Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Περιοδική έκθεση Ιππόλυτος - Φαίδρα

Εκθεσιακός Χώρος Επιδαύρου: 5 Ιουλίου – 24 Αυγούστου 2024Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την παράσταση της τραγωδίας Ιππόλυτος του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Εκθεσιακός Χώρος Επιδαύρου φιλοξενεί φέτος μία έκθεση αφιερωμένη στις τραγικές μορφές του Ιππόλυτου και της Φαίδρας. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ιππόλυτος-Φαίδρα» και προσφέρει μια γοητευτική αναδρομή στις παραστάσεις των αντίστοιχων τραγωδιών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Η σύλληψη και η γενική εποπτεία του εγχειρήματος είναι της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνας Ευαγγελάτου. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Υπεύθυνη για την έρευνα και τεκμηρίωση είναι η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Θεατρολόγος. Τον εκθεσιακό σχεδιασμό και την επιμέλεια έκαναν η Θάλεια Μέλισσα και ο Γιώργος Ρυμενίδης.

Η έκθεση «Ιππόλυτος-Φαίδρα» υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, με την πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι παραστάσεις του Ιππόλυτου και της Φαίδρας

Η παρουσίαση του Ιππόλυτου του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη το 1954 έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την επίσημη καθιέρωση των Επιδαυρίων έναν χρόνο αργότερα. Έκτοτε, ακολούθησαν επτά ακόμα παραστάσεις του Ιππόλυτου στο αργολικό θέατρο και μία του έργου Φαίδρα του Ρακίνα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με την πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, τιμά τη σημαντική αυτή παρακαταθήκη των εννέα σπουδαίων παραστάσεων με την περιοδική έκθεση  «Ιππόλυτος-Φαίδρα», όπου παρουσιάζονται πολύτιμα τεκμήρια από τα αρχεία του Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου καθώς και άλλων πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων, όπως κοστούμια, μάσκες, μακέτες, παρτιτούρες και οπτικοακουστικό υλικό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό την περίοδο από 5 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου, 18:00-01:00, τις ημέρες των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Παρασκευή και Σάββατο). Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ιππόλυτος και Φαίδρα

Η έκθεση «Ιππόλυτος και Φαίδρα» βασίζεται στις οκτώ μέχρι σήμερα παραστάσεις του αρχαίου δράματος Ιππόλυτος του Ευριπίδη και της μίας παράστασης του έργου Φαίδρα του Ρακίνα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Φαίδρα, γυναίκα του βασιλιά Θησέα και πιόνι στο σχέδιο εκδίκησης της θεάς Αφροδίτης, ερωτεύεται τον Ιππόλυτο, γιο του άντρα της και της Αμαζόνας Ιππολύτης. Αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Άρτεμης, ο Ιππόλυτος αρνείται τον έρωτα της Φαίδρας, με ολέθριες συνέπειες.

Όπως επισημαίνει ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, «Ιππόλυτος και Φαίδρα, προγονός και μητριά, βλάσφημη αγνότητα και ανίερο πάθος, και εντέλει Άρτεμη και Αφροδίτη – αυτές οι αντιθέσεις υφαίνουν το δίχτυ μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται στα έσχατα άκρα της ανθρώπινης ύπαρξης: στα απόκρυφα βάθη της ψυχής και συνάμα στο οριακό σημείο όπου το χάος απειλεί την εύθραυστη τάξη του πολιτισμού και του κόσμου».

 

Ο Εκθεσιακός Χώρος της Αρχαίας Επιδαύρου  

Ο Εκθεσιακός Χώρος της Αρχαίας Επιδαύρου επαναλειτούργησε το 2023 μετά από πολλά χρόνια που είχε παραμείνει κλειστός. Με πρωτοβουλία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών

Επιδαύρου Κατερίνας Ευαγγελάτου η επαναλειτουργία του χώρου εγκαινιάστηκε με την έκθεση «Η Μήδεια στην Επίδαυρο», έκθεση αφιερωμένη στις παραστάσεις της τραγωδίας Μήδεια που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου που έγιναν στις 7 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Δημήτρης Πασσάς, επεσήμανε: «Σε ένα κτίριο σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας δίνουμε διαφορετικό προορισμό και έτσι τα Επιδαύρια αποκτούν μουσειακή παρουσία και προβολή. Το Φεστιβάλ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε και διεκπεραίωσε το έργο αυτό που συμπληρώνει την εμπειρία των επισκεπτών του Αρχαίου Θεάτρου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Υπουργείο Πολιτισμού για την στήριξή του».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κτίριο σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

O Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια στις 18 έως 22 Ιουλίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής 

Παρουσιάζοντας την παράσταση Ετυμολογίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Τάνια Τσανακλίδου «50 καλοκαίρια και χειμώνες» 14/7 στο Ηρώδειο

Η Τάνια Τσανακλίδου γιορτάζει τα 50 χρόνια στη δισκογραφία 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Οι αγαπημένοι Puressence επιστρέφουν στην Αθήνα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μία και μοναδική, μεγάλη τους συναυλία στην Αθήνα μόλις ξεκίνησε!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Ιουλίου

Μην επιτρέπετε σε μικρά πράγματα να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.  

FASHION TRENDS

8 μονόχρωμα ολόσωμα μαγιό που θα φορέσεις και ως κορμάκι

Εκμεταλλεύσου τη θερινή σου στολή παραλίας και για looks στο νησί ή και την πόλη