Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Getting closer: τι μας έμαθαν τα ζευγάρια που η πανδημία τα έκανε πιο δυνατά

Η πλειοψηφία των ζευγαριών πέρασε επιτυχώς το crash test – μάθε πώς



 

 

Η πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει να μην έχει αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο. Οι νέες ασφυκτικές συνθήκες και το πώς επιδρούν πάνω στην ψυχολογία σου επηρεάζουν όχι μόνο τον τρόπο συμπεριφοράς σου αλλά και το πώς λειτουργείς, πώς βιώνεις την καθημερινότητα και το πώς συνδέεσαι με τον εαυτό σου και τους άλλους. Η πίεση, η ανασφάλεια, ο φόβος για τη ρευστότητα της κατάστασης σε συνδυασμό με το άγχος που δημιουργεί η περιρρέουσα απειλή για τη ζωή και την υγεία δεν αφήνει σχεδόν κανέναν να αναπνεύσει ελεύθερα.

Από τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, τις φιλικές σχέσεις, τις οικογενειακές σχέσεις μέχρι τις ρομαντικές σχέσεις ο κορωνοϊός αφήνει παντού το ορατό ή αόρατό του σημάδι. Ωστόσο, παρ’ όλο που ξέρεις ότι οι νέες συνθήκες δοκιμάζουν τις αντοχές και τα νεύρα όλων, αυτό που δεν έχεις ίσως συνειδητοποιήσει  είναι ότι σε εξοπλίζει με αντισώματα που θα σε κάνουν να είσαι στις ερωτικές σου σχέσεις πιο δυνατή, πιο αληθινή, πιο ευέλικτη, πιο εσύ! Κι αυτό πέρα από θετικό νέο είναι και εξαιρετικά σημαντικό…

 

 

Τα ενθαρρυντικά νέα έρχονται από τους ερωτικούς συντρόφους της Αμερικής. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Monmouth διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε σχέσεις είναι ικανοποιημένοι με τη σχέση τους, παρά τα αναμενόμενα άγχη που μπορεί να έχουν προκύψει, ας πούμε, αν δουλεύουν μαζί από το σπίτι μαζί, εάν βιώνουν την απώλεια μιας δουλειάς, εάν περνούν την καραντίνα με τα παιδιά στο σπίτι ή αν κάποιος από τους δύο έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό.

«Οι σχέσεις δεν είναι τέλειες - υπάρχουν πάντα κάποια υποκείμενα ζητήματα», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Monmouth που βοήθησε στη σύνταξη των ερωτήσεων της έρευνας. «Όμως, κατά μέσο όρο, οι σχέσεις που υπάρχουν είναι πολύ καλές».

 

 

Περίπου τα τρία τέταρτα των Αμερικανών με έναν ρομαντικό σύντροφο δηλώνουν ότι η σχέση τους δεν έχει αλλάξει ριζικά από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Όταν ρωτήθηκε αν η σχέση τους είχε γίνει καλύτερη ή χειρότερη από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, το 74% είπε ότι ήταν σχεδόν το ίδιο. Δέκα τοις εκατό είπε ότι ήταν πολύ καλύτερη και 7 τοις εκατό είπε ότι ήταν λίγο καλύτερη. Μόνο το 4 τοις εκατό είπε λίγο χειρότερη και το 1 τοις εκατό είπε πολύ χειρότερη.

Η αντιμετώπιση μιας πανδημίας προσθέτει άγχος, αλλά όταν νιώθεις άγχος είναι φυσικό να στρέφεσαι στον σύντροφό σου, ο οποίος είναι γενικά έτοιμος, πρόθυμος και ικανός να σου προσφέρει την υποστήριξή του σε δύσκολες στιγμές. Τώρα είναι η εποχή που πολλοί άνθρωποι αποζητούν περισσότερη εγγύτητα στη σχέση τους, όπως αποδεικνύουν ορισμένα ευρήματα από προηγούμενες έρευνες. Σε περιόδους αγωνίας οι άνθρωποι διεκδικούν αυτό που χρειάζονται και βρίσκουν τον τρόπο να το επικοινωνήσουν στον σύντροφό τους.

