Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλά στον Σταύρο Θεοδωράκη  

Ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο κορυφαίο ΜΙΤ, Πρωταγωνιστής του επεισοδίου



 

Μιλώντας στο podcast–Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποκάλυψε πολλά που αφορούν την επιδημία  του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ετοιμάζονται νέες εφαρμογές για τα κινητά μας τηλέφωνα, οι οποίες θα καταγράφουν τις επαφές/συναντήσεις που είχαμε την κάθε ημέρα.

Έτσι ώστε αν εμφανίσουμε εμείς οι ίδιοι συμπτώματα κορωνοϊού να ενημερώσουμε όλες τις επαφές που ήρθαμε κοντά, αλλά και αντίστοιχα, να ενημερωθούμε αν κάποιος από τις συναντήσεις μας εμφάνισε συμπτώματα.

Ο καθηγητής Δασκαλάκης μάλιστα τονίζει πως οι συνάδελφοί του, δουλεύουν στον σχεδιασμό τέτοιων εφαρμογών με κύριο μέλημα να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα που καταγράφονται στην εφαρμογή.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που υπερασπίσθηκε με πάθος από την Αμερική, όπου βρίσκεται, την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι. Σήμερα όμως εκφράζει τον φόβο του ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό και δεν έχουμε πετύχει την ‘’ανοσία της αγέλης’’,  πράγμα που σημαίνει ότι αν αρχίσουμε να ανοίγουμε σιγά-σιγά θα υπάρξουν και αλλά κύματα, ειδικά από Φθινόπωρο.


Η επιδημία ήταν η αφορμή να ζήσουμε μια καινούργια επίθεση συνωμοσιολόγων, τρολ, fakenews, όλα μαζεμένα.
Ναι. Είναι ένα τεράστιο θέμα δημοκρατίας και ασφάλειας. Ξέρεις, fakenews ανέκαθεν υπήρχαν έτσι δεν είναι; Δεν είναι καινούριο θέμα μόνο, αλλά πλέον έχουν αποκτήσει μια ξεχωριστή δύναμη

Τώρα υπάρχει ο επιταχυντής των social media
Υπάρχει ναι.

Ο παππούς έλεγε μια τρελαμάρα στο χωριό αλλά άντε, έμενε στο χωριό. Ενώ τώρα… ο παππούς έχει τη δυνατότητα να πει την τρελαμάρα και να την ακούσει και η Αθήνα και να σκεφτεί κάτι πολύ διαφορετικό από την πραγματικότητα.
Ναι, είχαμε και την επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται σε αντιπαραθέσεις…Ξέρεις μερικές φορές και η επιστήμη μπορεί να έχει, διαφορετικά στρατόπεδα και σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση το κάθε στρατόπεδο να υποστηρίζει τη γνώμη του μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Τώρα, πάνω στους επιστήμονες στήθηκαν και οι συνωμοσιολογοι,οι άσχετοι οι οποίοι ο καθένας, όποτε υπήρξαν πολλά επίπεδα διαφορετικών απόψεων αναπαραγωγής μέσα στα social media κι έτσι βρέθηκε κάπως ακυβέρνητο το σκάφος για αρκετές εβδομάδες, μέχρι πλέον η εκθετική αύξηση να κάνει τόσο εμφανή την παρουσία της με τους πολλαπλούς θανάτους που νομίζω ότι -και ελπίζω-ότι πολλές από αυτές τις φωνές που αρχικά αναπαρήγαγαν νέα ότι ο ιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος ότι..,

Είναι μια γρίπη
Ναι είναι μια γρίπη κτλ, αυτές νομίζω κάπως ασθένησαν τελικά. Ωστόσο είχε γίνει ένα μεγάλο κακό μέχρι τότε.

Γιατί από τις 14 Μαρτίου δεν έχεις κάνει άλλη ανάρτηση στο Facebook; Η κάνω λάθος;
Νομίζω έχεις δίκιο. Εφόσον έβλεπα ότι οι περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα το αντιμετώπισαν σοβαρά, θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος έτσι να συνεχίσω να την παραφιλολογία.

Ε καλά τα δικά σου κείμενα δεν είναι ποτέ παραφιλολογία. Τελοσπάντων. Έχεις εκτίμηση ποτέ θα αγκαλιαστούμε ξανά; Τι λένε τα μαθηματικά γι αυτό.
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα Σταύρο και για να το απαντήσω θα ήθελα δεδομένα και έτσι όπως έχει πάει η κατάσταση δεν έχουμε δεδομένα. Αυτό που ξέρουμε είναι τα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία και ξέρουμε τους επιβεβαιωμένους θανάτους από τον κορωνοϊό. Ωστόσο δεν ξέρουμε ποσό έχει εξαπλωθεί στη βάση του πληθυσμού. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να κάνουμε τεστ, γενικά τεστ στον πληθυσμό για να δούμε την ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.
Αυτά τα τεστ, δυστυχώς, δεν τα έχουμε κάνει και επιπλέον τα τεστ που υπάρχουν δεν είναι αξιόπιστα.

Προτού λοιπόν λυθούν όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορώ να πω με ασφάλεια το τι θα γίνει. Εγώ αυτό που φοβάμαι είναι ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό για να έχουμε αυτή την ανοσία της αγέλης για την οποία, έχει μιλήσει πολύς κόσμος και επομένως φοβάμαι ότι ακόμα και δειλά-δειλά να αρχίσουμε να ανοίγουμε θα υπάρξουν και αλλά κύματα φοβάμαι, ειδικά από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Σε αλλά τμήματα του πληθυσμού, λες, που δεν είχαν καμία επαφή με την ασθένεια και τώρα την αποκτούν.
Ναι, υπάρχει,όπως έλεγα, ένα σενάριο που έχουμε δει την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει ένα σενάριο που λέει ότι μπορεί ο ιός να έχει εξαπλωθεί παρά πολύ στον πληθυσμό, να έχει δημιουργηθεί ήδη η ανοσία της αγέλης. Υπάρχει αυτή η θεωρία. Δεν την πιστεύω. Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί σε βαθμό που να έχουμε ανοσία της αγέλης, τότε θα ξανά αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι είτε να έχουμε κάποια καλή θεραπεία, είτε να έχουμε εμβόλιο. Όποτε στην καλύτερη περίπτωση θα ανοιγοκλείνουμε μέχρι να εμφανιστεί εμβόλιο, θεωρώ.

Πώς θα είμαστε την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού; Θα είμαστε πιο δοτικοί, πιο ανοιχτοί ή επειδή έχουμε δει καχύποπτα τον γείτονα μας, τον περαστικό, ότι μπορεί να έχει τον ιό, θα είμαστε όλοι πιο κλειστοί στο εαυτό μας;
Σίγουρα θα υπάρχουνε κατάλοιπα. Το πιο μικρό κατάλοιπο μπορεί να είναι, όπως στις ασιατικές χώρες μετά από τις επιδημίες του SARS και του MERS, ότι όλοι φοράνε μάσκες...  

Και κανείς δεν ακουμπάει τον άλλον. Ναι, και ότι υπάρχει μια μικρότερη τάση να φιλιόμαστε και να αγκαλιαζόμαστε.
Αλλά μπορεί να πάθουμε ακόμα πιο μεγάλα κατάλοιπα. Τα οποία είναι και πιο επικίνδυνα. Για παράδειγμα, αυτό που συζητιέται τώρα είναι διάφορες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που θα κρατούνε μια βάση δεδομένων, η οποία θα εμπεριέχει με ποιους ανθρώπους ήρθες κοντά τον περασμένο μήνα και άπαξ και εσύ εκδηλώσεις συμπτώματα κορωνοϊού θα ενημερώνονται όλοι αυτοί οι οποίοι βρέθηκαν κοντά σου ώστε να έχουν υπόψιν τους ότι μπορεί κι αυτοί να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Προφανώς στον σχεδιασμό αυτών των εφαρμογών αυτήν τη στιγμή δίνεται μια μεγάλη βάση πάνω στην ιδιωτικότητα, αλλά, όπως ξέρεις, σε τέτοιες περιπτώσεις ανοίγουνε πολλά παράθυρα για ένα δυστοπικό σενάριο μιας μεγάλης παραβίασης της ιδιωτικότητάς μας.

 Δηλαδή κυκλοφόρησε ο Δασκαλάκης σε μαγαζιά, σε εστιατόρια, στο πανεπιστήμιο, και αν έχει κορωνοϊό, ειδοποιεί κάποιους από αυτούς που είδαν τον Δασκαλάκη, χωρίς να ξέρουν ότι μιλάμε για τον Δασκαλάκη, ότι αυτός που είδατε τις τελευταίες 24 ώρες έχει κορωνοϊό.
Ναι. Εγώ δεν θα είμαι εγώ, θα 'μαι ένα κρυπτογραφικό κλειδί που θα αντιπροσωπεύει εμένα και θα το ξέρω μόνο εγώ. [...] Ωστόσο πίσω από αυτό θα υπάρχει μια βάση στην οποία, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί, ας πούμε, η CIA ή οποιοσδήποτε άλλος να έχει πρόσβαση και να ξέρει ακριβώς ποιους είδε ο Δασκαλάκης. [...] Πώς, ας πούμε, μετά την επίθεση των Δίδυμων Πύργων η NSA της Αμερικής είχε πρόσβαση στα τηλεφωνήματα που έκαναν διάφοροι παίκτες που είναι πιθανοί τρομοκράτες; Έτσι τώρα, με άλλη αφορμή, θα έχουν ενδεχομένως παρόμοια πρόσβαση που είναι ακόμα χειρότερη. Δεν είναι απλά τα τηλεφωνήματα που έκανα. Αλλά είναι η φυσική μου παρουσία, έτσι; Η φυσική μου ουσία, με ποιες άλλες συνυπήρχε...   
 Αν μπήκες σε έναν βουδιστικό ναό η αν μπήκες σε έναν ορθόδοξο ναό. Αν μπήκες σε ένα μαγαζί που σερβίρει γκέι ζευγάρια ή αν μπήκες σε ένα μαγαζί που σερβίρει συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς. Είναι ένα σενάριο φρίκης. Είναι σενάριο φρίκης και για το πώς θα γίνει, πώς θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται τεχνολογία, ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί εύκολα από κακούς παίκτες.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:
 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.