ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Fournos Theophilos: Ένας Έλληνας στη Νέα Υόρκη
Πρόσφατα η κουζίνα μας απέκτησε έναν πρέσβη στο Μανχάταν. Τον καινούριο φούρνο-καφέ του Γιώργου Κορρέ, που ταξιδεύει γευστικά τους πελάτες του από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία.
Όταν ο Θεόφιλος ήταν ένας λαϊκός καλλιτέχνης με τη ρετσινιά του «τρελού» στη Μυτιλήνη, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα ότι μια μέρα τα έργα του θα κοσμούσαν το Μανχάταν.
Πράγματι από έναν εμβληματικό του πίνακα, το πορτρέτο ενός φούρναρη, πήρε το όνομα και το λογότυπό του το νέο εγχείρημα του Γιώργου Κορρέ (δημιουργού επίσης της ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών) και των συνεργατών του: ο Fournos Theophilos, που μόλις άνοιξε στη Νέα Υόρκη (45 West 45th Street).
Αυτός ο νέος φούρνος-καφέ δεν εκπροσωπεί, ωστόσο, μόνο την ελληνική λαϊκή τέχνη αλλά και –κυρίως– τη γαστρονομία. Από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ σερβίρει ελληνικές λιχουδιές για κάθε budget και περίσταση, όπως κρητικά καλτσούνια, μπουγάτσες Θεσσαλονίκης, αλλά και πιάτα όπως παϊδάκια με ντοματάκια Σαντορίνης, αρακά και φάβα με θυμάρι, καθώς και γλυκίσματα σαν το παγωτό καϊμάκι, που φτιάχνεται με χιώτικη μαστίχα. Όλα υπό την επιμέλεια δύο Ελλήνων σεφ, του Γιάννη Τσάκου και του Διονύση Λιακόπουλου.
Πλέον οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να ξεκινήσουν την πολυάσχολη μέρα τους με μια ελληνική πίτα. Την οποία θα πάρουν μαζί τους στο χέρι, σε χαρτοσακούλα-παραδοσιακή τσάντα ή μέσα σε περιτύλιγμα με αποσπάσματα της ελληνικής λογοτεχνίας, ή θα απολαύσουν καθισμένοι σε ένα από τραπέζια του χώρου, ανάμεσα σε έργα τέχνης του Θεόφιλου και σε διακοσμητικά μοτίβα εμπνευσμένα από υφάσματα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη. Σε ένα περιβάλλον όπου το φολκλόρ ενσωματώνεται αρμονικά στη –γνώριμα πλέον– αφαιρετική αισθητική του Κορρέ.
Και κάπως έτσι ο Fournos Theophilos, που απευθύνεται σε Έλληνες και σε Αμερικανούς που αγαπούν την ελληνική κουζίνα, αναδεικνύεται στον νέο, κομψό πρέσβη της χώρας μας στη Νέα Υόρκη.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.fournos.com