Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

16/6 Μια ημέρα για τις χελώνες καρέτα, αυτά τα υπέροχα πλάσματα

Πόσα ξέρεις για τις χελώνες καρέτα; Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας Καρέτα – την γιορτάζουμε μαζί με την WWFΣτις 16/6 είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας Καρέτα, μια ημέρα αφιερωμένη  στο είδος - σύμβολο των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών.

Δες στο βίντεο που ακολουθεί τη Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος του WWF στη Ζάκυνθο, να εξηγεί μέσα από την προσωπική της εμπειρία και ένα μοναδικό υποβρύχιο βίντεο θηλυκής καρέτα που κολυμπάει, τη σημασία της προστασίας των Σεκανίων, στη Ζάκυνθο. 

5 σημαντικά στοιχεία για τις χελώνες καρέτα

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου, αλλά και δύο από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με τις έξι παραλίες ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και τον νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στη δυτική Πελοπόννησο.

Έχουν μήκος σώματος 75 - 100 εκ. και βάρος 100 - 135 κιλά, χωρίς να αποκλείονται τα μεγαλύτερα μεγέθη. Ζουν περισσότερα από 100 χρόνια και αποτελούν μεταναστευτικό είδος.

Οι θηλυκές καρέτα επιστρέφουν για να γεννήσουν στις ίδιες παραλίες όπου γεννήθηκαν. Σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο μια καρέτα φτιάχνει 2-3 φωλιές.

Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο των χελωνών καρέτα ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα.

Σε κάθε φωλιά η χελώνα αποθέτει έως 120 αυγά που θα μείνουν 55-60 ημέρες στη φωλιά μέχρι να εκκολαφθούν. Μόλις 1 στα 1.000 χελωνάκια καταφέρνει να επιβιώσει και να ενηλικιωθεί.

Κύριες απειλές για τις χελώνες καρέτα

Η υποβάθμιση των παραλιών φωλεοποίησης λόγω της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης.

Η τυχαία ή ηθελημένη θανάτωσή τους λόγω της παγίδευσης σε δίχτυα, καθώς και ο τραυματισμός τους από ταχύπλοα σκάφη.

Η τεράστια αύξηση της πλαστικής ρύπανσης. Πάνω από το 90% της καταστροφής που προκαλείται στην άγρια ζωή των θαλασσών μας οφείλεται στα πλαστικά.

Η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας.

Τι κάνουμε για τις χελώνες καρέτα

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε το τοπικό κοινό και τους τουρίστες, αλλά και τους πολίτες της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου, σχετικά με τις απειλές για τη χελώνα καρέτα αλλά και τους τρόπους προστασίας της. Τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια αυτή, έχουμε μαζί μας κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο και το ιστιοπλοϊκό σκάφος μας Blue Panda. Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Δράσεις προστασίας και διαχείρισης

Υλοποιούμε δεκάδες δράσεις προστασίας και διαχείρισης στη Ζάκυνθο. Αντιδιαβρωτικά έργα και δράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την προστασία της παραλίας των Σεκανίων, συστηματική φύλαξη των Σεκανίων κάθε καλοκαίρι, συνεργασία  με φορείς και άλλους οργανισμούς αλλά και δράσεις πολιτικής για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών ωοτοκίας και την εφαρμογή του. Την ίδια στιγμή συντονίζουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού της παραλίας των Σεκανίων. Δες περισσότερα εδώ.

Μαχόμαστε κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Ένα σοβαρό περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης θα επέφερε ολέθριες επιπτώσεις για δεκαετίες στην τουριστική βιομηχανία, την αλιευτική δραστηριότητα αλλά και τα είδη που ζουν στις θάλασσές μας, όπως οι χελώνες καρέτα. Δες εδώ τα τελευταία νέα στη μάχη κατά των εξορύξεων.

Μαχόμαστε ενάντια στην κλιματική κρίση

Ως μεταναστευτικά είδη, οι χελώνες καρέτα, πραγματοποιούν ίσως τις μεγαλύτερες μετακινήσεις από όλα τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών. Η διαδρομή και η πορεία τους επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία της θάλασσας καθώς και από τα θαλάσσια ρεύματα. Δες εδώ τι κάνουμε.

Πλαστικά

Στις θάλασσές μας ταξιδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 11.500 τόνοι πλαστικών. Είναι σαν να πετάμε ημερησίως πάνω από 1.000.000 άδεια πλαστικά μπουκάλια στη θάλασσα! Τα πλαστικά που καταλήγουν στο περιβάλλον παραμένουν εκεί για πάρα πολλά χρόνια. Παγκοσμίως, περίπου 700 θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένου και της χελώνας καρέτα απειλούνται από αυτά. Δες εδώ τι κάνουμε στη μάχη κατά των πλαστικών.

Δίχτυα φάντασμα

Τα δίχτυα φάντασμα αποτελούν μια από τι σημαντικές απειλές στη Μεσόγειο για τη χελώνα καρέτα. Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία που καταλήγουν στον βυθό, επιβαρύνουν τους θαλάσσιους βιότοπους και αποτελούν τη βασική μορφή πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του Blue Panda στη Ζάκυνθο, θα αναδείξαμε έντονα την απειλή αυτή και παρουσιάσαμε τρόπους αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Τάνια Τσανακλίδου «50 καλοκαίρια και χειμώνες» 14/7 στο Ηρώδειο

Η Τάνια Τσανακλίδου γιορτάζει τα 50 χρόνια στη δισκογραφία 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Οι αγαπημένοι Puressence επιστρέφουν στην Αθήνα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μία και μοναδική, μεγάλη τους συναυλία στην Αθήνα μόλις ξεκίνησε!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Περιοδική έκθεση Ιππόλυτος - Φαίδρα

Εκθεσιακός Χώρος Επιδαύρου: 5 Ιουλίου – 24 Αυγούστου 2024

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι η απόλυτη επανάσταση» Shannen Doherty

Μικρός φόρος τιμής στη Shannen Doherty, που πέθανε σε ηλικία 53 ετών

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 15 Ιουλίου

Η ένταση και οι υπερβολές στη συμπεριφορά δεν σας βοηθάνε

CELEBS

Βίκυ Καγιά- Ηλίας Κρασσάς: Τα τρυφερά ενσταντανέ στη Μύκονο

Σε λίγες μέρες το ζευγάρι θα γιορτάσει τα 10 χρόνια του γάμου του