Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Unlock me down – το κέρατο στην εποχή του κορωνοϊού

 

Ερωτικές περιπέτειες και οι επιπτώσεις της καραντίνας στην απιστία



 

 

Θα περίμενε κανείς ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας το φαινόμενο «απιστία» θα συναντούσε δυσκολίες -τουλάχιστον τεχνικές-, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και στην Αμερική αποδεικνύουν περίτρανα ακριβώς το αντίθετο.

Στην αρχή της καραντίνας υπήρξαν προβλέψεις είτε για baby booming είτε για άνθηση των διαζυγίων. Κανείς ωστόσο ίσως δεν θα μπορούσε να προβλέψει το cheating booming. Κι αυτή τη στιγμή αν υπάρξει όντως baby booming μετά τον κορωνοϊό ίσως χρειαστούν μερικά έξτρα τεστ πατρότητας, για να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τον μπαμπά του παιδιού – ενώ αν υπάρξει αύξηση διαζυγίων, η απιστία θα μπορούσε να αποτελεί τη νο1 αιτιολογία.

 

 

Τεχνολογικές ευκολίες και εικονική πραγματικότητα

Με τα site γνωριμιών, τις εφαρμογές dating που αυξάνονται σαν τα μανιτάρια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ευκολίες εικονικής επαφής/επικοινωνίας, οι σχέσεις έχουν αλλάξει πίστα. Με τον κορωνοϊό και τις περίεργες συνθήκες που έφερε η πανδημία, οι νέες γνωριμίες πέρασαν από τα μπαράκια και το live στην οθόνη του κινητού σου και έμαθες να παίζεις τους νέους όρους στα δάχτυλά σου.

Όμως μαζί με τις νέες γνωριμίες από τις αλλαγές που σηματοδότησε ο κορωνοϊός, εντός κι εκτός καραντίνας, επηρεάστηκαν όλες οι ερωτικές σχέσεις, αυτές που μετράνε χρόνια αλλά και αυτές που έχουν ένα γάμο στην ιστορία τους.

 

 

Οι ευκολίες και οι δυνατότητες που έχει ο καθένας πλέον με τη δύναμη της τεχνολογίας έχουν απλοποιήσει κατά πολύ τη διαδικασία ανεύρεσης φλερτ ή ερωτικού συντρόφου ή απλώς έναν παρτενέρ για σεξ.

Με μοναδική ακρίβεια ξέρεις στα πόσα μέτρα από εσένα υπάρχει διαθέσιμο ερωτικό ταίρι για οτιδήποτε προκύψει.

 

 

Ο ενθουσιασμό του νέου και απαγορευμένου

Η καραντίνα για κάποιους δημιούργησε ελεύθερο χρόνο. Ένα χρόνο που ήταν πειρασμός το να τον ξοδέψεις μόνο στη δοκιμή και ετοιμασία νέων συνταγών μαγειρικής και ζυμώματος ψωμιού. Πόσες φορές να αλλάξεις θέση στα έπιπλα και δεν λέει να ξοδέψεις σε ανούσιες αγορές όλο το μπάτζετ σου – ειδικά σε εποχές οικονομικής ανασφάλειας.

Αν έτυχε να κλειστείς μόνη στο σπίτι, η σκέψη του να χαζέψεις, μπεις ή ακόμα και δοκιμάσεις την τύχη σου στις εφαρμογές γνωριμιών ήταν (και παραμένει δεδομένων των συνθηκών) άκρως δελεαστική. Για τις πιο τολμηρές το sexting μπήκε στη ζωή τους και μπορεί ακόμα να μπήκε και το virtual sex στην κρεβατοκάμαρά τους.

Αν πάλι η καραντίνα σε βρήκε εγκλωβισμένη στο σπίτι με τον σύζυγό σου – ο πειρασμός μιας περιπέτειας, είτε από ανία, είτε από προβλήματα μιας ήδη τεταμένης ή κουρασμένης σχέσης, έγινε πιο έντονος από ποτέ.

 

 

Ψυχολογικές επιπτώσεις και η εκτόνωση του στρες μέσω του σεξ

Πολλές από τις γυναίκες και πολλοί από τους άντρες που ομολόγησαν ότι παραστράτησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας έφεραν ως δικαιολογία τη βαρεμάρα αλλά και τις συνθήκες στρες που τους έκαναν να αναζητήσουν μια εκτόνωση.

Το αίσθημα κινδύνου και απειλής που νιώθουν οι άνθρωποι σε καταστάσεις ακραίων δυσκολιών –όπως ένας πόλεμος, μια μεγάλη καταστροφή ή μια πανδημία– έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις αναστολές, αυξάνει το αίσθημα όχι μόνο της αυτοσυντήρησης αλλά και ξυπνάει την ανάγκη του να περάσω καλά.

