Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

To νέο λεξικό του dating στα χρόνια της πανδημίας

Από το «pandating» στο «quaranteam»,  ένα entanglement δρόμος



 Αχ, αυτή η σχεδόν σχέση – η νέα μάστιγα. Πιθανότατα ξέρεις τι εννοώ - αυτή που δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή του τερματισμού. Σου ακούγεται οικείο; Δεν είναι ο μόνος νέος όρος που έκανε την εμφάνισή του στο λεξιλόγιο του σημερινού dating: οι συνθήκες της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα ναρκοπέδιο πιθανών σεναρίων με την ορολογία να μην είναι ακόμα σε θέση για να τα περιγράψει όλα.

Ναι, είχες ήδη συνηθίσει τους όρους όπως «ghosting» και «gaslighting», αλλά αυτές οι ενέργειες είναι τόσο συνηθισμένες τώρα, είναι (φοβερά) φυσιολογικό να ακούγεται κάποιο από αυτά συμβαίνει σε κάποιον. Και για τους «φίλους με προνόμια»; Είναι μια τόσο αποδεκτή ρύθμιση, που πλέον εκπλήσσομαι περισσότερο όταν ακούω κάποιον με μια υγιή, λειτουργική σχέση αυτές τις μέρες.

Χάρη στις πιο περίεργες εποχές που έχουμε περάσει τους τελευταίους έξι μήνες, έπρεπε να προσαρμόσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε και προσεγγίζουμε μια συνάντηση, μια γνωριμία, μια πιθανή σχέση, με αποτέλεσμα να προκύψουν νέες πρακτικές που δεν θα είχαμε ποτέ φανταστεί. Πώς ακριβώς να περιγράψεις μια σχέση που σχηματίστηκε επειδή βρεθήκατε μαζί κολλημένοι τυχαία μέσα για μήνες στην καραντίνα; Και πώς αποκαλείς το άτομο που έστελνες γραπτά μηνύματα σε όλο το lockdown, αλλά δεν έχασες την ευκαιρία να το εγκαταλείψεις για κάποιο άλλο μόλις είχες τη δυνατότητα να συναντήσεις άλλους ανθρώπους IRL;

Αν θες, λοιπόν, να ξεκινήσεις να συζητάς ξανά για την αγάπη στην εποχή της «Κορώνας», θα πρέπει να εξοικειωθείς με μια εντελώς νέα γλώσσα. Από το "pandating" και "quaranteams" έως το αγαπημένο όλων, "entanglements", ήρθε η ώρα να φρεσκάρεις τα αγγλικά σου και να μάθεις και μερικές νέες λεξούλες.
 


Situationship: «κάτι σαν σχέση»

ουσιαστικό

Π.χ. «Ω, εγώ και αυτός; Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση για έξι μήνες τώρα, πηγαίνει πολύ καλά, ευχαριστώ που με ρώτησες. "

Αυτό σημαίνει σχεδόν όπως λέει η ετυμολογία: situation «κατάσταση», relationship «σχέση», κάτι ανάμεσα, κάπου ακριβώς μεταξύ των δύο. Μπορεί να το αναγνωρίσεις ως τον τίτλο του R&B κομματιού της Snoh ​​Aalegra, ή απλώς και μόνο επειδή το όνομά του αρκεί για να δηλώσει αυτό το ρευστό πράγμα που υπάρχει μεταξύ σας και δεν ξέρεις πώς αλλιώς να το ονομάσεις. Ένα είδος σχέσης που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από το 2020 και μετά, για κάποιον με τον οποίο έχεις μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση, αλλά ποτέ δεν έχετε μπει στη διαδικασία να βάλετε μια επίσημη ετικέτα για το τι ακριβώς τρέχει μεταξύ σας –είστε ή δεν είστε μαζί;

 

n – μπλέξιμο, μπέρδεμα

ουσιαστικό, επίσης ρήμα: να μπερδευτεί

Π.χ. «Έτσι βγήκα μαζί του την περασμένη εβδομάδα, και ας πούμε ότι είμαστε… μπλεγμένοι τώρα».

Έχεις την Jada Pinkett Smith να ευχαριστήσεις για αυτόν τον όρο. Όταν αντιμετώπισε ισχυρισμούς για απιστία του συζύγου Will Smith, με την August Alsina, έθεσε το όρο (ish), δηλώνοντας ότι σε μια εποχή που η ίδια και η Will δεν ήταν πλέον αποκλειστικά μαζί, «μπλέχτηκε» με τη νεαρή τραγουδίστρια. Επιστρατεύτηκαν ένα εκατομμύριο μιμίδια και ξεκαρδιστικά Twitter που προσπάθησαν να εξηγήσουν τι θα μπορούσε να σημαίνει. Ένα μπλέξιμο συναισθημάτων; Ένα κυριολεκτικό μπέρδεμα των άκρων; Θα πω ότι είναι ένας συνδυασμός μεταξύ των δύο: όταν μπλέκεσαι σε έναν ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων και σεξ και δεν είστε έτοιμοι να παραδεχτείτε ότι είναι κάτι συγκεκριμένο και ορισμένο ακόμη.

Phone call – σχέση από το τηλέφωνο

ουσιαστικό

Π.χ. «Γνώρισα αυτόν τον τύπο στo tinder την περασμένη εβδομάδα και με ρώτησε – αν ήθελα να μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Δεν έχουμε ακόμη φιληθεί».

Ναι, όλοι γνωρίζουμε τι είναι μια τηλεφωνική κλήση. Αλλά πόσες φορές μιλήσατε πρόθυμα στο σταθερό τηλέφωνο με κάποιον, με τις ώρες – σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος; Οι συνθήκες του κορωνοϊού έφεραν στην μόδα ξανά το σταθερό - καθώς οι τηλεφωνικές κλήσεις ήταν κάτι από το μακρινό παρελθόν - ειδικά όταν πρόκειται για σχέσεις. Από τη στιγμή της καραντίνας ωστόσο και τα μέσα επικοινωνίας φάνηκε πως έπρεπε να αλλάξουν. Ξαφνικά, οι εφαρμογές εισήγαγαν λειτουργίες κλήσεων και βίντεο αντί των γνωριμιών IRL - και οι τηλεφωνικές κλήσεις έγιναν πάλι hot. Αντί να ζητήσετε να δείτε ο ένας τον άλλον η επαφή πρώτα θα περάσει από τις τηλεφωνικές σας γραμμές για μια πρώτη έγκριση...

Quaranteam – ζευγάρι καραντίνας

ουσιαστικό

Π.χ. «Βραδινό date στο σπίτι <3 #quaranteam»

Α.Κ.Α. η πιο αξιόλογη φράση που βγήκε από την πανδημία. Λυπάμαι ωστόσο για όποιον χρειάστηκε να τη χρησιμοποιήσει – ειδικά προκειμένου να «φωτογραφίσει» το είδος της σχέσης του. Με απλά λόγια, ένα quaranteam είναι ένα ζευγάρι που είτε ζούσε ήδη πριν από το lockdown, είτε βρέθηκε μαζί στην καραντίνα και ως αποτέλεσμα η σχέση τους έγινε ισχυρότερη. Επίσης μερικές φορές αναφέρεται ως «απομόνωση» (άτομα των οποίων η σχέση γρήγορα επισημοποιήθηκε λόγω κλειδώματος) ή «συγκατοίκηση» (εκείνοι που άρχισαν να μένουν μαζί πριν την ώρα τους ή σχετικά εσπευσμένα από ό, τι είχε προγραμματιστεί λόγω της πίεσης της εποχής του Covid).

pandating -  Pandemic + dating = pandating

ρήμα

Π.χ. «Βαρέθηκα τόσο πολύ που είμαι μόνη και σπίτι μου τώρα, οπότε άρχισα να βγαίνω συνέχεια»

Ίσως ο πιο εύκολος σύγχρονος όρος. Η ανάγκη για ραντεβού με την πρόσθετη πίεση της επιθυμίας να βρεις έναν ερωτικό σύντροφο το συντομότερο δυνατό, λόγω του φόβου ότι μπορεί να παραμείνεις single και σε μια δεύτερη καραντίνα εάν υπάρχει ένα δεύτερο κύμα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας..

coronazone 

ουσιαστικό, επίσης ως μετοχή: to be coronazone

Αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από το να ανήκει κάποιος ή να βάζεις κάποιον στη ζώνη φιλίας σου, με τον τρόπο που «τακτοποιείς» ήσυχα κάποιον στη θέση αυτή όταν δεν είναι αυτό που ακριβώς θες από έναν ρομαντικό σύντροφο. Μόνο που εδώ, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: το να βάζεις κάποιον στην κοραναζόνη είναι σαν να κρατάς αποστάσεις (περισσότερο από 2 μέτρα) από το άτομο με το οποίο μιλούσες / φλέρταρες / διασκέδαζες (αλλά δεν είχες καμία πρόθεση να γνωριστεί ποτέ από κοντά) για μήνες όσο διαρκούσε η καραντίνα – χωρίς ωστόσο να έχεις την πρόθεση να τον συναντήσεις κι από κοντά όταν τελειώσει κάποτε όλο αυτό…

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.