Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ένα φεγγάρι για καταραμένους 8/10

Σήμερα η πρεμιέρα.



"Δεν υπάρχει τίποτα να δουν. Τίποτα απολύτως. Εκτός από ένα μεγάλο θαύμα."

Το θέατρο Πορεία, μετά τη Σκακιστική Νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, συνεργάζεται ξανά με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου και την ομάδα Zero Gravity και ανεβάζουν το Ένα Φεγγάρι Για Τους Καταραμένους (1943) του Ευγένιου Ο' Νηλ, σε συνεργασία με την εταιρία θεάτρου Ακτίς - Μοντέρνοι Καιροί.
 
Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα (βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας και τέσσερα Πούλιτζερ), που παρουσιάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, σε καινούργια μετάφραση και με διαφορετική ματιά. Έργο γεμάτο αυτοβιογραφικά στοιχεία, μια προσωπική κατάθεση του Ο' Νηλ γύρω από την ταραγμένη οικογενειακή ζωή του, μια συνέχεια του αριστουργήματός του Το Μακρύ Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα. Με πυρήνα τις σπαρακτικές σχέσεις των προσώπων, η παράσταση επιχειρεί να διανοίξει έναν νέο φαντασιακό χώρο στον ρεαλισμό του Ο' Νηλ, που θα επικοινωνεί με τις αλήθειες του καθενός μας. Στο Ένα Φεγγάρι για τους Καταραμένους, μια μέρα κωμωδίας και μια νύχτα τραγωδίας συνθέτουν ένα ευδιάθετο purgatorium και ένα πικρό paradiso.
 
Σε έναν ξεχασμένο τόπο, τρία πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με την επιθυμία τους και την ανεπάρκειά τους. Ο αλκοολικός, ξεπεσμένος ηθοποιός Τζιμ Ταϊρόν, μαθημένος  στη ζωή του Μπρόντγουεϊ και στις νυχτερινές κραιπάλες της Νέας Υόρκης, βρίσκεται για λίγο σε μια άγονη επαρχία, σε ένα κτήμα που σύντομα θα γίνει δικό του. Εκεί συναντιέται με τη Τζόσι Χόγκαν, μια νεαρή γυναίκα, τελείως διαφορετική από αυτές που έχει γνωρίσει ως τώρα. Εκείνη βλέπει σ' αυτόν όλη την ευγένεια και τα ψυχικά χαρίσματα που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει ούτε στον εαυτό του.  Ο πατέρας της Τζόσι, ο φτωχός μετανάστης Φιλ Χόγκαν, ελπίζει σε έναν γάμο ανάμεσά τους, που θα τον ξελάσπωνε από τη φτώχια και τα χρέη. Καταστρώνει απίθανα σχέδια προκειμένου να τους ενώσει. Όμως σ' αυτή την ένωση θα υψωθούν σαν ανίκητα εμπόδια η διαφορετικότητά τους, οι ψευδαισθήσεις τους και τα φαντάσματα που τους στοιχειώνουν. Το φως του φεγγαριού  θα φωτίσει τα περασμένα και θα τους φανερώσει το αληθινό τους πρόσωπο. Με το ξημέρωμα θα έρθει μια απρόσμενη κάθαρση. Υπάρχει χώρος για το θαύμα; Ένα έργο για την εξάρτηση, το ψέμα, την ενοχή.

Για 10 μόνο παραστάσεις σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, με την Ιωάννα Παππά και το Γιάννη Νταλιάνη σε κεντρικούς ρόλους.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Έξυπνα hacks για να κερδίσεις χρόνο στο καθημερινό σου commute

Γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περνάς κολλημένη στην Κηφισίας- και πώς θα σώσεις τα νεύρα σου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

10 ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δεις του Tom Hanks – που σήμερα έχει γενέθλια

Γιορτάζοντας τον Tom Hanks: Τα γενέθλια ενός κινηματογραφικού θρύλου και τις ταινίες του που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Τι προδιαγραφές να τσεκάρεις πριν πάρεις το πρώτο σου φοιτητικό laptop

Πέρασες στη σχολή, γράφτηκες, βρήκες σπίτι (ή τουλάχιστον προσπαθείς) και τώρα έφτασε η μεγάλη ώρα: η αγορά laptop.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 18 Ιουλίου 2026

Πάρτε αποφάσεις να προχωρήσετε σε αλλαγές σε ό,τι δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας.

VIRAL

The Bell Jar: το καστ της νέας κινηματογραφικής μεταφοράς

Η εμβληματική νουβέλα της Sylvia Plath αποκτά σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά με την Billie Eilish στον ρόλο της Esther Greenwood.

ΣΠΙΤΙ

Η μέθοδος Sudoku για το πακετάρισμα ταξιδιού

Η viral μέθοδος Sudoku υπόσχεται 27 σύνολα από μόλις εννέα ρούχα, με τάξη αντί για χάος.

Best of Network