρυθμός της  bossa nova έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.
"Νομίζω ότι η καλή μουσική είναι κάτι που θεραπεύει τους ανθρώπους και πυροδοτεί την καλοσύνη σου", είπε.
Η μουσική είναι ένα σημαντικό μοτίβο στις ιστορίες του Murakami. Ο ίδιος είναι αχόρταγος ακροατής και συλλέκτης μουσικής, έχει επίσης γράψει βιβλία για την μουσική.
Ο Murakami, 72 ετών, άρχισε να γράφει ενώ διατηρούσε  ένα τζαζ μπαρ στο Τόκιο μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Επειτα, ήρθαν το ντεμπούτο του το 1979, "Ακου τον άνεμο να τραγουδά" και το ρομαντικό του 1987 "Νορβηγικό δάσος" που έγινε και το πρώτο μπεστ σέλερ του, καθιερώνοντάς τον ως νεαρό λογοτεχνικό αστέρι. Η τελευταία του συλλογή διηγήσεων το "First Person Singular" κυκλοφόρησε ήδη στην Ιαπωνία.
Διεκδικητής πολλά χρόνια για το βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία, ο Murakami εμφανίζεται τώρα ως DJ για την διμηνιαία εκπομπή του "Murakami Radio", αλλά είναι γνωστό ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι σπάνιες. "Μερικοί άνθρωποι αμφιβάλλουν αν πραγματικά υπάρχω και άλλοι πιστεύουν ότι είμαι φανταστική φιγούρα", δήλωσε.

 

Διαβάστε επίσης

ΜΟΥΣΙΚΗ

Έναν ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα δίσκο του Johnny Cash θα δούμε σύντομα στα δισκοπωλεία – Ακούστε το κομμάτι “Well Alright”

Τα ακυκλοφόρητα μέχρι πρότινος demos του Cash παίρνουν νέα ζωή για τις ανάγκες του δίσκου με τη βοήθεια των Marty Stuart, Dave Roe, Pete Abbott και Dan Auerbach των Black Keys

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα