Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Charlotte Gainsbourg: Ενα αληθινό icon

Ο νέος της ρόλος είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός της ζωής της



Ως μητέρα τριών παιδιών, συμπεριλαμβανομένης μιας έφηβης κόρης, η Charlotte Gainsbourg συγκλονίστηκε από τη σχέση μεταξύ εμπορίας και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. H κόρη της Jane Birkin και του Serge Gainsbourg, όταν είδε το ντοκιμαντέρ για την οργάνωση S.T.O.P. και άρχισε να βλέπει τι συνέβαινε σε αυτά τα κορίτσια και αγόρια δεν μπορούσε να παραβλέψει το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι και η κόρη της σε αυτή την τραγική θέση, και το συναίσθημα αυτής της διαπίστωσης ήταν τρομακτικό.

https://www.instagram.com/p/CAkdKlGl0Ym/


Το θέμα του trafficking είναι από μόνο του πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς, εξηγεί. Ένιωσε ότι ήταν πολύ βίαιο να βλέπεις και να καταλαβαίνεις. Το ζήτημα της ηλικίας το έκανε ακόμα πιο ανυπόφορο, χωρίς να σημαίνει ότι είναι λιγότερο τρομερό όταν συμβαίνει σε μια γυναίκα, αλλά όπως τονίζει όταν συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν 13χρονοι που αναγκάζονται να γίνουν σεξουαλικοί σκλάβοι, είναι το πιο θλιβερό γεγονός.

Στη μεγάλη οθόνη, η Charlotte Gainsbourg μοιάζει ατρόμητη. Έχει συνηθίσει το κοινό της με ερμηνείες σε απαιτητικούς ρόλους, κι έχει στο ιστορικό της πετυχημένες συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Michel Gondry, ο Lars von Trier και ο Gaspar Noé παράλληλα με μια επιτυχημένη μουσική καριέρα. Η Gainsbourg μπορεί να είναι γνωστή για τη συμβολή της στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, αλλά σήμερα επιλέγει έναν διαφορετικού είδους ρόλο που μπορεί να είναι ο πιο γενναίος της. Ως εκπρόσωπος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, Stop Trafficking Of People, (S.T.O.P.), η Gainsbourg δεσμεύεται να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων.

https://www.instagram.com/p/B8TNJwSnGJW/


Σύμφωνα με την έκθεση του 2017 από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, περίπου 40 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας. Το θέμα αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων, αλλά οι νέες γυναίκες και τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι. Τα θύματα αντιμετωπίζουν ψυχολογικά τραύματα και μακροχρόνιες δυσκολίες, ακόμη και όταν μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Αυτός ο δια βίου αγώνας ήταν αυτό που κυρίως κινητοποίησε και  προσέλκυσε την Gainsbourg. Πρόσφατα δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαστε σε μια εποχή όπου όλοι γνωρίζουν τη βία κατά των γυναικών», Το κίνημα #MeToo έφερε τόσα πολλά στο φως, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Το [Trafficking] είναι το χειρότερο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ ότι μπορεί να συμβεί σε παιδιά και αισθάνομαι ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το συνειδητοποιήσω».

Η οργάνωση S.T.O.P. ιδρύθηκε το 2004 από τη δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια των Ηνωμένων Εθνών Celhia de Lavarene, και λειτουργεί τοπικά για την επίλυση ενός παγκόσμιου ζητήματος. Τα κέντρα διάσωσης και υποστήριξης προσπαθούν να παρέχουν στα θύματα έναν ασφαλή χώρο σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Με στόχο την επανένταξη όσων επηρεάζονται στην κοινωνία, αυτά τα κέντρα θα παρέχουν ιατρική και εκπαιδευτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Σύμφωνα με την De Lavarene, ο στόχος είναι να παρέχει στους ανθρώπους αυτούς ένα μέσο για να προχωρήσουν. Παρόλο που είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιστρέψουν στο φυσιολογικό είναι σημαντικό να μπορούν να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους και να ανακτήσουν μερικά από αυτά που έχουν χαθεί. Πολλά από τα κορίτσια που έχουν συναντήσει δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως ανθρώπινα όντα. Πώς να τα πείσουν ότι αυτό που τους συνέβη δεν είναι δικό τους λάθος. Θέλουν να τους διδάξουν δεξιότητες και να τους προσφέρουν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους όταν νιώθουν έτοιμες και ότι μπορούν να βρουν δουλειά.


Ως πρώην ανταποκρίτρια της Jeune Afrique και του Radio France Internationale, η De Lavarene έγραφε τακτικά για θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, το πρώτο ταξίδι της στη Βοσνία το 2000 ήταν καθοριστικό. Σε εκείνο το ταξίδι ήρθαν σε επαφή με περισσότερα από 3.000 κορίτσια, που βρίσκονταν εκεί εγκλωβισμένες παρά τη θέλησή τους.

Στο Παρίσι, η De Lavarene συνεργάζεται με γυναίκες που έχουν επιβιώσει από την εκμετάλλευση, ωστόσο το πρόβλημα είναι πραγματικά διεθνές. Οι ασταθείς οικονομίες, ο πόλεμος, ακόμη και οι κρίσεις υγείας, όπως η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, μπορούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για τους διακινητές. Τα ποσοστά της διακίνησης αυξάνονται σε περιόδους χάους και περισσότερο από το 75% των ανθρωπιστικών οργανώσεων του κόσμου βρίσκονται σε παύση, σύμφωνα με το Global Protection Cluster.

Όσον αφορά τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, πολλές διασημότητες επιλέγουν εύκολες συμμετοχές. Στην εποχή των προκλήσεων του Instagram, θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα διάσημο άτομο που δεν προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή του σε έναν αξιόλογο σκοπό. Ωστόσο, ζητήματα όπως το trafficking συνοδεύονται από ένα στρώμα αντιπαραθέσεων και άγνοιας. Συχνά συνδυάζεται με σεξουαλική εργασία, το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο, όταν διασταυρώνεται και με άλλα αδικήματα όπως απαγωγή, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και παιδική πορνογραφία. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος της εμπορίας σπάνια εκτιμάται πλήρως. Έξω από την κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι ένα δημοφιλές θέμα παρά την επικράτησή του. Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και η Gainsbourg παραδέχεται ότι έπρεπε να εκπαιδεύσει τον εαυτό της για το θέμα προτού καταλάβει τη σημασία του. Δηλώνει ότι ήταν μια έκπληξη για εκείνη, το να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η θλιβερή αλήθεια σε όλο της το μεγαλείο.

Η συνάντηση της Gainsbourg και της Lavarene ήταν θεμελιώδης. Συστήθηκαν από αμοιβαίους φίλους, και αφορμή για τη συνάντησή τους ήταν μια… γάτα! Η Gainsbourg εξηγεί ότι είναι νέος μέλος στην οργάνωση, αλλά το ενδιαφέρον της ήταν άμεσο μόλις έμαθε για το πώς λειτουργεί και τους σκοπούς της. Άρχισε να σκέφτεται τι θα μπορούσε να κάνει και πώς θα μπορούσε να συμμετάσχει. Αυτή τη στιγμή ακολουθεί τα βήματα του αείμνηστου Γενικού Γραμματέα του Ηνωμένου Βασιλείου Κόφι Ανάν και του θρύλου της όπερας Τζέισι Νόρμαν. Στο νέο της ρόλο, ελπίζει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση μέσω της εμβέλειας που της παρέχει η πλατφόρμα της. Μέσα από τις πολλές συνεντεύξεις που δίνει, είτε για τις ταινίες ή τη μουσική της, ελπίζει ότι μπορεί να μιλήσει και για το S.T.O.P. να προσφερθεί εθελοντικά στο επικείμενο κέντρο ανακούφισης του S.T.O.P. στη Βοσνία.

https://www.instagram.com/p/CAcUdz4ABwQ/


Για την ίδια η ταινία που περιγράφει λεπτομερώς την εμπορία σεξ στη Βοσνία, χρησίμευσε ως δραματική έκκληση. Η Gainsbourg μαζί με την de Lavarene σχεδιάζουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και τα κεφάλαια, ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετα κέντρα και τα θύματα να έχουν ένα μέρος όπου μπορούν να λάβουν βοήθεια.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Celine: Αποχωρεί τελικά ο Hedi Slimane από τον εμβληματικό οίκο;

Τι συμβαίνει με το συμβόλαιο του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή;

FASHION NEWS

Εγκαίνια για το ανακαινισμένο κατάστημα της Li-LA-LO στο The Mall Athens

 Το εντυπωσιακό κατάστημα που δεσπόζει στον 1ο όροφο του πλέον δημοφιλούς εμπορικού κέντρου των βορείων προαστίων, ακολουθεί το νέο image των καταστημάτων Li-LA-LO, το οποίο μετουσιώνει το αυθεντικό DNA του brand

ASK THE EDITOR

5 cream bronzers για sun-kissed όψη και αποτελεσματικό contouring στην επιδερμίδα

Το holy grail προϊόν επιστρέφει στο νεσεσέρ μας για την άνοιξη και το καλοκαίρι και αυτές είναι τέσσερις επιλογές που δεν θα σε αφήσουν ανικανοποίητη