Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς είναι να ζεις ως επαγγελματίας κλόουν;

Tη λένε Gaby Muñoz και μιλάει αποκλειστικά στο allyou, για αυτό το κάτι παραπάνω απο επάγγελμα.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Έχεις σκεφτεί πώς είναι να ζεις σαν κλόουν; Πώς είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτά τα πρόσωπα, τι σκέφτονται; 

Εγώ απλά αναρωτιόμουν, μέχρι που τυχαία, χαζεύοντας στο ίντερνετ, έπεσα πάνω σε μια ιδιαίτερη κλόουν από το Μεξικό με το όνομα Chula the Clown. Μου άρεσε που δεν ήταν σαν τους άλλους κλόουν, καθώς και αυτά που διάβαζα για εκείνη στο αρθράκι που κλίκαρα. Της έστειλα μήνυμα και κάπως έτσι... συνομίλησα με ένα κλόουν.

Η κατά κόσμον Gaby Muñoz, είχε πολλά ενδιαφέροντα να μου πει σε κάθε μου ερώτηση και μου έδειξε ότι αυτό το επάγγελμα ίσως είναι διαφορετικό από αυτό που φανταζόμουν...

Η ιστορία της πάει κάπως έτσι: Το 2007 συναντάει έναν θεατρικό κλόουν και εκπλήσσεται γιατί ήξερε πολύ λίγα για αυτή τη μορφή τέχνης. «Ένιωσα αμέσως ότι ανήκω κάπου και μια μεγάλη άνεση του να είμαι ο εαυτός μου και 100% εκτεθειμένη στον κόσμο» μου εξηγεί. Μετά εξερευνεί το social clowning και αργότερα φτιάχνει τον θεατρικό χαρακτήρα με τον οποίο ταυτίζεται και νιώθει άνετα να εκφραστεί μέσω αυτού.  

«Πέρα από τα επαγγελματικά, άρχισα να ανακαλύπτω το νόημα της ύπαρξης μου στον κόσμο. Έμοιαζε σαν ο λογικός και ανήσυχος εαυτός μου να έκανε τους άλλους να γελάνε. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, στην πραγματικότητα το λατρεύω» αναφέρει.

Με σπουδές ηθοποιού και με παιδαγωγικές βάσεις, γεννήθηκε η Chula the Clown. Μου εξηγεί ότι Chula σημαίνει όμορφή ή γλυκιά στα ισπανικά και πολλοί αυτοαποκαλούνται έτσι στο Μεξικό. Είναι ένας πολύ κοινός τρόπος να απευθύνεσαι στους φίλους σου. «Οπότε όταν ένας φίλος μου από την Ελλάδα ήταν στο Μεξικό, άκουγε όλο τον κόσμο να με λέει Chula και μου έδωσε το όνομα». 

H Chula the Clown, λοιπόν, είναι ένας κλόουν που περιέργως δεν είναι πολύχρωμος, και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό. Τα χρώματα που έχει, συμβολίζουν τη δυαδικότητα του θανάτου και της ζωής, αναπαριστούν την ιστορία πίσω από τον χαρακτήρα του.
 

GemmaTweedie.jpg
Gemma Tweedie
 

Επίσης, καθώς γενικά η Gaby πειραματίστηκε και τόνισε τα χαρακτηριστικά της, το συγκεκριμένα βάψιμο είναι ιδανικό για να αναδεικνύει της εκφράσεις της. «Δεν είμαι μια μάσκα που κρύβομαι από πίσω. Έρχεται στην επιφάνεια ο εαυτός μου, και μάλλον με τον λιγότερο τρομακτικό τρόπο» εξηγεί.

Ως κλόουν, γυρίζει τον κόσμο. Πριν λίγο καιρό ήταν στο Λονδίνο (London International Mime Festival), στο Ελσίνκι (Red Pearl Festival), και θα πάει σε Ιταλία, Λαπονία, Κίνα και Μεξικό. Θα ήθελε πολύ να έρθει και στην Ελλάδα.

Οι ιστορίες που έχει να διηγηθεί από το ταξίδια της, είναι μοναδικές. Τη ρωτάω ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ως κλόουν και δε μπορεί να ξεχωρίσει μια. Σου παραθέτω την απάντησή της ακριβώς…

«Όλες οι μικρές συναντήσεις που είχα ως κλόουν, μου άλλαξαν για πάντα τη ζωή και νιώθω πραγματικά ευγνώμων που είχα αυτή την ευκαιρία να ταξιδέψω σε μέρη που ούτε είχα σκεφτεί. Το να πάω στην Μέση Ανατολή με τη φίλη μου και συνάδερφο Sabine Choucair από το Λίβανο (Clown Me In), ενώ δούλευα για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Θυμάμαι να ταξιδεύω σε μια αποστολή με τους Clown Without Borders σε ένα μέρος στην Ινδονησία που είχε χτυπηθεί σοβαρά από το τσουνάμι. Έπρεπε να διασχίσουμε τη γη, να κολυμπήσουμε και στο τέλος να φτάσουμε στη κοινότητα που ήταν κρυμμένη στη ζούγκλα. Μου άνοιξε τα μάτια. Ήταν πραγματικά υπέροχα.

Φυσικά, όλες οι στιγμές που ακούς τον κόσμο να γελάει αλλά ειδικά το συναίσθημα ενός αόρατου νήματος συντροφικότητας και συνενοχής, που είναι αθόρυβο αλλά έρχεται από πολύ βαθιά».
 

SebastianHofmann2.jpg
Sebastian Hofman

Όσον αφορά τις χειρότερες στιγμές της; Αυτές που πρέπει να αποχωριστεί όλους αυτούς τους ανθρώπους. «Το πιο δύσκολο είναι ο επίλογος. Να μη ξεχνάς, αλλά επίσης να μαθαίνεις πώς να προχωράς και να κάνεις αυτές τις εμπειρίες κάτι θετικό και πράξεις για μελλοντικά όνειρα και projects» εξηγεί, ενώ επίσης δε ξεχνά και το ξεκίνημά της: «Aν το σκεφτώ, φυσικά και ήταν δύσκολο να ξεκινήσω καριέρα σαν γυναίκα κλόουν και να με πάρουν σοβαρά χαχα. Αλλά σίγουρα δεν είναι το χειρότερο, αφού το κάθε τι με έκανε πιο δυνατό άνθρωπο, καλλιτέχνη και γυναίκα».

Πριν την ρωτήσω δύο τελευταία πράγματα που ήταν οι μεγαλύτερες απορίες μου όταν σκέφτηκα για εκείνη, μου λέει ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πρεμιέρα του επόμενου project (DIRT!) στο Μεξικό, αρχές του 2019 και κάνει πρόβες, ώστε να φέρει στη ζωή όλο αυτό.
 

AuraSoliss.JPG
Aura Solis

Πώς είναι να κάνεις τον κόσμο να γελάει;

To καλύτερο είναι ότι νιώθεις ένας κρίκος μιας αλυσίδας αγάπης, νιώθεις μέρος κάτι μεγαλύτερου, μια παρόρμηση που υπενθυμίζει ότι είμαστε ζωντανοί και ότι έχουμε έντονα συναισθήματα. Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις την δυαδικότητα των συναισθημάτων μας. Όταν κλαίμε, στο τέλος γελάμε γιατί ελπίζουμε, και όταν γελάμε πολύ, στο τέλος κλαίμε από αυτό.

Γενικά, πώς είναι να ζεις ως επαγγελματίας κλόουν;

Yπάρχει μια αίσθηση συνεχούς κίνησης και περιέργειας, που λατρεύω αλλά επίσης με κουράζει. Παρόλα αυτά, κάθε φορά που μένω κάπου, με πιάνει πνίξιμο και θέλω να πάω να εξερευνήσω κάτι άλλο. Φυσικά είναι ένα επάγγελμα αλλά επίσης είναι ένα απολαυστικό μονοπάτι να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Νομίζω ότι όσο πιο πολλές εμπειρίες έχεις ως κλόουν, τόσο πιο πλούσια είναι η τέχνη σου και ο τρόπος που εκφράζεσαι. Συνειδητοποιώ τώρα, ότι δεν δημιουργώ για τους άλλους, δημιουργώ για να καταλάβω τον κόσμο λίγο καλύτερα και κάποιες φορές να ταυτιστώ με τους άλλους. Τότε γίνεται κάτι πολύ περισσότερο, γίνεται εμπειρία.

 

*Κάνε μια βόλτα στο website της Chula the Clown

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.