Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Κάνε τον γύρο του κόσμου σαν σταρ του σινεμά

1,2,3 action και Παρίσι-Λονδίνο-Ρώμη-Νέα Υόρκη με την ασφάλεια αγαπημένων ταινιών



Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά. Θες να κλείνεις τα μάτια και να ονειρεύεσαι ταξίδια. Θες να ανοίγεις τα μάτια και το ταξίδι να γίνεται πραγματικότητα.

Cut…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Καλοκαίρι σημαίνει ταξίδια.

Για αυτό κι εμείς φροντίσαμε να σε ξεσηκώσουμε με μερικές από τις πιο ταξιδιάρικες κινηματογραφικές ταινίες…

Κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ, την πολυθρόνα ή τη σεζλόνγκ σου κι ετοιμάσου για tour!

Paris, Je t’ aime

Το Παρίσι, η πόλη του φωτός, η απόλυτη ρομαντική φαντασίωση των ερωτευμένων, έχει υμνηθεί τόσες πολλές φορές απ’ όλες σχεδόν τις τέχνες. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Γιατί κακά τα ψέματα, σε πολλές ταινίες που διαδραματίζονται στο Παρίσι, η πόλη σαφώς και κλέβει τις εντυπώσεις.

Ποια ταινία απ’ όλες να πρωτοθυμηθείς. Ευτυχώς εδώ οι επιλογές σου είναι πολλές, σχεδόν ανεξάντλητες. Ανάλογα με το τι τύπος είσαι, σίγουρα θα βρεις την κατάλληλη ταινία ξεναγό που θα φέρει την περιήγησή σου στην γαλλική πρωτεύουσα στα μέτρα σου.

Αν σου αρέσει η τζαζ και οι νυχτερινές περιπλανήσεις, «κλείσε εισιτήρια» για το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», και το οξυδερκές χιούμορ του Γούντι Άλεν θα αναδείξει μια λιγότερο συνηθισμένη πλευρά του Παρισιού.

Αν είσαι πιο κλασική στις προτιμήσεις σου, βρες τον ιδανικό σου συνοδοιπόρο μεταξύ του «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» με τον Μάρλον Μπράντο και τη Μαρία Σνάιντερ ή «Τα 400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό.

Αν είσαι τύπος των καμπαρέ και των μιούζικαλ, τότε το «Moulin Rouge» είναι τέλεια επιλογή για σένα. Αν θες να ζήσεις ένα ρομάντζο παιδικής αθωότητας συνδυασμένο με γκουρμέ απολαύσεις, τότε «Ο ρατατούης» θα είναι ο απόλυτος ξεναγός σου.

Αν όμως θες να ζήσεις την Μονμάρτρη μέσα από την καραμελωμένη ματιά της πιο χαρούμενα φευγάτης ηρωίδας που πέρασε ποτέ από τα κινηματογραφικά πλατό, δεν έχεις παρά να ανεβείς στη βέσπα του Ματιέ Κασοβίτς και ως άλλη Οντρέ Τοτού, ή για την ακρίβεια ως άλλη Αμελί, προκειμένου να φορτώσεις στο σακ-βουαγιάζ σου όσα περισσότερα θετικά vibes μπορείς από αυτή τη ρομαντικά θυελλώδη περιπέτειά σου.

To London with Love

Καλό το Παρίσι αλλά αν οι Beatles διαμόρφωσαν τη μουσική σου κουλτούρα και θεωρείς το βρετανικό χιούμορ απαύγασμα της ανθρώπινης σοφίας, τότε ιδανικός ευρωπαϊκός (ή μήπως όχι και τόσο ευρωπαϊκός πλέον) προορισμός είναι το Λονδίνο.

Αρκετά δημοφιλής σινεφίλ προορισμός, και η αγγλική πρωτεύουσα σου προσφέρει μια πληθώρα ξεναγών για να επιλέξεις αυτόν θα σε ικανοποιήσει περισσότερο.

Μία από τις δικές μου πρώτες επιλογές είναι ο Χιου Γκραντ που μπορείς άνετα να τον ακολουθήσεις σε ένα χριστουγεννιάτικο ρομαντικό Λονδίνο στο «Love actually», να τον δεις στη συνέχεια να φροντίζει τρυφερά ένα παιδί στο «About a boy», μετά να περνάει από διάφορες αισθηματικές περιπέτειες στο «Bridget Jones’s diary» για να σε φέρει με ασφάλεια στο «Notting Hill», μια ταινία που αναδεικνύει αυτή την υπέροχη περιοχή του Λονδίνου και είναι αρκετά αντιπροσωπευτική της νοοτροπίας των Άγγλων – με το βρετανικό χιούμορ να έχει αρκετές καλές στιγμές, και σαφώς στα συν της ταινίας, η πρωταγωνίστρια, καθώς σίγουρα θα ήθελες έστω για μια φορά στη ζωή σου να νιώσεις σαν την Τζούλια Ρόμπερτς.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν είναι ο τύπος σου Χιου Γκραντ, μπορείς να ανακαλύψεις το Λονδίνο παρέα με τον Τζουντ Λο και τον Κλάιβ Όουεν στο «Closer», ή με οδηγό τον Κόλιν Φερθ στο «Ο λόγος του βασιλιά» ή το «Kingsman». Αν πάλι θες την αγγλική πόλη μέσα από την οπτική του Γούντι Άλεν, το «Match point» είναι η τέλεια επιλογή.

Dolce vita 4 ever

Σε απόσταση αναπνοής από τη χώρα μας, η ούνα ράτσα ούνα φάτσα αξιολάτρευτοι Ιταλοί γείτονες έχουν να επιδείξουν πολλές πόλεις που αποτελούν ιδανικούς προορισμούς διακοπών, οι οποίες έχουν αποτελέσει πολλές φορές κινηματογραφικό σκηνικό, από τη Βενετία («Θάνατος στη Βενετία»), τη Νάπολη («Διακοπές στη Νάπολη»), τη Φλωρεντία («Δωμάτιο με θέα») ή την Τοσκάνη («Κάτω από τον ήλιο της Τοσκάνης»). Μία όμως είναι σχεδόν όλη από μόνη της ένα άψογο κινηματογραφικό στούντιο – και ναι καλά κατάλαβες μιλάω για τη Ρώμη.

Ξεκινώντας με ένα ποδήλατο και τον «Κλέφτη ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα, περνάς στη βέσπα του Γκρέγκορι Πεκ ως άλλη Όντρεϊ Χέπμπορν και κάνεις τέλειες «Roman Holidays» για να αφεθείς στη μαγεία της «Dolce Vita» αλλά και του «Roma» του Φεντερίκο Φελίνι για να ζήσεις αργότερα μια πιο σύγχρονη περιπέτεια με τον γοητευτικό Ματ Ντέιμον και τον «Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ». Αν πάλι θες να μπεις στα άδυτα του Βατικανoύ, ο Τομ Χανκς στο «Angels & Demons» είναι ο απόλυτος συνοδός σου.

Οκ, έχεις ήδη καταλάβει ότι έχω μια αδυναμία στον Γούντι Άλεν, κι έτσι κράτησα για το τέλος το «To Rome with love» γιατί πραγματικά σε αυτή την ταινία κύρια πρωταγωνίστρια είναι η Αιώνια Πόλη!

New York New York

Μέχρι να ξανανιώσεις αρκετά ασφαλής προκειμένου να είσαι έτοιμη για ένα υπερατλαντικό ταξίδι, ας φτάσεις στην Αμερική και στη λατρεμένη Νέα Υόρκη από την άνεση της μεγάλης οθόνης. Αν θες να την ανακαλύψεις με οδηγό τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ ακολούθησε τον στο «3 μέρες του Κόνδορα». Αν πάλι δεν θες κυνηγητό αλλά προτιμάς μια πιο glam εκδοχή της Νέας Υόρκης άφησε τη Σερ και τον Νίκολας Κέιτζ να σε παρασύρουν «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού».

Για λίγο πιο σύγχρονο ρομάντζο εμπιστεύσου τον Μπίλι Κρίσταλ και τη Μεγκ Ράιαν υπό τις σεναριακές οδηγίες της Νόρα Έφρον στο «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», όπου το Μανχάταν και τα πάρκα του παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πλοκή και την εξέλιξη του ειδυλλίου και της ταινίας.

Τώρα βέβαια αν μιλάμε για Μανχάταν και αν σου πετάω έναν Γούντι Άλεν ήδη παραπάνω σε Παρίσι-Λονδίνο-Ρώμη, καταλαβαίνεις ότι δεν θα τον παραλείψω τώρα που παίζει στην έδρα του. Τι να πρωτοδιαλέξεις, σχεδόν όλη η φιλμογραφία του (πριν βγει σε ευρωπαϊκή περιοδεία) αφορά τη Νέα Υόρκη: «Ιστορίες της Νέας Υόρκης», «Μανχάταν», «Μέρες ραδιοφώνου», «Μυστηριώδεις φόνοι στο Μανχάταν», «Café society», «Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ» είναι απλώς οι πρώτες που έρχονται στο μυαλό μου.

Tip: Ανάλογα με τον κινηματογραφικό προορισμό σου επέλεξε να κάνεις μια θεματική βραδιά αφιερωμένη στην πόλη που διάλεξες, συνοδεύοντας την ταινία με γεύσεις και άρωμα δικό της, κι επειδή η καραντίνα έληξε κάνε αυτό το ταξίδι με τον εκλεκτό της καρδιάς σου ή τους κολλητούς που ανήκουν στη προστατευτικό κύκλο της φιλίας σου.

Καλή διασκέδαση!

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός