ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα μαγειρεύουμε (και τρώμε) μπακαλιάρο!
Στις 12.00, όμως, βγαίνουμε στο μπαλκόνι και τραγουδάμε τον Εθνικό Ύμνο
Εθνική γιορτή, σήμερα. Θα μπορούσαμε να τραγουδάμε "εγω είμ' εγώ ευζωνάκι γοργό", αφού τα Ευζωνάκια είναι το σύμβολο της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά αφού δεν μπορούμε να πάμε στην αλλαγή φρουράς, λόγω lockdown, λέω να βγούμε όλοι στα μπαλκόνια με τις σημαίες μας και να τραγουδήσουμε τον Εθνικό Ύμνο.
Ε και φυσικά να κρατήσουμε το έθιμο και να φάμε μπακαλιάρο, μαγειρεμένο απ' τα χεράκια μας!
Μπακαλιάρος με πολέντα και κρεμμύδια ( Συνταγή Ector Botrini)
Υλικά
700 γρ. μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος και κομμένος σε κύβους
600 γρ. καλαμποκάλευρο
250 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 γρ. γάλα
50 γρ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Δάφνη
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπακαλιάρο, το βούτυρο, το γάλα και 150γρ. ελαιόλαδο. Βάζουμε πάλι στη φωτιά και μόλις πάρει βράση κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε 1 λίτρο νερό μαζί με 1 φύλλο δάφνης και μόλις πάρει βράση αφαιρούμε τη δάφνη και ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το καλαμποκάλευρο το οποίο έχουμε πριν διαλύσει σε 1 λίτρο κρύο νερό. Αφήνουμε την πολέντα να σιγοβράσει ανακατεύοντας ελαφρώς για 45 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις αρχίσει να πήζει η πολέντα την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε μαζί με το μπακαλιάρο περιχύνοντας με το ζωμό του.
www. botrini.gr