Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Fournos Theophilos: Ένας Έλληνας στη Νέα Υόρκη

Πρόσφατα η κουζίνα μας απέκτησε έναν πρέσβη στο Μανχάταν. Τον καινούριο φούρνο-καφέ του Γιώργου Κορρέ, που ταξιδεύει γευστικά τους πελάτες του από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία.


Γωγώ Καρκάνη

Όταν ο Θεόφιλος ήταν ένας λαϊκός καλλιτέχνης με τη ρετσινιά του «τρελού» στη Μυτιλήνη, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα ότι μια μέρα τα έργα του θα κοσμούσαν το Μανχάταν.

Πράγματι από έναν εμβληματικό του πίνακα, το πορτρέτο ενός φούρναρη, πήρε το όνομα και το λογότυπό του το νέο εγχείρημα του Γιώργου Κορρέ (δημιουργού επίσης της ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών) και των συνεργατών του: ο Fournos Theophilos, που μόλις άνοιξε στη Νέα Υόρκη (45 West 45th Street).

theophilos750.jpg

Αυτός ο νέος φούρνος-καφέ δεν εκπροσωπεί, ωστόσο, μόνο την ελληνική λαϊκή τέχνη αλλά και –κυρίως– τη γαστρονομία. Από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ σερβίρει ελληνικές λιχουδιές για κάθε budget και περίσταση, όπως κρητικά καλτσούνια, μπουγάτσες Θεσσαλονίκης, αλλά και πιάτα όπως παϊδάκια με ντοματάκια Σαντορίνης, αρακά και φάβα με θυμάρι, καθώς και γλυκίσματα σαν το παγωτό καϊμάκι, που φτιάχνεται με χιώτικη μαστίχα. Όλα υπό την επιμέλεια δύο Ελλήνων σεφ, του Γιάννη Τσάκου και του Διονύση Λιακόπουλου. 

theophilos1.jpg

Πλέον οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να ξεκινήσουν την πολυάσχολη μέρα τους με μια ελληνική πίτα. Την οποία θα πάρουν μαζί τους στο χέρι, σε χαρτοσακούλα-παραδοσιακή τσάντα ή μέσα σε περιτύλιγμα με αποσπάσματα της ελληνικής λογοτεχνίας, ή θα απολαύσουν καθισμένοι σε ένα από τραπέζια του χώρου, ανάμεσα σε έργα τέχνης του Θεόφιλου και σε διακοσμητικά μοτίβα εμπνευσμένα από υφάσματα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη. Σε ένα περιβάλλον όπου το φολκλόρ ενσωματώνεται αρμονικά στη –γνώριμα πλέον– αφαιρετική αισθητική του Κορρέ.

theophilos2.jpg

Και κάπως έτσι ο Fournos Theophilos, που απευθύνεται σε Έλληνες και σε Αμερικανούς που αγαπούν την ελληνική κουζίνα, αναδεικνύεται στον νέο, κομψό πρέσβη της χώρας μας στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.fournos.com

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!