Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Σήμερα πάμε σινεμά

 

...και πετάμε με αερόστατο!

 


Λένα Γρηγορίου

 

ΟΙ ΑΕΡΟΝΑΥΤΕΣ

(The Aeronauts)

Λονδίνο, 1862. Ανυπόμονοι θεατές συγκεντρώνονται στον χώρο εκτόξευσης των αερόστατων, ενώ ο μετεωρολόγος James Glaisher (Redmayne) περιμένει εναγωνίως την εντυπωσιακή είσοδο της πιλότου Amelia Wren (Jones). Ο νεαρός επιστήμονας είναι απελπισμένος να τον πάρουν επιτέλους στα σοβαρά και έχει ελάχιστη υπομονή για τους θεατρινισμούς της Wren. Όμως, εκείνη είναι σίγουρη ότι ένα καλό σόου θα προσελκύσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση. Η πτήση τους έχει διπλό σκοπό: να σπάσει το γαλλικό ρεκόρ υψομέτρου και να βοηθήσει τον Glaisher να συλλέξει δεδομένα για να προωθήσει τις αμφιλεγόμενες θεωρίες για την πρόβλεψη του καιρού. Όσο το δίδυμο ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα, ο αέρας γίνεται πιο αραιός και ψυχρός. Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν γίνονται όλο και πιο δύσκολες, αφού κρίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο της "Θεωρίας των Πάντων", ο βραβευμένος με Όσκαρ Eddie Redmayne και η υποψήφια για Όσκαρ Felicity Jones, ενώνει ξανά τις δυνάμεις του κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Tom Harper (TV Peaky Blinders, War and Peace), μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη μια συναρπαστική περιπέτεια εμπνευσμένη από τα αληθινά γεγονότα μιας πτήσης με αερόστατο που κατέρριψε κάθε ρεκόρ και άλλαξε τα δεδομένα της επιστήμης της μετεωρολογίας.

 

 

Ο ιπτάμενος τζέντλεμαν και η τολμηρή πιλότος

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία στη Θεωρία των Πάντων, οι Eddie Redmayne και Felicity Jones έψαχναν να βρουν μια καινούρια ευκαιρία να δουλέψουν μαζί σε ταινία. «Το σενάριο δεν έμοιαζε με τίποτα από αυτά που είχα διαβάσει μέχρι τότε. Το βρήκα πολύ συγκινητικό. Ζούμε σε μία εποχή που μας αναγκάζουν να κοιτάμε προς τα μέσα και κάτω. Οι Αεροναύτες είναι μια ιστορία για το όνειρο του να κοιτάς ψηλά» λέει ο Eddie Redmayne. «Το αερόστατο στην ταινία είναι ένα σύμβολο ελπίδας» λέει η Felicity Jones. «Στο σύγχρονο πολιτικό κλίμα, νιώσαμε ότι είναι μια επίκαιρη ταινία. Μία ταινία γεμάτη αισιοδοξία».

«Η Amelia Wren είναι αντισυμβατική και δεν θέλει να παίζει με τους κανόνες. Είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, κάτι που μου άρεσε πάνω της, όταν διάβασα το σενάριο. Πραγματικά απόλαυσα τον ρόλο» συμπληρώνει η ηθοποιός.

Αφού διάβασαν το σενάριο, οι δύο ηθοποιοί βρήκαν την τέλεια ευκαιρία να συνεργαστούν ξανά. «Ο Eddie κι εγώ είμαστε σαν πυγμάχοι» συνεχίζει η ηθοποιός. «Χαρήκαμε που ήμασταν πάλι στο ρινγκ. Σπρώξαμε ο ένας τον άλλον, συνεχώς ψάχναμε διαφορετικά πράγματα, δεν σταματούσαμε μέχρι να είμαστε και οι δύο ικανοποιημένοι. Ήταν σπουδαίο που επιστρέψαμε στη δουλειά με κάποιον που έχουμε την ίδια μέθοδο»

Ο Redmayne συνεχίζει: «Εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλον μέχρι τα όρια μας. Η ταινία είναι έντονη. Η καημένη η Felicity, έμεινε μαζί μου σε ένα μικρό καλάθι για πολλούς μήνες!». Για τον Harper,  οι δύο ηθοποιοί ήταν μια ευλογία. «Σέβονται, θαυμάζουν και αγαπούν ο ένας τον άλλον πάρα πολύ. Εμπιστεύτηκαν ο ένας τον άλλον και ήξεραν τα δυνατά τους σημεία». «Ο Eddie  με ξαφνιάζει συνεχώς» λέει ο Harper. «Μου δίνει πολλές εκδοχές, κάθε μία γνήσια. Με κρατούσε σε εγρήγορση, όλα ήταν καινούρια».

 

 

Όσο για την πρωταγωνίστρια, ο Harper λέει με ενθουσιασμό: «Η Felicity  ήταν η τέλεια Amelia Wren. Ευαίσθητη και εύθραυστη από τη μία, πολύ δυνατή από την άλλη. Όταν τους βάζεις μαζί, τα αποτελέσματα είναι απίθανα». Και οι δύο ηθοποιοί απόλαυσαν τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη. «Είναι μια περιπέτεια να δουλεύεις μαζί του» λέει η Jones. «Είναι ένας σκηνοθέτης που σε σπρώχνει στα όρια σου. Του αρέσει ο νατουραλισμός στις ερμηνείες, οπότε δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου δίνεις την πιο πειστική ερμηνεία που μπορείς».

«Μου άρεσε πολύ η συνεργασία με τον Tom Harper» λέει ο Redmayne. «Η ιστορία ήταν στο αίμα του. Οπότε, όταν η Felicity κι εγώ μπήκαμε στην ταινία, υπήρχε ήδη πάθος και αγάπη. Ήμασταν μια ομάδα κι αυτό πλημυρίζει την οθόνη».

Το Αερόστατο Μαμούθ

Ο σκηνοθέτης είχε ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα για την ταινία: να χτίσει ένα εξολοκλήρου λειτουργικό και ακριβές αντίγραφο ενός αερόστατου του 19ου αιώνα. Για να το καταφέρει αυτό, χρειαζόταν σχεδιαστές παραγωγής που θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα τόσο δύσκολο έργο. Η ομάδα των David Hindle και Christian Huband προθυμοποιήθηκε να τα βγάλει πέρα με μία τέτοια πρόκληση. «Ήταν μια πολύ συναρπαστική ιδέα» λέει ο Huband. «Θέλαμε το μεγαλείο και το θέαμα. Αλλά οι άστατες καιρικές συνθήκες, η πιθανότητα πτώσης, οι κίνδυνοι του να είσαι στον αέρα, για να μην αναφερθώ στο ίδιο το αερόστατο, όλα αυτά έδωσαν μια ενδιαφέρουσα γεύση στην ταινία».

Οι δημιουργοί απευθύνθηκαν σε έναν γνωστό μηχανικό αερόστατων, που έχει κατακτήσει δύο παγκόσμια ρεκόρ απόστασης και διάρκειας πτήσης σε αερόστατο.

«Του οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη γιατί μας βοήθησε να φτιάξουμε το αερόστατο Μαμούθ της ταινίας» λέει ο Hindle. «Ήμασταν πολύ τυχεροί που συνεργαστήκαμε μαζί του. Ήταν εκπληκτικό, το αερόστατο πετάει χάρη στην τεχνική κατάρτιση του».

Ο Huband καταλήγει: «Καμία φορά σκέφτομαι ποιες ταινίες της καριέρας μου θα ήθελα να ξαναζήσω. Οι Αεροναύτες κλέβουν την παράσταση ανάμεσα τους, γιατί πόσο συχνά σου δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσεις μία ιπτάμενη μηχανή;».

Ανώμαλη προσγείωση

Το γύρισμα είχε μεγάλο ρίσκο για τους δύο πρωταγωνιστές, που έπρεπε να συμμετέχουν σε επικίνδυνες σκηνές, όσο ήταν στον αέρα. «Το πιο σημαντικό είναι ότι η Amelia περνάει περισσότερες κακουχίες από τον James» λέει ο Redmayne. Η Jones έκανε πολλές εβδομάδες πρόβες και προπόνηση για να ανταποκριθεί. Ενώ βρισκόταν σε ύψος 600 μέτρων, σκαρφάλωνε τα σχοινιά του αερόστατου. «Το θάρρος και η αντοχή της Felicity ήταν εκπληκτικά» λέει ο συμπρωταγωνιστής της. Εκτός από το γύρισμα εν πτήση και αρκετές δύσκολες σκηνές, οι πρωταγωνιστές έπρεπε να εκπαιδευτούν σε συνθήκες ανεπαρκούς οξυγόνωσης. Επίσης, για τις σκηνές που το αερόστατο πετάει σε χαμηλή θερμοκρασία, υπήρχε ένα κρύο κουτί γύρω από το αερόστατο που έκανε τις αναπνοές των ηθοποιών ορατές από το ψύχος. Εκτός αυτού, βούταγαν τα χέρια τους σε πάγο ανάμεσα στις λήψεις, κι έτσι το τρέμουλο και τα μπλε χείλη που βλέπουμε στην ταινία είναι αυθεντικά.

 

 

Πίσω στη Γη

Η διαδικασία του γυρίσματος αποδείχθηκε μοναδική. Αυτή η εξαιρετικά απαιτητική σωματική εμπειρία για τους πρωταγωνιστές είχε σαν απώτερο σκοπό να μεταφέρει, όσο πιο γνήσια γινόταν στο πανί, μία ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Μία ταινία για τις επιστημονικές ανακαλύψεις της βικτωριανής εποχής και την ανάδυση της μετεωρολογίας γίνεται ακόμα πιο απαιτητική χάρη στην επιμονή για λεπτομέρεια και στις δύσκολες σκηνές. Οι δημιουργοί εκτίμησαν ιδιαίτερα τις περιπέτειες του κεντρικού ήρωα και των συντρόφων του τόσα χρόνια πριν. Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές ένιωσαν δέος για τις δυνατότητες της ανθρωπότητας και τον πλανήτη μας.

«Είναι μια ταινία για την ελπίδα και την αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά» λέει η Jones. «Σε αυτούς τους καιρούς, που είναι όλο και πιο πολύπλοκοι και ανησυχητικοί, είναι σπουδαίο να έχεις μια ταινία για την αισιοδοξία που σου θυμίζει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί για σπουδαία πράγματα, όταν το αποφασίσουν».

Ο Redmayne συμφωνεί: «Οι Αεροναύτες είναι για μένα μια ταινία για την ελευθερία και το θάμβος του να κοιτάς ψηλά. Είναι μια ταινία για αυτούς που ξεπερνούν τις προσδοκίες και αρνούνται να μπουν στα στεγανά της κοινωνίας».

«Με δίδαξε τις δυνατότητες της ανθρωπότητας να πηγαίνει μπροστά και να ανακαλύπτει μυστικά που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας» καταλήγει ο Tom Harper. «Η ιδέα της εξερεύνησης και τον ορίων που καταρρίπτονται είναι πολύ επίκαιρη, είτε πρόκειται για ταξίδια στο διάστημα είτε για μια πτήση με αερόστατο το 1862. Υπάρχει πάντα ένα καινούριο τελευταίο σύνορο που περιμένει να το ανακαλύψουμε».

Συντελεστές

Σενάριο: Jack Thorne

Σκηνοθεσία: Tom Harper

Παίζουν: Eddie Redmayne, Felicity Jones Himesh Patel, Tom Courtenay

Διεύθυνση Φωτογραφίας: George Steel

Σχεδιασμός Παραγωγής: David Hindle, Christian Huband

Κοστούμια: Alexandra Byrne

Μοντάζ: Mark Eckersley

Μουσική: Steven Price

Trailer:

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.