Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πως είναι να φωτογραφίζεις τον Barack Obama από την πρώτη μέρα της θητείας του

Ο 44ος αμερικανός πρόεδρος μέσα από τα κλικ του Pete Souza.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Ο Barack Obama είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο εξωστρεφείς αμερικανούς προέδρους όσον αφορά την πιο προσωπική του ζωή. Όλα αυτά τα 8 χρόνια της θητείας του, χρησιμοποίησε πολλές φορές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει το ανθρώπινο του πρόσωπο και τις "ρωγμές" του. Σε αυτή την επιλογή ή τακτική, τον βοήθησε πολύ και το μάτι του Pete Souza, επίσημου φωτογράφου του Λευκού Οίκου.

O Souza, ακολουθεί τον Obama από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα πλανητάρχη και μάλιστα υπολογίζει ότι έχει βγάλει περίπου 2 εκατομμύρια φωτογραφίες στο πλαίσιο της δουλειάς του. Φυσικά δε μένει μόνο εντός Λευκού Οίκου αλλά ήταν εκεί σε πολλά ταξίδια του Προέδρου, προφανώς με κάποιον που τον βοηθούσε. Κατά καιρούς έχει μιλήσει για το πως είναι να έχει αυτή τη θέση και έχει πραγματικό ενδιαφέρον να τον ξανακούσουμε, τώρα που η προεδρεία Obama φτάνει στο τέλος της. 

couple22.jpg 

Οι δυο άντρες συναντήθηκαν πριν αρκετά χρόνια, όταν ο Obama ήταν γερουσιαστής του Ιλινόις και ο Souza φωτογράφος της Chicago Tribune. Ο Souza, 4 χρόνια μετά από εκείνη τη στιγμή, πήγε στο Ohio University για να διδάξει. Όμως, μια πρόταση έφερε την ανατροπή. Ο Obama τον ζήτησε για επίσημο φωτογράφο του Λευκού Οίκου.

O Souza το είχε ξανακάνει στο παρελθόν και συγκεκριμένα από το 1983 ως 1989, επί προεδρίας Ronald Reagan, αλλά δεν πιστεύει ότι ήταν αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επιλογή του. "Είχε να κάνει με το ότι με εμπιστευόταν. Με το ότι δεν είμαι ενοχλητικός, με το ότι μπορώ να υπάρχω τριγύρω σε μία ευαίσθητη συνάντηση και να μην σκοντάφτω στα έπιπλα" εξηγεί.

Για να αποδεχτεί την πρόταση, ο Souza έβαλε έναν όρο που όπως φαίνεται έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, στο να έχουμε σήμερα δεκάδες "ανθρώπινες" φωτογραφίες του Προέδρου. Ζήτησε να είναι παντού, να έχει πρόσβαση σε όλα. Και έτσι έγινε. Από τη μέρα που ανέλαβε ο Obama μέχρι σήμερα, ο Souza "τρύπωσε" σε μοναδικές στιγμές του.

 

obamasun1.jpg

 

Πολλά Μέσα, πρόσφατα δημοσίευσαν και μια λίστα που φέρεται να επιλέγει τις 55 καλύτερες φωτογραφίες από όλα αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει δημοσιεύσει ποτέ τέτοια λίστα. Πως άλλωστε θα μπορούσε να κάνει τέτοια επιλογή όταν μιλάμε για 2 εκατ. φωτογραφίες; Οι αγαπημένες του βρίσκονται στο Flickr αλλά δεν είναι 55, είναι πολλές περισσότερες.

Σε αυτές, υπάρχει εκείνη που φαίνεται συνοφρυωμένος να ενημερώνεται για τους πυροβολισμούς σε σχολείο τιυ Newtown στο Κονέκτικατ, το 2012. Σε μια μέρα που ο ίδιος ο Obama έχει χαρακτηρίσει ως την χειρότερη της θητείας του.

 

newtown.jpg 

Υπάρχει και εκείνη που φαίνεται πεσμένος στο πάτωμα να παίζει με την κόρη της Ben Rhodes.

 

babyobama1.jpg 

Και εκείνη, που ένα παιδάκι του ζητάει να σκύψει για να δει αν έχουν ίδια μαλλιά.

 

childrenobama.jpg 

Επίσης, εκείνη που ο Obama πατάει τη ζυγαριά όταν ο Marvin Nicholson μετράει το βάρος του.

 

varosobama.jpg 

Και που τρέχει με τον Bo στους διαδρόμους.

 

runbo.jpg 

8 χρόνια προφανώς εξαντλητικής δουλειάς αλλά ο Souza έχει μιλήσει για το πως ακριβώς αντεπεξήλθε: "Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα στη δουλειά μου, αλλά θα έλεγα ότι μια φορά, δύο, τρεις, τέσσερις, δέκα φορές τη βδομάδα διαπιστώνεις ότι είσαι αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας. Και προσπαθώ πάντα να το έχω στο μυαλό μου".

"Πρέπει να δίνεις κίνητρο στον εαυτό σου, σκεπτόμενος ότι κάθε συνάντηση που φωτογραφίζεις μπορεί κάποια μέρα να είναι σημαντική. Πρέπει να προσπαθείς να βγάζεις ενδιαφέρουσες φωτογραφίες σε κάθε συνάντηση, ακόμα και αν είναι στο ίδιο δωμάτιο που ήταν και την προηγούμενη μέρα, και την προηγούμενη και την προηγούμενη", σημειώνει. Πρέπει, να έχεις και φωτογενή πρόεδρο, θα προσθέταμε εμείς...

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