Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η νύχτα που χάθηκε ο Παύλος

Η δολοφονία που γκρέμισε τη Χρυσή Αυγή


Ρόμυ Μελάνι

 

Με μια κοινωνία να φωνάζει «δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή» και εμβληματικά κτίρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αναρτούν ως σύνθημα τον στίχο «σιγά μην φοβηθώ», ολοκληρώνεται αύριο,στις 7 Οκτωβρίου η σημαντικότερη πολιτική δίκη των τελευταίων ετών.
Η ώρα έφτασε. Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής θα μάθουν τις ποινές που θα τους επιβληθούν, για τα πογκρόμ, το ρατσιστικό δηλητήριο, το μίσος, τον τραμπουκισμό και κυρίως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.



Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγει τα αρχεία των «Πρωταγωνιστών» και θυμίζει σε όλους μας τις πρώτες μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

https://www.instagram.com/p/CFXPO-6Akfi/

Γιατί όμως λίγους μήνες μετά την δολοφονία του Παύλου, 536.913 άνθρωποι ψήφισαν την Χρυσή Αυγή στις Ευρωεκλογές; Και τι ρόλο έπαιξε τελικά η Μάγδα Φύσσα στον μετασχηματισμό της συγκίνησης, σε θυμό και τελικά στην διαμόρφωση ενός δυνατού αντιφασιστικού κινήματος;

https://www.instagram.com/p/CGAIXPIBFy9/

Παραμονή της δικαστικής απόφασης για τη ΧΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης γυρίζει πίσω τον χρόνο, θυμάται τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Παύλου και υποκλίνεται στην Μάγδα και τον Τάκη Φύσσα που έκαναν τον πόνο τους πρόλογο ενός μεγάλου αγώνα.

 

Οι Πρωταγωνιστές, εν αναμονή της ιστορικής δικαστικής απόφασης για την Χρυσή Αυγή, γυρίζουν πίσω τον χρόνο και επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος στο Κερατσίνι, για να θυμίσουν:

 

* Τι έλεγαν τότε οι αυτόπτες μάρτυρες στον Σταύρο Θεοδωράκη – μάρτυρες οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια και από την ανακρίτρια- την ίδια στιγμή που κάποια ΜΜΕ μιλούσαν για «καβγά χουλιγκάνων για ένα ματς».

 

* Ποια ήταν τα γενναία και γεμάτα ενσυναίσθηση λόγια που άκουσε από την Μάγδα και τον Τάκη Φύσσα, τους γονείς του Παύλου.

 

* Πως αντέδρασε η κοινωνία στην δολοφονία του ράπερ Killah P, αλλά και νωρίτερα στα τάγματα εφόδου της ΧΑ, που σκόρπιζαν τον τρόμο με κράνη, λοστούς, στιλέτα και χιτλερικούς χαιρετισμούς.


https://www.instagram.com/p/CFBq4x2pPSj/


«Οι φασίστες δεν πέφτουν από τον ουρανό» επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης και θυμίζει τις εκλογικές «επιτυχίες» της ναζιστικής οργάνωσης που κατάφερε να συσπειρώσει όλους αυτούς που τρέφονται από το μίσος για τον άλλο αλλά και αυτούς που νόμιζαν ότι θα τιμωρήσουν την Δημοκρατία, για τα μικρά και τα μεγάλα κακοπαθήματα τους. 

 

Ακούστε το podcast εδώ:



Πηγή:

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου

FASHION TRENDS

6 high waist jeans για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει για τις καθημερινές σου εμφανίσεις

Το ψηλόμεσο jean είναι απαραίτητο κομμάτι μιας έξυπνης γκαρνταρόμπας και φοριέται σε απεριόριστες περιστάσεις και συνδυασμούς