1. Κράτα ημερολόγιο για μερικές ημέρες, π.χ. για μία εβδομάδα, όπου θα σημειώνεις ποια τρόφιμα καταναλώνεις και ποια καταλήγουν συνήθως στα σκουπίδια.
2. Κάνε τα ψώνια στο σουπερμάρκετ με λίστα, για να μην παρασύρεσαι σε παρορμητικές αγορές. Αν αγοράσεις εκείνη τη μαρμελάδα που στο ράφι του σουπερμάρκετ έμοιαζε λαχταριστή, μπορεί επιστρέφοντας στο σπίτι να διαπιστώσεις ότι στο ντουλάπι της κουζίνας περιμένουν ακόμη δέκα μαρμελάδες.
3. Μην πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ νηστική, γιατί τότε είσαι πιο επιρρεπής σε παρορμητικές αγορές.
4. Προγραμμάτισε όλα τα γεύματα της εβδομάδας από την αρχή της. Έτσι, δεν θα καταλήξεις την Κυριακή το βράδυ να αναρωτιέσαι τι θα κάνεις, τελικά, εκείνα τα αβοκάντο που αγόρασες "μπας και...".
5. Ρίχνε μια ματιά στην ημερομηνία λήξης προτού αγοράσεις κάτι. Ειδικά αν ένα τρόφιμο δεν είναι μακράς διαρκείας. Αν δεν έχεις σκοπό να το μαγειρέψεις άμεσα, πιθανότατα θα καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων.
6. Μαγείρεψε πρώτα τα φρέσκα τρόφιμα και μετά τα πιο ανθεκτικά. Οργάνωσε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων σύμφωνα με την ημερομηνία λήξης τους.
7. Τοποθέτησε κατευθείαν στην κατάψυξη όσα τρόφιμα δεν έχεις σκοπό να μαγειρέψεις αμέσως.