Skip to main content

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις!» Μιρέλα Πάχου

Η ταλαντούχα Μιρέλα Πάχου λίγο πριν τις εμφανίσεις της με τον Αδάμ Τσαρούχη στο Half Note μίλησε εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou



Δραστήρια τόσο ως νομικός όσο και ως τραγουδίστρια, η Μιρέλα Πάχου είναι ένα αεικίνητο και ταλαντούχο πλάσμα, λίγο πριν από τις εμφανίσεις της με τον Αδάμ Τσαρούχη στο Half Note στις 10-12 Νοεμβρίου, είχαμε τη χαρά να κάνουμε μαζί της μια ουσιαστική και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Αδάμ Τσαρούχη και πώς είναι η μουσική χημεία σας στη σκηνή;

Με τον Αδάμ είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Μας ενώνουν, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τα μπάνια μας τα καλοκαίρια και τα γέλια από τα επιτραπέζια παιχνίδια τους χειμώνες. Χαίρομαι πολύ για αυτή τη συνεργασία. Είναι τέτοια η χημεία μας, που νομίζω ότι με κάποιον τρόπο εκπέμπεται και σε κάθε μουσική συνάντησή μας, γινόμαστε όλοι μία μεγάλη παρέα!

Τι θα ακούσουμε 10-12/11 στο Half Note;

Η παράσταση είναι ένα μελωδικό ταξίδι σε μουσικές και τραγούδια που έχουν σφραγίσει τον κινηματογράφο και τις καρδιές μας. Θα ακουστούν τραγούδια μεγάλων συνθετών και τραγουδοποιών, τραγούδια από τη νέα μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Εδώ θα μείνω» καθώς και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Αδάμ.

Είναι ρομαντισμός στην εποχή μας να θες να μιλήσεις και να τραγουδήσεις για την αγάπη; Πόσο ρομαντική είναι η εποχή μας; Εσείς είστε ρομαντική

Είναι ρομαντισμός και ρεαλισμός. Γιατί ο ρομαντισμός, σαν καλλιτεχνικό κίνημα εννοώ, δίνει έμφαση στο έντονο συναίσθημα ως πηγή αισθητικής εμπειρίας και η αγάπη προφανώς είναι ένα τέτοιο συναίσθημα. Όμως μιλάμε και τραγουδάμε για την αγάπη, όχι απαραίτητα σαν μια ουτοπική, εξωπραγματική κατάσταση, αλλά συχνά σαν σχέση που χτίζεται στην καθημερινότητα, στην τριβή, τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες του καθενός από εμάς, τις διαδρομές και τα λάθη μας. Αυτό νομίζω πως ισχύει για κάθε εποχή. Όσο για μένα, θα έλεγα πως είμαι ρομαντική, στο βαθμό που πιστεύω στη δύναμη της αγάπης και ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο, αλλά όταν παίρνω αποφάσεις, είμαι ρεαλίστρια και ορθολογίστρια.

Πόση μουσική έχει η μέρα σας και πότε αποφασίσατε ότι θέλατε να ασχοληθείς με τη μουσική – υπήρξαν στιγμές που σας δυσκόλεψε αυτή η επιλογή, το μετανιώσατε ποτέ;

Με διάφορους τρόπους (μουσική δημιουργία, ερμηνεία, ακρόαση ή απλά σκέψη) η μουσική αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Προφανώς δεν είναι πάντα το ίδιο, εξαρτάται κάθε φορά από τις συνθήκες. Έτσι συνέβαινε πάντα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, χωρίς ποτέ να σκεφτώ αν –ή να αποφασίσω ότι– θα ήθελα με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο να ασχοληθώ με τη μουσική. Απλώς συνέβη και δεν το μετάνιωσα ποτέ, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Πώς βιώνετε ως γυναίκα του σήμερα όλη αυτή την ειδεχθή πραγματικότητα και επικαιρότητα με την έμφυλη βία και τη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, αλλά και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση ως προς βασικά δικαιώματα των γυναικών;

Ο απολογισμός είναι σοκαριστικός. Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα και κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Πέρα όμως από την ποινική διάσταση και το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, χρειάζεται οπωσδήποτε η ευαισθητοποίηση του καθενός και της καθεμίας από εμάς αλλά και της κοινωνίας συνολικά σχετικά με το θέμα. Μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και γενικότερα φαινομένων κακοποίησης. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι ήταν για μένα μεγάλη χαρά και τιμή η συμμετοχή στην καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης με τις ιστορίες «Το μυστικό της Νίκης 1» και «Το Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα», που διδάσκουν πότε ένα άγγιγμα είναι καλό και πότε κακό, πότε ένα δώρο γίνεται δωροδοκία και πώς μπορεί ένα παιδί να αποφύγει μια κατάσταση που απειλεί την ασφάλειά του.

Με το ελληνικό #metoo να έχει συνταράξει το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι πώς βλέπετε σήμερα την κατάσταση στον χώρο;

Δεν είναι κάτι που έχω βιώσει εγώ η ίδια, αλλά ούτε και κάποιο άτομο από το φιλικό μου περιβάλλον. Δεδομένου όμως ότι όπως αποδείχθηκε, υπήρχαν κακοποιητικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές στον καλλιτεχνικό χώρο, το κίνημα του #metoo αποτέλεσε μια σπουδαία κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας. Ο δρόμος στρώθηκε για να γίνει το γεγονός ορατό και λειτούργησε ενθαρρυντικά, ώστε πολλές γυναίκες που βίωσαν ή βιώνουν σήμερα την έμφυλη βία να ζητήσουν υποστήριξη και προπαντός να καταγγείλουν τα περιστατικά.

Ζούμε μια εποχή όπου η τέχνη και οι καλλιτέχνες όχι μόνο δεν έχουν κρατική στήριξη, αλλά βάλλονται από παντού, πώς βλέπετε αυτές τις εξελίξεις;

Επειδή πάντα προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, θα ήθελα να σταθώ στα θετικά της σύγχρονης εποχής. Στην πρόοδο της τεχνολογίας, που μεταξύ άλλων έκανε τη διαδικασία ηχογράφησης, παραγωγής και προώθησης νέας μουσικής πιο προσιτή από ποτέ, δίνοντας την ελευθερία και τη δυνατότητα σε όλους να εκθέσουν τη δουλειά τους και να θεμελιώσουν μια απευθείας σχέση με το κοινό, χωρίς διαμεσολαβήσεις. Και θα ήθελα επίσης να μοιραστώ (σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν νομικός) τις μεγάλες προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες μου για την παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της μουσικής δημιουργίας.

Πώς είναι μια συνηθισμένη σας μέρα;

Όπως το λέτε, συνηθισμένη. Το πρωί δουλειά στο γραφείο και από το απόγευμα και μετά, πρόβες, ηχογραφήσεις, λάιβ, γράψιμο, διάβασμα, προετοιμασία για την επόμενη μέρα και πάει λέγοντας!

Ποιο τραγούδι λέτε από μέσα σας πιο συχνά και ποιο πιο πολύ φωναχτά, ενώ κάνετε άλλα πράγματα;

Συνήθως κάποιο από τα καινούργια μου τραγούδια. Ας πούμε, τώρα έχω κολλήσει με το «Μαριονέτα», ένα τραγούδι που μου χάρισαν τα Κίτρινα Ποδήλατα, του οποίου η ηχογράφηση ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες και περιλαμβάνεται στον τρίτο μου δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη.

Ποια συνεργασία ή εμφάνισή σας έχει χαραχθεί πιο πολύ μέσα σας στη μέχρι τώρα πορεία σας και γιατί;

Θα πω τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στον οποίο οφείλω κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καλλιτεχνική μου πορεία. Ο Λαυρέντης για μένα δεν ήταν μόνο ο πιο σπουδαίος καλλιτέχνης, αλλά και ένας από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

Συναντήσατε ποτέ στην πορεία σας δυσκολίες που είχαν να κάνουν με το φύλο σας;

Όχι, ποτέ και σε κανέναν επαγγελματικό χώρο.

Θα μεγαλώνατε διαφορετικά ένα κορίτσι από ένα αγόρι και πώς θα διαχειριζόσασταν τα έμφυλα στερεότυπα;

Μεγάλωσα, μαζί με τους δίδυμους αδερφούς μου, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον ευαισθητοποιημένο σε θέματα ισότητας και ακολούθησα τις διαδρομές που επιθυμούσα, επενδύοντας σε προσόντα και ικανότητες. Πάντα έξω από τα κουτάκια των έμφυλων στερεοτύπων.

Ποιες γυναίκες έχουν μέχρι στιγμή αποτελέσει την πηγή έμπνευσής σου;

Από τη μεγάλη λίστα μου, θα σταθώ (και θα υποκλιθώ) στη Μαλάλα Γιουσαφζάι, το μικρότερο ηλικιακά άτομο στο οποίο απονεμήθηκε ποτέ Νόμπελ. Ήταν δέκα χρονών όταν τον τόπο της κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, που έλεγαν ότι η μουσική ήταν έγκλημα, και ότι τα κορίτσια δεν έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο. Και έτσι η Μαλάλα από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε τον αγώνα στο Πακιστάν για την υπεράσπιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ κι ένα χρόνο αργότερα το Νόμπελ Ειρήνης.

Έχετε κάποιο μάντρα ή απόφθεγμα γυναικείας ή προσωπικής ενδυνάμωσης που σας αρέσει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας;

«Δεν έχει σημασία το πόσο αργά πηγαίνεις σημασία έχει να μην σταματάς» Κομφούκιος.

Τι θα λέγατε σήμερα σε ένα νέο κορίτσι που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική ή και το τραγούδι;

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις!

Ποιες είναι για εσάς οι 3 σημαντικότερες αξίες πάνω στις οποίες στηρίξατε την πορεία σας;

Είναι περισσότερες από τρεις και δεν ιεραρχούνται εύκολα. Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμός, Υπευθυνότητα, Ελευθερία, Ανεκτικότητα, Δημιουργικότητα, Συνεργασία, Δικαιοσύνη. 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μέσα στον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει ένα ολοκαίνουργιο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, με τίτλο «τα πρώτα μου Χριστούγεννα μαζί σου», που τραγουδάμε παρέα με τον Αδάμ, σε στίχους του Σταύρου Σταύρου και μουσική δική μου. Μετά τις παραστάσεις μας στο Half Note Jazz Club, έχουμε προγραμματίσει εορταστικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Και με τη νέα χρονιά, έρχεται ο τρίτος μου δίσκος!

ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ- ΑΔΑΜ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ

«ΤΑ ΝΤΟΥΕΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 – ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Half Note Jazz Club

Την Μιρέλα και τον Αδάμ συνοδεύουν:

Δημήτρης Σινογιάννης: ηλεκτρική κιθάρα

Δημήτρης Μουτάφης: μπάσο

Θανάσης Τερψιόπουλος : πιάνο

Δημήτρης Χριστοδουλάκης : τύμπανα

Info

Έναρξη : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 22:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 21:30

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310

Τιμές εισιτηρίων: από 10 €

Προπώληση εισιτηρίων: ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ - ΑΔΑΜ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ «ΤΑ ΝΤΟΥΕΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ» | Εισιτήρια online! | More.com

www.halfnote.gr

Πληροφορίες: 210 9213310

Διαβάστε επίσης

ΜΟΥΣΙΚΗ

Έναν ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα δίσκο του Johnny Cash θα δούμε σύντομα στα δισκοπωλεία – Ακούστε το κομμάτι “Well Alright”

Τα ακυκλοφόρητα μέχρι πρότινος demos του Cash παίρνουν νέα ζωή για τις ανάγκες του δίσκου με τη βοήθεια των Marty Stuart, Dave Roe, Pete Abbott και Dan Auerbach των Black Keys

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 8 Μαΐου

Δώστε προτεραιότητα στην κάλυψη των ουσιαστικών σας αναγκών και μη φορτίζεστε συναισθηματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μια κρύο μια ζέστη; Να γιατί ήρθε η ώρα να διαγράψεις τον αριθμό του

Αν εκείνος δεν ξέρει τι θέλει από σένα, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και δείξε ότι εσύ ξέρεις και μην αφήσεις κανέναν να παίζει μαζί σου

BLOGS

10 απίθανα στοιχεία για τη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Πολλοί πιστοί στις εκκλησίες προσεύχονταν στις φωτογραφίες του τηλεοπτικού Ιησού, Robert Powell, μαζί με άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία και trivia γύρω από τη θρυλική σειρά του Franco Zeffirelli. Γράφει ο Μάνος Νομικός