 

 

Επιπλέον, η αναγκαστική συμβίωση με το ταίρι σου 24 ώρες το 24ωρο αλλά και η επιβολή μιας διαφορετικής ρουτίνας που μόνο ευχάριστη δεν ήταν, ώθησε πολλούς ανθρώπους στην απόφαση να επιδιώξουν κάτι πιο πικάντικο έξω από τη σχέση τους.

Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία υπάρχει αύξηση των διαζυγίων 42%. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα sites γνωριμιών διπλασίασαν τα μέλη τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πάνω από 70% του ανδρικού πληθυσμού χρηστών συγκεκριμένης εφαρμογής σε δημοσκόπηση απάντησε ότι μπήκε σε παράνομη ερωτική σχέση από πλήξη. Ενώ 60% των γυναικών της ίδιας εφαρμογής ξεκινούσαν μια ερωτική περιπέτεια απιστίας επειδή δεν άντεχαν τα ελαττώματα του συντρόφου τους κι ένιωθαν να πνίγονται μέσα στη σχέση τους.

 

 

Μήνυμα (σ)έξι

Ένα εκπληκτικό 78% των ανδρών και το 54 τοις εκατό των γυναικών σε παράνομες συναντήσεις παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιήσαν την άσκηση ως κάλυψη για την «εξαπάτηση».

Συγκεκριμένα ως προς τους άνδρες που ζούσαν περιπετειούλες κατά την καραντίνα χρησιμοποιούσαν τις εξής δικαιολογίες για να το σκάσουν από το σπίτι και να μην εγείρουν τις υποψίες: 24% έβγαιναν για τρέξιμο, 16% για τένις, 14% βόλτα για περπάτημα, 11% για βόλτα με το αυτοκίνητο, 9% για ποδηλατάδα, 8% για γκολφ, 7% βόλτα το σκύλο, 3% για να πάρουν αέρα μετά από καβγά, 2% για να αφήσουν κάτι στο γραφείο, κι ένα 6% για άλλη δικαιολογία.

 

 

Ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες είχαν τον δικό τους τρόπο: 20% βόλτα για περπάτημα, 15% ηλιοθεραπεία, 14% για τρέξιμο, 12% για να πάρουν μια ανάσα από τα παιδιά, 10% βόλτα του σκύλου, 7% γιόγκα, 8% για τα ψώνια του σπιτιού, 6% βόλτα στο πάρκο ή σε κήπο, 3% για ποδήλατο, 9% άλλη δικαιολογία.

 

 Ξεκλειδώνοντας το lockdown

Φαίνεται πώς όσο πιο πολύ περιορίζεις κάποιον τόσο πιο εσπευσμένα του δημιουργείς την ανάγκη να ξεφύγει. Όσοι βρέθηκαν να περνάνε την καραντίνα σε μια δυστυχισμένη σχέση ή σχέση με προβλήματα, βίωσαν ακόμα πιο έντονα όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μέσα τους πήραν γιγαντιαίες διαστάσεις και είδαν τις ατέλειες του συντρόφου τους μέσα από έναν μεγεθυντικό φακό.

 

 

Ταυτόχρονα η συναισθηματική πίεση και φόρτιση εξαιτίας του κορωνοϊού ενέπνευσε ένα γενικευμένο αίσθημα -πέρα από την ανασφάλεια- του σήμερα είμαστε αύριο ποιος ξέρει. Αυτό σε πολλούς ανθρώπους λειτούργησε απελευθερωτικά, το είδαν σαν μια ευκαιρία να βγουν από το καβούκι τους, να σπάσουν το προστατευτικό κέλυφος της ζωής τους και να αναζητήσουν μια περιπέτεια – ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι σε έναν βαθμό έθεταν σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον της χρόνιας σχέσης τους αλλά και της υγείας τους.

Απιστία και vivere pericolosamente (ζην επικινδύνως) στην εποχή του κορωνοϊού είναι ίσως ένα από τα οξύμωρα (αλλά και με πολλές ψυχολογικές και λογικές εξηγήσεις) των φαινομένων που επιδεικνύουν παράτολμες συμπεριφορές, αψηφώντας όχι μόνο τους κανόνες συμβίωσης με το ταίρι τους αλλά και πηγαίνοντας κόντρα στα μέτρα προστασίας που αφορούν τη μετάδοση του ιού.

 

 

Όσο η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν ακόμα σε όλο τον κόσμο αυτού του είδους τα φαινόμενα και οι συμπεριφορές θα συνεχίζουν να απασχολούν τους κοινωνιολόγους αλλά και τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας.

Το σίγουρο πάντως είναι πως όπως άλλαξε με τον κορωνοϊό το τοπίο και ο χάρτης του dating με τον ίδιο τρόπο αλλάζει αυτή τη στιγμή κι ο χάρτης της απιστίας. Το καταθέτουμε, έτσι για να το έχεις υπόψη σου, σε περίπτωση που το δεύτερο κύμα του ιού φέρει και δεύτερη καραντίνα…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός