Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Φωτιές στην Αυστραλία: Μπορείς να βοηθήσεις

...γιατί η Αυστραλία δεν είναι μακριά


Ζωή Γκόρου

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Μιλούν για 24 ανθρώπινες ζωές στη Βικτώρια και στη Νέα Ουαλία, για 1,000 σπίτια και μισό εκατομμύρια ζώα. κι ακόμα, για 14,7 εκατομμύρια τ.μ γης και φύσης που χάθηκαν από το χάρτη. Σε αυτό πρόσθεσε το διοξείδιο του άνθρακα που πλήττει την Αυστραλία κάνοντας το φετινό καλοκαίρι εφιαλτικό.

Δεν αρκεί να ευχόμαστε "μακριά από εμάς", ούτε να αναρτούμε στα social κοάλα και καγκουρό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να γίνουμε μέρος της δράσης.

Η Κλιματική Αλλαγή με κάνει να νιώθω ότι είναι μια νέα φάση στον πλανήτη, όπως για παράδειγμα οι παγετώνες, στην οποία θα πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της επιβίωσης.

Πέρα από το να υιοθετήσεις, άμεσα, οικολογικές πρακτικές ζωής και να μειώσεις όσο μπορείς το περιβαλλοντολογικό σου αποτύπωμα, υπάρχουν τρόποι να υποστηρίξεις την κρίση των πυρκαγιών στην Αυστραλία.

Διάσημοι αστέρες  όπως η Nicole Kidman, o Russel Crowe  και η Margot Robbie έχουν καταθέσει μεγάλα ποσά στην υπεράσπιση της πυροσβεστικής, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Η Robbie μάλιστα, έκανε, από την τελετή στις Χρυσές Σφαίρες, μια φορτισμένη  συναισθηματικά,  ανάρτηση στο Instragram ενθαρρύνοντας τους followers της να δωρίσουν ό,τι -φυσικά- μπορούν.

https://www.instagram.com/p/B689UOeDtSj/

Διαβάζω ότι κάποιος μπορεί να δωρίσει χρήματα στο σώμα εθελοντών πυροσβεστών NSW Rural Fire Service ( εκεί θα βρεις και σημείωμα με το πόσο προσεκτική πρέπει να είσαι. Κυκλοφορούν ψεύτικες οργανώσεις που ζητούν δωρεές), στον Ερυθρό Σταυρό της Αυστραλίας, στη WWF που κάνει αγώνα για τη σωτηρία μεγάλου αριθμού κοάλα και το Go Fund me που προστατεύει τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

 Παράλληλα χωρίς να σου στοιχίσει τίποτα, μπορείς απλά να γίνεις, με κάποιο τρόπο, μέρος της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή,  παίρνοντας μέρος στις διαμαρτυρίες ή χρησιμοποιώντας τα social media για να μιλήσεις σε ένα μεγάλο μέρος κόσμου για τις απόψεις σου. Ξεκίνησε να μη χρησιμοποιείς πλαστικά ποτήρια καφέ αλλά θερμός, "κράξε" τα μαγαζιά που σου δίνουν πλαστικό καλαμάκι. Ανακύκλωσε, μην παίρνεις το αυτοκίνητο για να πας σε απόσταση  1 χιλ. Μείωσε το πλαστικό, μπορείς. Μείωσε τη σπατάλη σε ρούχα, γίνεται.

Η Αυστραλία, ο Αμαζόνιος, η Καλιφόρνια δεν είναι μακριά. Είναι κομμάτι της αλυσίδας που μας τροφοδοτεί με οξυγόνο.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.