Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Wagashi: Στην Ιαπωνία φτιάχνονται τα ομορφότερα γλυκά του κόσμου

Τα παραδοσιακά κεράσματα της Άπω Ανατολής που καταργούν τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τη ζαχαροπλαστική.


Γωγώ Καρκάνη

Θυμίζουν λουλούδια, φρούτα, φύλλα ή παράξενα πλάσματα της θάλασσας, σαν μικροσκοπικές μέδουσες. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για γλυκίσματα που φτιάχνονται εδώ και αιώνες στην Ιαπωνία. 

Τα wagashi, ζαχαρωτά-στολίδια, αντικατοπτρίζουν την έμφαση που δίνει η γιαπωνέζικη κουλτούρα στην αισθητική αρτιότητα και φινέτσα ακόμα και στις μικρότερες κλίμακες. Ή μάλλον ειδικά σε αυτές.

wagashi7.jpg

Παρασκευάζονται από υλικά φυτικής προέλευσης, όπως γλυκιά πάστα από βρασμένα φασόλια αζούκι ή ρυζάλευρο, που αναμειγνύονται με ζάχαρη. Στο παρελθόν, όταν η ζάχαρη δεν είχε φτάσει ακόμα στην Ιαπωνία, χρησιμοποιούνταν εκχυλίσματα φρούτων για να τους δώσουν γλύκα και άρωμα.

Τα wagashi σερβίρονται κατά κανόνα ως συνοδευτικά του τσαγιού και σήμερα ο επισκέπτης της Ιαπωνίας μπορεί να τα απολαύσει σε καφέ, εστιατόρια, ναούς, ακόμα και να τα αγοράσει από το σουπερμάρκετ. 

Γιατί όμως αυτά τα κεράσματα ολοένα κερδίζουν έδαφος στη Δύση; Πρόσφατα η αγγλόφωνη εφημερίδα Japan Times τούς αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο, υποστηρίζοντας ότι «η δημοτικότητά τους αυξάνεται παγκοσμίως».

wagashi9.jpg

Είναι που ζούμε στα χρόνια των social media και ιδιαίτερα του Instagram, όπου τα wagashi με την εξωτική φωτογένειά τους αποσπούν αβίαστα τα likes. Είναι επίσης η φυσική σύνθεσή τους, που ταιριάζει στη σύγχρονη τάση να ακολουθούμε μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή χωρίς να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε στερήσεις.

Νομίζω όμως ότι είναι και κάτι ακόμα: Η δημιουργία τους προϋποθέτει υπομονή, αυτοσυγκέντρωση, προσοχή στη λεπτομέρεια. Διδάσκει την τέχνη της βραδύτητας, στην εποχή που πολλά γλυκά φτιάχνονται με έτοιμα μείγματα ζαχαροπλαστικής, τα οποία απλά ανακατεύονται σε ένα μπολ και μετά ρίχνονται στο φούρνο να ψηθούν. Δεν τιμά μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και τη διαδικασία.

Wagashi2.jpg

Φαντάσου, λοιπόν, όταν νιώθεις πιεσμένη ή έχεις τις μαύρες σου να τα αφήνεις όλα πίσω σου και να κατεβάζεις ρυθμούς: να κλείνεσαι στην κουζίνα και να φτιάχνεις wagashi. Και μετά, αν αισθάνεσαι την ανάγκη να τονώσεις το εγώ σου, να τα ποστάρεις στα social media. Δεν θα ήταν καλή ψυχοθεραπεία και μια τέλεια ευκαιρία να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου;

Πάμε λοιπόν για ένα ομαδικό εργαστήριο wagashi;

wagashi1.jpg

Παρακάτω παρακολούθησε ένα βίντεο που δείχνει την απόπειρα μιας παρέας να φτιάξει wagashi για πρώτη φορά:

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