 

 

Η συχνότητα της επίλυσης διαφορών και η σεξουαλική ζωή έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά μόνο ελαφρώς.

Λιγότερο από 2 στους 10 από αυτούς που βρίσκονται σε σχέση δήλωσαν ότι ανταλλάσσουν λιγότερες διαφωνίες με τον σύντροφό τους, ενώ 1 στους 10 είπε ότι μπαίνουν πιο συχνά σε διαπληκτισμούς - και 7 στους 10 δήλωσαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά. Και παρά την παραφιλολογία ότι η απομόνωση οδηγεί σε περισσότερες ευκαιρίες για οικειότητα, μόνο το 9% είπε ότι η σεξουαλική τους ζωή έχει βελτιωθεί. Επιπλέον, ακόμη λιγότερα - 5 τοις εκατό - δήλωσαν ότι χειροτέρεψε, με το 77 τοις εκατό να λέει ότι είναι σχεδόν το ίδιο.

 

 

Περίπου οι μισοί αναμένουν ότι η σχέση τους θα αναδειχθεί ισχυρότερη - και σχεδόν καθόλου πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη.

Όταν κοιτάζονταν προς το μέλλον, οι δεσμευμένοι Αμερικανοί ήταν ακόμη πιο ενθουσιώδεις για τη δύναμη των σχέσεών τους. Η πλειοψηφία του 51% δήλωσε ότι οι σχέσεις τους θα γίνουν πιο δυνατές σε σχέση από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το ξέσπασμα του κορωνοϊού και μόλις το 1% είπε ότι η σχέση τους θα είναι χειρότερη. Ένα άλλο 46% είπε ότι η σχέση τους δεν θα έχει αλλάξει καθόλου.

Ακόμα κι αν πρόκειται για περιπτώσεις αισιόδοξων, οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν σε μια σχέση υπάρχει τουλάχιστον ένας σύντροφος που είναι αισιόδοξος, το ζευγάρι έχει γενικά μεγαλύτερη ικανοποίηση στην επαφή τους. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι αισιόδοξοι χειρίζονται τις απρόοπτες δυσκολίες της ζωής καλύτερα, κάτι που σίγουρα είναι χρήσιμο δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, δήλωσε ένας από τους αναλυτές σε μια ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

 

 

Οι παντρεμένοι σύντροφοι είναι πιο πιθανό από ό,τι οι ανύπαντροι να λένε ότι η σχέση τους δεν έχει αλλάξει.

Περίπου τα τρία τέταρτα των παντρεμένων ζευγαριών δήλωσαν ότι η σχέση τους δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ενώ μόλις τα δύο τρίτα των άγαμων ζευγαριών δήλωσαν το ίδιο.

Μεταξύ των ανύπαντρων συντρόφων, το 22% δήλωσε ότι η σχέση τους βοήθησε στη μείωση του ημερήσιου επιπέδου άγχους, σε σύγκριση με το 12% των παντρεμένων ζευγαριών. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι η πανδημία δεν άλλαξε δραστικά τις σχέσεις των παντρεμένων ζευγαριών επειδή είναι πιθανό να έχουν αντιμετωπίσει και πριν στο κοινό τους παρελθόν δύσκολες περιστάσεις - όπως απώλεια θέσης εργασίας, σοβαρή ασθένεια ή θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

 

 

Έχουν ήδη ταξιδέψει πολλά από αυτά τα μονοπάτια στο παρελθόν και έχουν υπομείνει άλλους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή ή τις σχέσεις τους και έχουν πιο εκλεπτυσμένες κι αποτελεσματικές στρατηγικές για το πώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και το άγχος.

Οι νέοι σε σχέσεις, ηλικίας 18 έως 34 ετών, ήταν πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους να λένε ότι η πανδημία επηρέασε τη σχέση τους. (Τα ζευγάρια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι πιο πιθανό να είναι ανύπαντρα από εκείνα που είναι μεγαλύτερα.)

 

 

Οι περισσότεροι λένε ότι η σχέση τους δεν αυξάνει το πανδημικό στρες - αλλά οι γυναίκες επηρεάζονται λίγο περισσότερο από τους άνδρες.

Η πλειοψηφία του 59% δήλωσε ότι η σχέση τους δεν είχε καμία επίδραση στο καθημερινό επίπεδο άγχους τους. Ωστόσο, το 29% των γυναικών δήλωσε ότι η σχέση τους έχει προσθέσει στο καθημερινό άγχος τους, ενώ το 23% των ανδρών είπε το ίδιο. Ο βασικός παράγοντας για να τα πάνε καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η δύναμη της σχέσης πριν από την πανδημία. Τα ζευγάρια που κάνουν ήδη καλά κάνουν ακόμα καλύτερα τώρα», είπε.

Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παγκόσμια πανδημία μπορεί να μην είναι τόσο κακή για τις σχέσεις όσο πολλοί φοβούνται καθώς οι σχέσεις μπορεί να γίνουν πιο δυνατές.

 

 

Η ισχύς εν τη ενώσει

Μια νέα, πολύ πιο πρόσφατη έρευνα με νέα στοιχεία δείχνουν ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την πλήρη ιστορία του πώς η πανδημία θα επηρεάσει τους γάμους. Τουλάχιστον για ορισμένα ζευγάρια, η πανδημία μπορεί να προάγει τη σταθερότητα των σχέσεων. Τα ζευγάρια αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο κοντά και πιο δυνατά. Νέα δεδομένα από την Αμερικανική Έρευνα Οικογένειας, η οποία αξιολόγησε την οικογενειακή λειτουργία σε 3.000 άτομα, προσφέρει κάποια ενδιαφέρουσα εικόνα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας το 2015, περισσότερα ζευγάρια δήλωσαν ότι η ρομαντική τους σχέση «παρέμεινε η ίδια» σε σύγκριση με το «έγινε ισχυρότερη». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, περισσότεροι Αμερικανοί ανέφεραν μεγαλύτερη δέσμευση στη σχέση τους και περισσότερη εκτίμηση για τους συντρόφους τους από ό,τι έδειξαν αβεβαιότητα σχετικά με τη δύναμη της σχέσης τους. Αυτή είναι μια ευνοϊκή πρόβλεψη για τη σταθερότητα των σχέσεων.

Ορισμένοι επιστήμονες σχέσεων θεωρούν αυτούς τους δείκτες ευνοϊκούς και προτείνουν ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί μείωση του διαζυγίου ως απάντηση στην πανδημία. Η πανδημία μπορεί να επαναπροσανατολίζει τους ανθρώπους προς τους συντρόφους τους. Μπορεί να εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο με νέους τρόπους, κάτι που μπορεί να αυξήσει την οικειότητα, την εγγύτητα και τη σταθερότητα.

 

 

Σκέψου τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία άλλαξε τις καθημερινές εμπειρίες των ζευγαριών. Μπορεί να είναι παρόντες στο σπίτι μαζί περισσότερο και ενώ αυτό μπορεί να θέσει προκλήσεις, θέτει επίσης ευκαιρίες για την ανταπόκριση των συντρόφων. Τα ζευγάρια μπορεί να μοιράζονται δουλειές με νέους τρόπους, να μοιράζονται τις ευθύνες παιδικής μέριμνας με νέους τρόπους και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να παρέχουν απτή υποστήριξη για τους επαγγελματικούς ή προσωπικούς στόχους του άλλου. Το να περάσεις λοιπόν μια πανδημία μαζί με το έτερο σου ήμισυ μπορεί να σου δώσει μια νέα αίσθηση ότι είστε «ομάδα» και ότι είστε πιο ανθεκτικοί ενωμένοι σε αυτό.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε