Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ποιος ο λόγος να πληκτρολογείς κατεβατά όταν μπορείς να τα πεις όλα με μια «καρδούλα»

17 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Emoji – γιορτάζουν τα αγαπημένα σου εικονίδια!



Τα emoji είναι εδώ και κάποια χρόνια οι αγαπημένοι σου σούπερ ήρωες καθώς σε βγάζουν πολλές φορές από τη δύσκολη του να κάθεσαι και να σκέφτεσαι με τις ώρες ποια λέξη να χρησιμοποιήσεις για να περιγράψεις αυτό που νιώθεις. Ενθουσιασμός, χαρά, οργή, έκπληξη, δυσαρέσκεια, φόβο, έξαψη, ερωτική απογοήτευση, όρεξη για παγωτό; Για χίλιες και μία συναισθηματικές καταστάσεις υπάρχει από ένα τουλάχιστον θαυματουργό emoji που λιτά κι ευσύνοπτα θα δείξει στον άλλον τι αισθάνεσαι χωρίς να πεις ούτε λέξη.

Πλέον η γκάμα τους δεν αφορά απλώς το πώς νιώθεις αλλά και το τι κάνεις. Διαβάζεις, είσαι σινεμά, κάνεις μπάνιο, ταξιδεύεις. Βάζεις αντίστοιχα στο μήνυμα μια γάτα που διαβάζει γουργουρίζοντας, έναν ιπποπόταμο που τρώει ποπ κορν σε θερινό ή απλώς ένα αεροπλάνο που πετάει.

Τα εμότζι (ή ίμοτζι) είναι ιδεογράμματα και φατσούλες τα οποία χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά μηνύματα και ιστοσελίδες. Τα εμότζι υπάρχουν σε διάφορες μορφές, όπως εκφράσεις προσώπου, κοινά αντικείμενα, μέρη και είδη καιρού, ζώα, σημαίες κτλ. Μοιάζουν πολύ με τις φατσούλες αλλά είναι πραγματικές εικόνες και όχι κείμενο. Η λέξη εμότζι είναι ιαπωνική και αποτελείται από τα ιδεογράμματα ε (絵, "εικόνα") και μότζι (文字, "χαρακτήρας").

Τα εμότζι προέρχονται από τα Ιαπωνικά κινητά τηλέφωνα όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν το 1997. Το εμότζι έγινε ολοένα και πιο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο στη δεκαετία του 2010, αφού προστέθηκε σε διάφορα λειτουργικά συστήματα κινητών. Πλέον θεωρείται ότι ανήκει στον λαϊκό πολιτισμό του δυτικού κόσμου. Η Λέξη της Χρονιάς (τίτλος τον οποία απονέμει το λεξικό της Οξφόρδης σε ένα ονοματικό σύνολο ή μια λέξη, συνήθως σε ευρεία χρήση κατά την περίοδο που απονέμεται ο τίτλος) για το 2015 ήταν το εμότζι με δάκρυα χαράς (?) 

  

Η Παγκόσμια Ημέρα Emoji είναι μια ανεπίσημη παγκόσμια μέρα που γιορτάζεται στις 17 Ιουλίου.  Η ημέρα θεωρείται «παγκόσμια γιορτή των emoji» και γιορτάζεται ετησίως από το 2014, η NBC ανέφερε ότι η ημέρα ήταν το κορυφαίο δημοφιλές στοιχείο του Twitter στις 17 Ιουλίου το 2015.

Η Παγκόσμια Ημέρα Emoji είναι «το πνευματικό τέκνο του Jeremy Burge», σύμφωνα με το CNBC, το οποίο δήλωσε ότι ο «ιδρυτής της Emojipedia με έδρα το Λονδίνο το δημιούργησε» το 2014.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Burge το δημιούργησε στις 17 Ιουλίου «με βάση τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται το emoji ημερολογίου σε iPhone».  Για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Emoji, ο Burge είπε στο The Independent «δεν υπήρχαν αρχικά επίσημα σχέδια» εκτός από την επιλογή της ημερομηνίας. Η Washington Post πρότεινε το 2018 ότι οι αναγνώστες χρησιμοποιούν αυτήν την ημέρα για να «επικοινωνούν μόνο με emoji».

Το 2016, η Google άλλαξε την εμφάνιση του χαρακτήρα Unicode U + 1F4C5 ? CALENDAR  για εμφάνιση στις 17 Ιουλίου σε προϊόντα Android, Gmail, Hangouts και Chrome OS.

Από το 2017, η Apple χρησιμοποιεί κάθε Παγκόσμια Ημέρα Emoji για να ανακοινώσει επερχόμενες επεκτάσεις στο εύρος των emoji στο iOS.

Την Παγκόσμια Ημέρα Emoji 2015, η Pepsi κυκλοφόρησε το PepsiMoji που περιλάμβανε ένα πληκτρολόγιο emoji και προσαρμοσμένα δοχεία και μπουκάλια Pepsi World Emoji Day. Αρχικά κυκλοφόρησαν στον Καναδά και επεκτάθηκαν σε 100 αγορές το 2016.

Το 2016, η Sony Pictures Animation χρησιμοποίησε την Παγκόσμια Ημέρα Emoji για να ανακοινώσει τον TJ Miller ως το πρώτο μέλος της ταινίας The Emoji Movie. Η Emojipedia παρουσίασε τα πρώτα παγκόσμια βραβεία Emoji. Άλλες ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Emoji το 2016 προήλθαν από τις  Disney,  General Electric, Twitter και Coca-Cola.

Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου παρουσίασε 20 όπερες και μπαλέτα σε μορφή emoji. Η Google ανακοίνωσε το τέλος των «emoji blob»  και οι νικητές των World Emoji Awards ανακοινώθηκαν από τον εμπορικό όροφο του Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το 2018, η Kim Kardashian κυκλοφόρησε τη σειρά αρωμάτων Kimoji την Παγκόσμια Ημέρα Emoji. Η Apple παρουσίασε νέα σχέδια emoji και αντικατέστησε τις εκτελεστικές φωτογραφίες στη σελίδα εταιρικής ηγεσίας της με emoji. Η Google ανακοίνωσε την επιστροφή του «blob emoji» σε μορφή αυτοκόλλητου, και το Facebook ανακοίνωσε ότι «700 εκατομμύρια emoji χρησιμοποιούνται σε αναρτήσεις στο Facebook κάθε μέρα».

Την Παγκόσμια Ημέρα Emoji 2019 ανακοινώθηκε το βραβείο για τα πιο δημοφιλή νέα Emoji ως το χαμογελαστό πρόσωπο με τις καρδιές.

Τα τελευταία χρόνια μάλλον το ενδιαφέρον των emoji επηρεάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από τον κορωνοϊό. Τα πιο δημοφιλή emoji αυτού του διαστήματος είναι φατσούλες που φοράνε μάσκα, η εισαγωγή της «καρδούλας νοιάζομαι» και τα «χέρια σε στάση προσευχής».

(για το άρθρο έχουν  χρησιμοποιηθεί πληροφορίες από την αγγλική κι ελληνική Wikipedia)

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το STAGES A/LIVE παρουσιάζει τη Σtella στο Onassis Channel στο YouTube

Μη χάσεις την ψηφιακή πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 21:00

Προτεινόμενα

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό

BEAUTY TIPS

7 μυστικά ομορφιάς στα οποία ορκίζεται η Kate Hudson

Happy birthday πανέμορφη Kate Hudson!