Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Love is all you need" με ή χωρίς lockdown

Oταν τα κλισέ παύουν να είναι κλισέ 



 

 

Μια ερωτική σχέση μοιάζει με αληθινή όαση όταν ζεις σε αβέβαιους καιρούς. Όμως μια σχέση αμοιβαίας φροντίδας απαιτεί προσοχή, ειλικρίνεια, διαφάνεια, ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη. Πρέπει να πατάει πάνω σε συγκεκριμένες σημαντικές πτυχές της οικειότητας.

Έχει αποδειχθεί ότι οι εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης έχουν πολλά ψυχολογικά και σωματικά οφέλη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καταγραφή ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης βελτιώνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση και μια άλλη ότι όταν εστιάζεις κάθε βράδυ πριν από το κρεβάτι σε πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη αυξάνει την ηρεμία πριν τον ύπνο. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και σεξουαλικής ικανοποίησης σε ρομαντικές σχέσεις που κι οι δύο νιώθουν δέσμευση μεταξύ τους.

 

 

Τα θεμελιώδη στοιχεία μιας ισχυρής σχέσης

Όταν είσαι ή θες να είσαι σε σχέση – η ποιότητα αυτής της σχέσης δεν είναι κάτι προαιρετικό. Το να είναι η σχέση αυτό που λέμε μια «καλή σχέση» δεν είναι μια λεπτομέρεια με την οποία ασχολείσαι αφού έχεις νιώσει ότι έχεις τακτοποιήσει τις υπόλοιπες εκκρεμότητες της καθημερινότητάς σου. Οι καλές σχέσεις είναι ζήτημα ζωής και θανάτου: Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι οι κοινωνικές σχέσεις ήταν πιο ισχυρές για την αποτροπή της θνησιμότητας από το να σταματήσουν το κάπνισμα ή την άσκηση. Αλλά δεν ήταν μόνο η παρουσία άλλων ανθρώπων, αλλά η παρουσία υποστηρικτικών «άλλων» - καθώς οι τοξικές σχέσεις μπορεί να είναι χειρότερες από το να μην είσαι σε σχέση.

 

 

Σε αβέβαιες στιγμές, οι σχέσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία. Όταν ο κόσμος είναι χαοτικός, στρέφεσαι στον σύντροφό σου για να νιώσεις ασφάλεια και σταθερότητα. Μια σειρά μελετών διαπίστωσε ότι τις ημέρες που στη μηχανή αναζήτησης της Google ο κόσμος αναζητούσε όρους όπως «τρομοκρατία», «ύφεση», «υπερθέρμανση του πλανήτη», «ρατσισμός» και «διαμαρτυρία», οι χρήστες των συγκεκριμένων όρων ήταν πιο πιθανό να στραφούν προς τις πιο στενές σχέσεις τους για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για ασφάλεια, αποδοχή και αγάπη.

Ο κόσμος αυτή τη στιγμή μοιάζει σίγουρα αβέβαιος. Μια παγκόσμια πανδημία, η οικονομική ύφεση και η κοινωνικοπολιτική αναταραχή έχουν συσσωρευτεί σε όλα τα μέχρι τώρα προβλήματά σου. Όμως οι καιροί αβεβαιότητας μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση. Αναγκασμένη να αλλάξεις τις συνήθεις ρουτίνες σου, μπορείς να επανεκτιμήσεις και να θυμηθείς τι είναι σημαντικό. Με την παγκόσμια αβεβαιότητα, το να επενδύσεις περισσότερο στις σχέσεις είναι μια ασφαλής, πρακτική και υγιεινή επιλογή. Χρειάζεσαι αγάπη τώρα, περισσότερο από ποτέ.

 

 

Πώς μπορείς λοιπόν να επενδύσεις σε μια σχέση;

Πρώτον, πρέπει να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής με τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει. Πρέπει να μπορείς να μοιραστείς μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Πρέπει να να μπορείς  να ζητήσεις την υποστήριξή του αντί να προσπαθείς πάντα να τα κάνεις όλα μόνη σου. Και πρέπει να του δείχνεις ότι τον εκτιμάς.

Δεύτερον, πρέπει να είσαι κι εσύ αντίστοιχα εκεί για τον σύντροφό σου. Πρέπει να μπορείς να τον ακούς προκειμένου να σε είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις τι αισθάνεται. Πρέπει να του προσφέρεις υποστήριξη τόσο στις καλές στιγμές όσο και στις κακές. Κι αυτό πρέπει να το γίνεται με χρήσιμο τρόπο. Και πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώθει ότι κι εκείνος σε εκτιμά και νιώθει ευγνωμοσύνη που υπάρχεις στη ζωή του – και να σου το δείχνει.

Τρίτον, είναι καλό να προσφέρετε ο ένας στον άλλο ένα διάλειμμα. Θα υπάρξουν φορές κι ευκαιρίες ή αφορμές για παρανοήσεις, διαφωνίες, ακόμα και παρεξηγήσεις. Πρέπει να είστε και οι δύο σε θέση να συγχωρείτε τα μικρά παράπονα. Πρέπει να μπορείς να προχωράς και να το αφήνεις πράγματι πίσω όταν το άλλο άτομο κάνει ένα λάθος. Και πρέπει να υποσχεθείτε ότι και οι δύο θα μαθαίνετε από τα λάθη σας και ότι θα προσπαθείτε την επόμενη φορά να το κάνετε καλύτερα.

 

 

Απλά βήματα, αλλά σταθερά

Για να το επιτύχεις αυτό, μπορείς να ξεκινήσεις με ένα απλό βήμα: να δίνεις προσοχή στον άλλον – να προσέχετε ξανά ο ένας τον άλλο. Όταν οι ερευνητές σχέσεων παρακολουθούν ζευγάρια εδώ που είναι μαζί για δεκαετίες, ένα από τα βασικά ευρήματά τους είναι ότι οι σύντροφοι κάνουν προσπάθειες για την προσοχή του άλλου. Αυτές οι προσπάθειες μπορεί να είναι μικρές, όπως το να μοιράζονται ένα ανέκδοτο ή κάτι αστείο από την ημέρα τους ή να δημιουργούν ευκαιρίες για τυχαία αγγίγματα και εκδηλώσεις τρυφερής αφής στη μεταξύ τους διάδραση, όπως ένα τυχαίο ή φευγαλέο άγγιγμα. Ή μπορεί να είναι μεγάλες προσπάθειες, όπως το να ζητήσουν βοήθεια για την επίλυση ενός επαγγελματικού προβλήματος εργασίας ή να εκφράσουν την επιθυμία να φύγουν μαζί ένα Σαββατοκύριακο. Αυτές οι προσπάθειες «κατατίθενται» σε έναν συναισθηματικό λογαριασμό ταμιευτηρίου και προστίθενται για να καθορίσουν τη γραμμή ασφαλείας μιας σχέσης.

Επικοινωνείς με τον σύντροφό σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Αντιλαμβάνεσαι τις προσπάθειές του; Ή σταματά  να δίνει  προσοχή ο ένας στον άλλον; Ζευγάρια που ευδοκιμούν δημιουργούν και ανταποκρίνονται σε αυτές τις προσπάθειες και αυτές οι μικρές επενδύσεις αυξάνονται και τους βοηθούν να ξεπεράσουν δυσκολότερες στιγμές. Τα ζευγάρια που δυσκολεύονται τείνουν να τις αγνοούν και να μη δίνουν ο ένας στον άλλον την απαραίτητη προσοχή.

 

 

Ζήτημα προσπάθειας, όχι μαγείας

Ένας απαιτητικός κόσμος σε ωθεί να επενδύσεις στις σχέσεις σου - αφιερώνοντας χρόνο για να μιλήσεις και να ακούσεις και να δημιουργήσεις και να ανταποκριθείς σε προσπάθειες – αλλά σε συνθήκες πίεσης αυτό μπορεί να σου φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Νιώθεις συνεχώς ότι πρέπει να εξαντλείσαι σε ταχυδακτυλουργίες για επαγγελματικές και οικογενειακές απαιτήσεις, ειδικά αν έχεις κολλήσει στο σπίτι εν μέσω καραντίνας, άγχους, έλλειψης ύπνου και άλλων εξωτερικών δυνάμεων, όποτε είναι απόλυτα λογικό να σου είναι δύσκολο να είσαι ο καλύτερος σύντροφος που μπορείς να είσαι. Σου είναι ξεκάθαρα πιο εύκολο ξεκινήσεις έναν καβγά για ένα άδειο κουτί γάλα στο ψυγείο ή να νιώθεις ως προσβολή το να δουλεύει ο σύντροφός σου ως αργά το βράδυ.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πώς είναι εφικτό να αποτρέψεις τις εξωτερικές δυνάμεις από το να επηρεάζουν τη σχέση σου, αλλά αναγνωρίζοντας την παρουσία τους, δημιουργώντας κανόνες για την ελαχιστοποίηση της επιρροής τους και δίνοντας ο ένας στον άλλο το όφελος της αμφιβολίας είναι μερικά χρήσιμα βήματα που μπορείς να αξιοποιήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

Unlock me down

Οι συνθήκες μιας δεύτερης καραντίνας έρχονται να δοκιμάσουν εκ νέου καινούργιες ή πιο παλιές σχέσεις. Η γενικευμένη και περιρρέουσα πίεση δημιουργεί ένα ασφυκτικό άγχος που μπορεί να δυσκολευτείς να διαχειριστείς μέσα στη σχέση σου. Όμως είστε δύο. Κι ισχύς εν τη ενώσει δεν είναι αμελητέα λεπτομέρεια. Είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Ενώστε τις προσπάθειές σας και την κοινή σας ανάγκη για προσοχή. Δημιουργήστε νέες ιεροτελεστίες και συνήθειας καθημερινής ρουτίνας για να ζητήσεις την προσοχή του συντρόφου σου αλλά και για να του προσφέρεις την προσοχή που κι εκείνος αντίστοιχα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη.

Όταν αλλάζουν οι συνθήκες αλλάζουν και οι ανάγκες αλλά μπορεί να αλλάζει  κι ο τρόπος που ζητάμε προσοχή. Για να είσαι σίγουρη ότι είσαι σε καλό δρόμο, μπορείς να κάνεις το εξής απλό, να ρωτάς τον εαυτό σου κάθε βράδυ: Έχω δώσει κι έχω πάρει σήμερα αρκετή προσοχή; Μίλησα με τον σύντροφό μου και του είπα ό,τι σκέφτομαι και νιώθω; Άκουσα τι μου έλεγε ο σύντροφός μου όταν μου μιλούσε; Δες κι αυτή την καραντίνα σαν μια νέα πρόκληση, και βγείτε με τη σχέση σου ακόμα πιο δυνατοί…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός