Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Δίνουμε ραντεβού στο Φιξ...

...γιατί  ανοίγει (επιτέλους) το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης!



Το πρώην εργοστάσιο Ζυθοποιίας Φιξ  ξαναφωτίζει επιτέλους (!) τη νέον επιγραφή του ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) κι ετοιμάζεται σύμφωνα με τα ‘’προγνωστικά’’ να χορηγήσει δωρεάν ενέσεις μοντέρνας τέχνης στο Αθηναϊκό κοινό, κατά τον πρώτο μήνα της λειτουργίας του. Το ΕΜΣΤ μας προ(σ)καλεί  να περιηγηθούμε στους ορόφους των εκθέσεών του και να πειραματιστούμε ψυχαγωγικά με τη μοντέρνα τέχνη- ένα είδος τέχνης- που ίσως να αισθανθούμε τελικά πιο οικεία από όσο φανταζόμασταν..

Το μουσείο έρχεται να προστεθεί στην πολιτιστική ατζέντα της Αθήνας ως υπενθύμιση πως η ψυχαγωγία φοράει δυο μάσκες: της διασκέδασης και αυτής που λειτουργεί ως food for thought.

Η ανακοίνωση για την επαναλειτουργία του μουσείου από την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην συζήτηση για τον πολιτισμό που οργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα πρέπει να ήχησε ευχάριστα στα αυτιά των φίλων της σύγχρονης τέχνης που ήλπιζαν σ’αυτή την επιστροφή εδώ και χρόνια...

https://www.instagram.com/p/B84Rc1GpcCf/

Όπως επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού: "Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παραδίδεται, επιτέλους, εκεί όπου ανήκει, στους πολίτες της χώρας, στους επισκέπτες της Αθήνας, στους καλλιτέχνες, στους φοιτητές, στους μαθητές, στους φιλότεχνους. Το ΕΜΣΤ δεν είναι πλέον ένα ακρωνύμιο, μια επιγραφή επί της οδού Καλλιρρόης, μια θολή εικόνα με ασαφές περιεχόμενο για τον κόσμο που περνά. Δεν είναι ένα κέλυφος με πόρτες κλειστές για το κοινό. Το κτίριο της ζυθοποιίας ΦΙΞ, που αποτελεί τοπόσημο της πόλης μας, από σήμερα μετεξελίσσεται σε ένα ανοιχτό μουσείο που υποδέχεται τους επισκέπτες του, σε πλήρη λειτουργία: ανοιχτό στη σύγχρονη τέχνη, ανοιχτό στα νέα εικαστικά ρεύματα, ανοιχτό στους καλλιτέχνες που δημιουργούν νέους κόσμους. Είναι η στέγη μιας σημαντικής διεθνούς συλλογής που καταγράφει τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, τους κοινωνικούς προβληματισμούς, τους ανεξέλεγκτους φόβους, τα δυσερμήνευτα όνειρα των δημιουργών μέσα από τις διαδρομές των έργων τους".

 


Photo credit: Μιχάλης Καραγιάννης

 

Η εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου έχει διαμορφωθεί ως εξής: στις αίθουσες με τις μόνιμες συλλογές, τις περιοδικές εκθέσεις και τις δράσεις/εκδηλώσεις. Ο πυρήνας της θεματικής της μόνιμης έκθεσης είναι εστιασμένος σε έργα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα που συνδέονται με τη διεθνή συγκυρία, τη κατάσταση στη Μεσόγειο αλλά και την Ελλάδα.

Θα πρωταγωνιστήσουν 172 έργα σημαντικών Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών από τα συνολικά 1300 έργα της μόνιμης συλλογής. Ανάμεσά τους οι  : ο Στήβεν Αντωνάκος, o Μπιλ Βιόλα, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έμιλυ Ζασίρ, o Ίλια και η Εμίλια Καμπακόφ, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Σιρίν Νεσάτ, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Κώστας Τσόκλης, η Μόνα Χατούμ, ο Γκάρυ Χιλλ, η Χρύσα, κ.ά.

Photo credit: Εύα Λιάπη

 


Photo credit: Κατερίνα Παρασκευά 

 

Photo credit: Τζάμαρος Παναγιώτης

Photo credit: Μενέλαος Μυρίλλας

 



Photo credit: Πάρις Ταβιτιάν

  

Photo credit: Εύα Λιάπη

  
Photo credit: Τζάμαρος Παναγιώτης

Το επόμενο εγχείρημα που ετοιμάζει το ΕΜΣΤ είναι η παρουσίαση ενός πρότζεκτ με τίτλο La veritá é sempre un’ altra (Η αλήθεια είναι πάντα μια άλλη) που δημιουργήθηκε στα πλαίσια συνεργασίας του μουσείου με την Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea. Στο "La verita e sempre un altra", θα δούμε  έργα τα οποία φιλοξενούνταν από το 2018 στην έκθεση Time is Out of Joint, που αποτελεί την τρέχουσα παρουσίαση της μόνιμης συλλογής στην Galleria Nazionale.     

Τον ρόλο του συνδετικού κρίκου για την επαναλειτουργία του μουσείου και την μοναδική αυτή εμπειρία στο κοινό για ποιοτική ψυγχαγωγία, έπαιξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η δωρεά των 3.000.000 ευρώ, τον Ιούλιο του 2018 στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για την προεργασία και για την ολοκλήρωση του κύριου στρατηγικού στόχου του Μουσείου, δηλαδή την πλήρη λειτουργία του. Η δωρεά διατέθηκε για την εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών για την εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής του μουσείου στους τρεις τελευταίους ορόφους, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για την ολοκλήρωση των κλειστών και υπαίθριων χώρων προβολών, της αίθουσας συνεδρίων, της βιβλιοθήκης, του εργαστηρίου συντήρησης, του media lounge και λοιπών.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να γίνετε κι εσείς –παλιοί και νέοι φίλοι της σύγχρονης τέχνης- συνοδοιπόροι της νέας έκθεσης που προετοιμάζει το ΕΜΣΤ δεν έχετε παρά να πάρετε το μετρό και να κατευθυνθείτε προς την ιστορική γειτονιά του Φιξ.

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό της πρωτεύουσας στις 28 Φεβρουαρίου ενώ στις 24 Φεβρουαρίου θα είναι προσβάσιμο για τους δημοσιογράφους και τις ημερομηνίες 24, 25 και 26 για τη μαθητική κοινότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός