Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Post lockdown καλοκαίρι: Bρες τον κύκλο εμπιστοσύνης σου

Το δκό σου Friends Reunion: Τι είδους «ιστορία» θα γράψουν αυτό το καλοκαίρι οι παρέες;



 

Αν υπήρχε κάτι που επηρεάστηκε και δοκιμάστηκε σκληρά από τις αρχές του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, αυτό κατά κοινή ομολογία είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η επαφή, οι δεσμοί. Με λίγα λόγια, η κοινωνική φύση, η κοινωνική ζωή – η κοινωνικότητα εν γένει.

Κλήθηκες να περάσεις ένα διάστημα κλεισμένη και προστατευμένη στο σπίτι, φέρνοντας την επαφή και την επικοινωνία σου με τη βοήθεια της τεχνολογίας στην άνεση του προσωπικού σου χώρου. Όμως όσο κι αν σε βοήθησε η τεχνολογία να διατηρήσεις σώα την ψυχική σου υγεία, η ανάγκη σου για επαφή δεν ικανοποιήθηκε πλήρως παρά μόνο αποσπασματικά… και με λίγα ψίχουλα διαδικτυακής αγάπης!

Δυο μέτρα και δυο σταθμά – ή δύο μέτρα απόσταση

Η πρώτη άρση των μέτρων ήρθε με ανακούφιση, σε ένα σημείο που όλη αυτή η κατάσταση είχε αρχίσει να σου σπάει τα νεύρα και τα μάτια σου είχαν αρχίσει να βλέπουν αστράκια και να κάνουν πουλάκια από τις πολλές ώρες κολλημένη στην οθόνη. Μαύρα μάτια είχες να κάνεις ως προς το να δεις τους δικούς σου, την οικογένειά σου, τους φίλους σου.

Η σημασία της φιλίας τα πρόσφατα χρόνια, κι όχι μόνο λόγω της σειράς Friends που έχει σχεδόν γαλουχήσει τις τελευταίες γενιές, έχει έρθει δίπλα δίπλα με την αξία της οικογένειας. Για την ακρίβεια, οι φίλοι πλέον θεωρούνται η οικογένεια που μπορείς να επιλέξεις, συνειδητά και με συγκεκριμένα κριτήρια – κι όχι βάσει γονιδιακών συμπτώσεων ή άλλων βιολογικών παραγόντων.

Ωστόσο, καμία άρση μέτρων δεν είναι αρκετή και δεν σε ανακουφίζει στο βαθμό που θες αν δεν σου επιτρέπει την αγκαλιά, το πλησίασμα, το άγγιγμα. Όσο η επαφή μετεωρίζεται στο βλέμμα και παραμένει οπτική κι όχι κυριολεκτική, τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ρευστά.

 

Reality check

Τα μαγαζιά έχουν ανοίξει, το καλοκαίρι δείχνει σημάδια ανάρρωσης, ο κόσμος είναι έξω από το σπίτι. Τα πρόσωπα συνεχίζουν στους κλειστούς χώρους και ειδικά στα μέσα μεταφοράς να είναι καλυμμένα με μάσκα. Τα χέρια συνεχίζουν να μην αγγίζουν και να πλένονται σχολαστικά και να απολυμαίνονται. Ωστόσο, οι πρώτες συναντήσεις φίλων, οι πρώτες φιλικές συγκεντρώσεις, τα πρώτα playdates είναι πλέον γεγονός.

Με μια αμηχανία να υπάρχει ακόμα διάχυτη, άνθρωποι που γνωρίζονται μια ζωή, φίλοι παιδικοί, φίλοι καρδιακοί, φίλοι που έχουν αποδείξει ότι έχουν κερδίσει δικαιωματικά τη θέση τους στη ζωή σου κι εσύ αντίστοιχα στη δική τους, καλούνται για πρώτη φορά να βάλουν μπροστά τη λογική και τον ορθολογισμό και να μην υπακούσουν στη δύναμη του παρορμητισμού και στην ορμή της αγάπης τους. Οι αγκαλιές συνεχίζουν να μένουν μετέωρες. Οι συναντήσεις είναι προτιμότερο να γίνονται έξω ή στις βεράντες, στους κήπους και τα μπαλκόνια. Τα μαντιλάκια και τα αντισηπτικά παραμένουν στην τσάντα, στο τραπεζάκι, στη σκέψη.

What is love

Αγάπη σημαίνει ωστόσο προστατεύω. Σημαίνει νιώθω και κάνω και τον άλλον να νιώθει ασφάλεια. Έχοντας περάσει κάποιους μήνες κλεισμένη στο σπίτι με μια σημαντική απειλή να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σου αλλά και τη ζωή των αγαπημένων σου, έχεις εμπεδώσει ότι δεν θες να κάνεις τίποτα επιπόλαιο που να απειλήσει την ασφάλεια και την υγεία των δικών σου.

Στις περισσότερες χώρες που άρθηκε ή αίρεται η καραντίνα, η σύσταση είναι σαφής: δεν επιτρέπονται ακόμα οι μεγάλες συναθροίσεις, τα τραπεζώματα πέρα από τα οικογενειακά, και καλό είναι ακόμα να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων – άντε στην καλύτερη του ενάμισι μέτρου.

Οι φίλοι αποδεικνύουν ότι είναι η «νέα οικογένεια» και κανονίζουν να βρεθούν έξω, να κλείσουν ένα από τα πρώτα τραπέζια στα μαγαζιά εστίασης που άνοιξαν, να πάνε πλατεία, να κάνουν μια βόλτα στη θάλασσα.

Less is more

Αλλά λίγοι λίγοι. Με σειρά προτεραιότητας; Κι εδώ είναι ίσως ο βαθμός δυσκολίας. Με ποιους θα βρεθείς πρώτα έξω; Ποιους θα καλέσεις πρώτα στο σπίτι σου; Σε ποιους το σπίτι θα πας; Θα λάβεις υπόψη σου μόνο το ποιος είναι πιο πάνω στην καρδιά σου; Ή θα σκεφτείς ποιος μένει πιο κοντά σου; Ποιος κάνει την πιο ασφαλή δουλειά; Ποιος πήρε και παίρνει τα πιο αυστηρά προστατευτικά μέτρα; Ποιος ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου; Αλλά και ποιον ή ποιους θα μπορούσες εσύ να θέσεις σε κίνδυνο;

Το σίγουρο είναι ότι ακόμα δεν σκοπεύεις να εκτεθείς σε πολύ «κόσμο» και να σε εκθέσεις αντίστοιχα. Κάποτε μπορεί να πέρασες τη φάση να βαφτίζεις τους άλλους «φίλους» με ευκολία. Μπορεί στο προφίλ σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχεις κάποιες εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) φίλους, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι οι αληθινοί φίλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Ιστορία γράφουν οι παρέες – η δική σου παρέα

Κι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να καθιερώσεις την dream team σου, το top ten, τη χρυσή λίστα των φίλων σου. Κι όχι δεν χρειάζεται να δεις ποιοι είναι αυτοί που σου έχουν κάνει περισσότερα likes, αλλά ποιους έχεις πάνω πάνω στις επαφές του κινητού σου και ποιοι είναι μαζί σου στις φωτογραφίες του screen save σου.

Παρέα δεν είναι όλη η τάξη αποφοίτησής σου, όλο το τμήμα της εταιρείας σου με τους συναδέλφους που δουλεύουν μαζί σου, δεν είναι όλο το σόι με τα δευτερο και τριτοξάδερφα. Παρέα είναι οι κολλητοί σου, οι καρδιακοί σου φίλοι, οι άνθρωποι που σε ξέρουν από την καλή και την ανάποδη. Που σε έχουν δει να ξυπνάς, να μην έχεις πιει καφέ και να έχουν επιβιώσει… Που έχουν ακούσει για τους χωρισμούς, τους έρωτες, τους ενθουσιασμούς, τα καρδιοχτύπια και δεν εξαφανίζονται ή δεν εξαφανίζεσαι εσύ όταν ερωτεύεσαι κι όταν κι εκείνοι ερωτεύονται.

No new entries …no surprises

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η εποχή της ανεμελιάς. Που θες να χαλαρώσεις χωρίς να έχεις να σκεφτείς πολλά πολλά. Που θες να αφεθείς λίγο στο τυχαίο. Που είσαι ανοιχτή στο καινούργιο. Που ίσως να θες να γνωρίσεις νέο κόσμο.

Cut…

Αυτό το σενάριο μάλλον δεν παίζει φέτος το καλοκαίρι. Κι αν κάποτε οι κοινές καλοκαιρινές διακοπές ήταν η είσοδος και η μύηση «νέων μελών» στην παρέα, μάλλον είναι ίσως καλύτερα να καθυστερήσετε καλού κακού την είσοδό του για το φθινόπωρο. Δεν είναι ακόμα η ώρα να παίξεις με τις πιθανότητες και τις στατιστικές.

Play it safe… Και δεν υπάρχει καμία μεγαλύτερη ασφάλεια από την προστατευτική bubble της φιλίας. Θα είναι ένα όμορφο και ξεχωριστό καλοκαίρι, γιατί θα περάσεις με τους εκλεκτούς της καρδιάς σου, με τους δικούς σου ανθρώπους, αυτούς που θεωρείς οικογένεια κι αυτό είναι αρκετό – είναι η χρυσή εγγύηση.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Carys Douglas γιόρτασε τα 21α γενέθλιά με ένα υπέροχο φόρεμα της μαμάς της, Catherine Zeta-Jones

Ένα εμβληματικό φόρεμα της δεκαετίας του '90, απόλυτα ταιριαστό και στις δύο

CELEBS

Ελένη Πετρουλάκη: Βραδινή έξοδος με τις κούκλες 17χρονες κόρες της

Η Μίλα και η Δωροθέα Ίβιτς μεγάλωσαν πολύ

BEAUTY TIPS

Πώς ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζει το δέρμα σας

Και πώς να συγχρονίσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας.