Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

#Challenge accepted #WomenSupportingWomen

Γιατί η αλληλεγγύη μεταξύ γυναικών εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση



 

Πολλά λέγονται για το πόσο ανταγωνιστικές μπορεί να είναι οι γυναίκες μεταξύ τους. Μια ζωή μπορεί να βρίσκεσαι σε διαρκή επαγρύπνηση στην προσπάθεια να αποδείξεις ότι είσαι καλύτερη από κάποια άλλη, διεκδικώντας μια επαγγελματική θέση, την προσοχή των άλλων ή την καρδιά του εκλεκτού σου. Κι η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες μπορούν ενίοτε να είναι πολύ σκληρές η μία προς την άλλη, ειδικά όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Για αυτό οι γυναίκες διαλέγουν με εξαιρετική προσοχή τις συμμαχίες αλλά και τα «στρατόπεδά τους».

Όσο σκληρές ή ανταγωνιστικές όμως κι αν είναι, άλλο τόσο υποστηρικτικές και αλληλέγγυες μπορούν να γίνουν προκειμένου να ενωθούν, να συσπειρωθούν και να στηρίξουν η μία την άλλη σε έναν κοινό σκοπό ή στόχο – είτε μικρού βεληνεκούς είτε ακόμα και με παγκόσμια εμβέλεια.
 

https://www.instagram.com/p/CDNvja3Hy_B/


Το κίνημα του #metoo αποτελεί ένα πρόσφατο ατράνταχτο παράδειγμα του πώς οι γυναίκες από τη μία άκρη του κόσμου ως την άλλη μπορούν να βάλουν στην άκρη οποιαδήποτε κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλη διαφορά, καταφέρνοντας να συσπειρωθούν μαζικά καταγγέλλοντας και βγάζοντας στη δημοσιότητα περιστατικά και περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.   

Το #metoo είναι ένα από τα πολλά κινήματα που με τη δυναμική ενός hashtag κατάφερε να πλημμυρίσει σε χρόνο dt όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά επιπλέον μπόρεσε να μείνει στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεπερνώντας μια απλή αντίδραση κι αποκτώντας τεράστια ισχύ με πρωτόγνωρες διαστάσεις.
 

https://www.instagram.com/p/CDMXblkjghQ/


Ζούμε την εποχή που αυτό που κάποτε κορόιδευες ως η «επανάσταση του καναπέ» τώρα γίνεται πραγματικότητα ως η επανάσταση του πληκτρολογίου ή της οθόνης. Μπορεί να κατακρίνεις την ψηφιακή εποχή και τα social media για πάρα πολλούς λόγους, αλλά σίγουρα μπορείς να αναγνωρίσεις την τεράστια δύναμη και την άμεση επίδραση που μπορεί να έχουν στην επικαιρότητα, παίζοντας έναν αξιοπρόσεκτο ρόλο στο πώς από την ασφάλεια και την ευκολία του κινητού ή του τάμπλετ σου –οποιασδήποτε δηλαδή έξυπνης συσκευής σου– έχεις τη δυνατότητα να πεις τη γνώμη σου για ένα κοινωνικό ζήτημα, να πάρεις μέρος σε πρωτοβουλίες και να ενώσεις τη φωνή σου με τη φωνή εκατομμύριων άλλων ανθρώπων που ποτέ σου δεν γνώρισες και δεν θα γνωρίσεις ίσως από κοντά, με κοινό σκοπό και αίτημα.

Το #blacklivesmatter και το μαύρο τετραγωνάκι στο Instragram ήταν επίσης ένα πρόσφατο ψηφιακό κίνημα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στο οποίο πήραν μέρος άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο και όχι μόνο από την Αμερική όπου συνέβη το θλιβερό επεισόδιο αστυνομικής βίας που στοίχισε τη ζωή του George Floyd.
 

https://www.instagram.com/p/CDNv0q3FheW/


Η δυναμική των social media επιτέλους αξιοποιείται για κάτι παραπάνω και κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από ανέβασμα selfie και φιλτραρισμένων φωτογραφιών, δίνοντας ισχύ στο φαινόμενο των challenges. Με τον όρο challenge εννοούνται συχνά τα «κινήματα» που τρέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από το ίδιο ή παραπάνω κοινά hashtags.

Τώρα, από τη Δευτέρα 27/7 έχεις ένα λόγο παραπάνω να το διαπιστώσεις με τα ίδια σου τα μάτια και να πάρεις μέρος σε μια πρόκληση –σε ένα challenge– γένους θηλυκού. To #WomenSupportingWomen, ή #blackandwhitechallenge ή αλλιώς #challengeaccepted ξεκίνησε αρχικά από μια σειρά από celebs που άρχισαν να δημοσιεύουν καλά φωτισμένες φωτογραφίες τους, πάντα σε ασπρόμαυρο χρώμα και συνοδεύοντας συνήθως με μια αόριστα εμπνευσμένη λεζάντα που υποστηρίζει τις γενικές αρετές των γυναικών γενικά και απευθύνεται ίσως σε δύο έως τρεις γυναίκες ειδικότερα.
 

https://www.instagram.com/p/CDNvbyHpybw/


Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Instagram, αυτό το hashtag «προορίζεται για να γιορτάσει τη δύναμη, να διαδώσει την αγάπη και να υπενθυμίσει σε όλες τις γυναίκες ότι η υποστήριξη μεταξύ τους είναι το παν».

Μια εικονική σκυταλοδρομία γυναικείας ενδυνάμωσης που μετρά ήδη τις 6.000.000 αναρτήσεις. Μια θετική νέα τάση που έχει στόχο να φωτίσει τα posts του Instagram σε όλο τον κόσμο, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να δημοσιεύσουν ασπρόμαυρες selfies για να διαδώσουν μηνύματα ενίσχυσης, υποστήριξης, φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των γυναικών.
 

https://www.instagram.com/p/CDJo20Pg4IT/?utm_source=ig_embed

Μια σειρά από stars, συμπεριλαμβανομένων των Kerry Washington, Khloe Kardashian, Cindy Crawford, Ayesha Curry, Reese Witherspoon, Eva Longoria, Gabrielle Union, Halle Berry, Jessica Alba και Demi Lovato έχουν στείλει τις τελευταίες ημέρες το δικό τους μήνυμα συμμετέχοντας στο challenge, για να προωθήσουν την αδελφότητα και την αλληλεγγύη, και προσελκύοντας νέες συμμετοχές για να προβληθεί η καμπάνια και να διαδοθεί παντού.
 

https://www.instagram.com/p/CDNuo3hgzlM/

 

Πάρε κι εσύ μέρος κι ένωσε τις δυνάμεις σου δίνοντας στη γυναικεία ενδυνάμωση ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και στέλνοντας το δικό σου μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης.

 

Cover photo: Model Ashley Smouter  for #Challengeaccepted

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το STAGES A/LIVE παρουσιάζει τη Σtella στο Onassis Channel στο YouTube

Μη χάσεις την ψηφιακή πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 21:00

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέλλα Φυρογένη: Η ηλικία, o σύντροφος, η ζωή στο χωριό και οι κατάρες

Όσα δεν ξέρουμε για τη «Χάιδω» από τη Γη της Ελιάς

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

CELEBS

Ανδρομάχη: Το βιογραφικό, ο έρωτας με τον Λιβάνη & η Eurovision

Η τεράστια επιτυχία του remake «Παράλληλη Αγάπη»