Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Συνταγές ευτυχίας στο ονειρικό Cookbook "Αγαπημένα"

από τον πιο βαθιά συναισθηματικό μπαμπά/ροκ σταρ chef/παρουσιαστή, Anthony Bourdain



Νομίζω ότι αναπήδησε η καρδιά μου όταν οι Εκδόσεις Πεδίο μου έστειλαν αυτό το πολύ προσεγμένο βιβλίο. Το τελευταίο και, σίγουρα, πιο προσωπικό βιβλίο του σεφ/παρουσιαστή/ταξιδευτή/μποέμ/ροκ σταρ άνδρα της καρδιάς μας, που έφυγε τόσο γρήγορα, τόσο απρόσμενα όσο και η επίγευση ενός από τα αγαπημένα μας φαγητά αλλά και τα δικά του αγαπημένα που μας προτείνει στο βιβλίο του.

 

anthonybourdainbook.jpg 

Δεν ξέρω αν θέλω να πω πολλά για αυτόν τον άνθρωπο ή για τον τρόπο που έφυγε. Ή για την ζωή του. Ή για το δημοσιογραφικό, το γαστρονομικό, το ταξιδιωτικό έργο που άφησε πίσω του.

Δεν ξέρω αν θέλω να υπερτονίσω, να υπογραμμίσω κάποιο κομμάτι της πολυσύνθετης προσωπικότητάς του που έπεφτε φευγαλέα κάθε τόσο αυτά τα τελευταία χρόνια στην αντίληψή μου.

anthony-bourdain-thanksgiving-ft-mag1116.jpg 

Αυτό που θέλω να πω σίγουρα είναι πως αυτό το βιβλίο είναι ένα ανθρώπινο κομμάτι. Μοιάζει σα να έχει ζωή. Σα να σου μιλάει.

Και για αυτό θα το αφήσω να μιλήσει από μόνο του.

Αποσπάσματα από την εισαγωγή

«Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους...

-Λέων Τολστόι, Άννα Καρένινα

Ο Τολστόι είναι ξεκάθαρο ότι δεν πέρασε ποτέ χρόνο με τη δική μου ευτυχισμένη οικογένεια.

Η οκτάχρονη κόρη μου Αριάν μιμείται άψογα τη γυναίκα μου όταν απειλεί να πνίξει έναν ταξιτζή. Είναι κάτι που έχει δει αρκετές φορές ώστε να το πετύχει τέλεια - την ιταλική προφορά της γυναίκας μου, τον θυμό της, την αγανάκτησή της με το που ο ταξιτζής παίρνει πάλι λάθος στροφή καθ' οδόν για το σχολείο της κόρης μου και, τέλος, το αποκορύφωμα: "Θα σε σκοτώσω με τα ίντια μου τα χέρια!"....

 

bourdain.jpg 

Η δουλειά μου είναι να ταξιδεύω στον κόσμο. Οποιαδήποτε ημέρα, είναι τόσο πιθανό να βρίσκομαι σε ένα κοινοτικό οίκημαστο Σαραγουάκ, στο Βόρνεο, σε ένα καφέ στη Μασσαλία ή σε ένα σαλόνι αεροδρομίου στην Ντόχα όσο και να με βρει κανείς στο σπίτι μου. Η κόρη μου έχει συνηθίσει να βλέπει το πρόσωπο του πατέρα της στην τηλεόραση ή πάνω σε λεωφορεία, όπως και να τον πλησιάζουν άγνωστοι - και δεν εντυπωσιάζεται καθόλου.

Ο καλύτερος της φίλος, ο Ζακ, με τον οποίο είναι αχώριστοι σχεδόν όλη της τη ζωή, είναι Φιλιππινέζος, μέλος μιας μεγάλης οικογένειας που περνάει πάρα πολύ χρόνο στο σπίτι μας. Τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ταγκαλόγκ ακούγονται εναλλάξ. Η κόρη μου βελτιώνεται διαρκώς στα ιταλικά. Εγώ όχι.

Τι κάνουν οι "φυσιολογικοί" άνθρωποι;

Τι καθιστά μια οικογένεια "φυσιολογική" και ευτυχισμένη;

Πώς συμπεριφέρονται; Τι τρώνε στο σπίτι τους; Πώς ζουν τη ζωή τους;

... Η καρδιά του ανθρώπου ήταν -και παραμένει- μυστήριο για μένα. Αλλά μαθαίνω. Πρέπει να μαθαίνω.

 

anthony.jpg

Έγινα πατέρας στα πενήντα μου. Είναι αργά, το ξέρω. Αλλά, για μένα, αυτό ήταν το σωστό. Νωρίτερα, δεν ήμουν αρκετά μεγάλος, αρκετά τακτοποιημένος ή ώριμος για αυτήν την πιο σημαντική δουλειά από όλες, την αγάπη και τη φροντίδα ενός άλλου ανθρώπου.

Από το δευτερόλεπτο που είδα το κεφάλι της κόρης μου να βγαίνει από τη μήτρα, άρχισα να κάνω μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου. Δεν ήμουν πια ο πρωταγωνιστής της ταινίας μου - ούτε και οποιασδήποτε ταινίας. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, όλα γίνονταν για εκείνη....

...είμαι ένα τέρας εγωκεντρισμού. Η πατρότητα με απάλλαξε από αυτό σε μεγάλο βαθμό, αφού τώρα είμαι γενετικά, ενστικτωδώς προσανατολισμένος να φροντίζω κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό μου. Μου αρέσει να είμαι πατέρας. Όχι, λατρεύω να είμαι πατέρας. Λατρεύω τα πάντα σ' αυτό.

...Έχω καταντήσει σαν το στερεότυπο της ψιλοεπιθετικής Εβραίας θείας ή Ιταλίδας γιαγιάς στις ταινίες, που συνέχεια τους πιέζει όλους λέγοντάς τους "Φάτε! Φάτε!" και μουτρώνει απαρηγόρητη όταν δεν το κάνουν.

Αυτή η παθολογία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο λόγω του επαγγέλματός μου.

Αυτή είναι η οικογένεια μας.

Και αυτό είναι το οικογενειακό μας βιβλίο συνταγών

Αυτά είναι τα πιάτα που μου αρέσει να τρώω και να ταϊζω την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Αυτές είναι οι "επιτυχημένες" συνταγές, που έχουν δηλαδή εξελιχθεί με τον καιρό και έχουν διαμορφωθεί με την επανάληψη και τη μακρά -και συχνά επώδυνη- εμπειρία.

 

anthonybourdain.jpg 

...Οι συνταγές αυτού του βιβλίου δεν έχουν απολύτως τίποτα το καινοτόμο. Αν αναζητείτε μια γαστρονομική ιδιοφυϊα για να σας οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας μιας πρωτόγνωρης δημιουργικότητας, ψάξτε αλλού. Εγώ δεν είμαι κάτι τέτοιο».

Και αυτά που αναφέρω εδώ είναι μόνο ένα μικρό δείγμα απ' όλα τα ωραία και πολύ ενδιαφέροντα που γράφει ο Anthony Bourdain σε όλο του το βιβλίο.

Το μόνο ακόμα που θα συμπεριλάβω είναι ένα σημείο από την εισαγωγή του στο section Σάντουιτς

«Γι' αυτόν τον λόγο, ανακηρύσσω το αγαπημένο κλασικό σάντουιτς της Αμερικής, δηλαδή το κλαμπ σάντουιτς, εχθρό της χώρας, καθώς είναι ένα πιάτο που περιλαμβάνει με τον πιο τέλειο τρόπο όλες τις αρχές της θεωρίας του κακού σάντουιτς.

 

Sausage_and_Pepper_Hero.p69.Photo_Credit_Bobby_Fisher.0.0.JPG 

Ποιος εφηύρε το κλαμπ σάντουιτς, τέλος πάντων; Εχθροί της Αμερικής - σίγουρα πράγματα. Το κλαμπ προϋπάρχει της Αλ Κάιντα - αλλά ταιριάζει με το modus operandi της οργάνωσης. Αποστολή: Η καταστροφή της Αμερικής. Μέθοδος: Απομυζήστε από τους απλούς Αμερικανούς τη θέληση για ζωή - γαμώντας τους επανειλημμένως το γεύμα.

Ίσως ήταν οι ναζί. Αυτοί δεν εφηύραν τη μεθαδόνη; Και την εφεδρίνη; Το κλαμπ σάντουιτς ήταν ακόμα πιο σατανική ιδέα..»

Χα, χα!

Τόση πολιτική του φαγητού σε ένα βιβλίο, την φανταζόσουν; Εγώ, όχι.

Δεν μαγειρεύω τακτικά. Η σχέση μου με την κουζίνα είναι οξύμωρη. Ξοδεύω πολύ χρόνο στην κουζίνα. Σκέφτομαι εκεί. Κάνω kitchen parties (κατάλοιπο από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Γερμανία όπου η κουζίνα ήταν το σημείο συνάντησης για όλους τους συγκάτοικους του σπιτιού -είχαμε φτάσει και τους 8).

Αλλά μου αρέσει να τρώω. Και μου αρέσει να  βλέπω άλλους να μαγειρεύουν. Μου αρέσει επίσης να μαγειρεύουν, να τους κοιτάω και να τσιμπάω και κάτι. Κι ένα ποτήρι κρασί. Και να μιλάμε. Όλοι οι σεφ μου φαίνονται σέξι. Κυρίως γιατί ξέρουν να μαγειρεύουν. Κάποιες φορές μου αρέσει κι εμένα να μαγειρεύω. Υπό προϋποθέσεις βέβαια. Η κυριότερη είναι να έχω βοηθό του οποίου η δουλειά θα είναι να καθαρίζει μετά από κάθε τι που κάνω. Ειδάλλως δεν προχωράμε. Τέλος πάντων.

Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό του Anthony Bourdain θα με κάνει αν μη τι άλλο να ξαναπροσπαθήσω την σχέση μου με τις κατσαρόλες. Και με ένα ποτήρι κρασί. Και μια ωραία μουσική να ακούγεται στο background.

Να πας να το πάρεις.

*Anthony Bourdain, Αγαπημένα Cookbook, Εκδόσεις Πεδίο

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο αετός της χαράς!

Ένα παραμύθι για τον χαρταετό... Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το θέατρο είναι σαν την ορειβασία. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις ή θα φτάσεις στην κορυφή» Isabelle Huppert

Στα 71 της, η Isabelle Huppert συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σοφίας, γοητείας και υποκριτικής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: όλες οι πολύτιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Όλα τα super tips για να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να ξυπνάς με ενέργεια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;