Skip to main content

ΣΙΝΕΜΑ

10 ντοκιμαντέρ μόδας που πρέπει να προσθέσεις στην watch list σου

Στα άδυτα του συναρπαστικού κόσμου της μόδας



 Μέρες καραντίνας ή νύχτες ντοκιμαντέρ; Αν θες να αξιοποιήσεις τις ώρες κοινωνικής απομόνωσης αλλά έχεις εξαντλήσει όλες τις σειρές του netflix ή δεν έχεις καν την ενέργεια για ζάπινγκ στη συμβατική τηλεόραση και, τέλος, αν ο κόσμος της μόδας σε συναρπάζει και αυτή τη χρονιά σου έχουν λείψει οι πασαρέλες, τα catwalks, οι νέες collections έως το πιο απλό όπως μια βόλτα στις βιτρίνες έχουμε τη λύση για να μην εξασθενήσουν οι δεσμοί αγάπης με τον λαμπερό fashion world.

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ μόδας έχει τη δύναμη να πυροδοτήσει τη φαντασία, μέχρι και να σου δημιουργήσει φιλοδοξίες για μια νέα σταδιοδρομία. Τα τελευταία χρόνια, μερικά από τα πιο διάσημα σπίτια του κόσμου έχουν ανοίξει τις πόρτες στις κάμερες και τα αποτελέσματα είναι τόσο υπέροχα όσο τα φορέματα που δημιουργούνται μέσα τους. Για να μη χαθείς στις αμέτρητες επιλογές που έχεις πλέον στη διάθεσή σου ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές στην ιστορία της μόδας με την επιλογή των καλύτερων ντοκιμαντέρ μόδας για να προσθέσεις στη λίστα παρακολούθησής σου.

https://www.youtube.com/watch?v=GDOHR_XsTaI


7 Days Out (2018)

Μια διείσδυση στον οίκο της Chanel είναι πάντα πολλά υποσχόμενη, αλλά, δεδομένου ότι ο πρώην θεματοφύλακας της, Karl Lagerfeld, δεν είναι πλέον μαζί μας, αυτή η ταινία τώρα έχει ακόμα πιο δυνατό αντίκτυπο μέσα σιυ. Το 7 Days Out του Netflix επικεντρώνεται στην εβδομάδα που προηγείται της couture συλλογής του maison’s SS18 και βλέπει τον Karl να δουλεύει πυρετωδώς στο Grand Palais την ημέρα της παράστασης.



Catwalk (1995)

Το Catwalk ακολουθεί το σούπερ μοντέλο Christy Turlington Burns κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων / καλοκαιρινών shows του 1994, που ξεκινούν από τα παρασκήνια στο Μιλάνο του Versace μέχρι να τις πρόβες για την Chanel στο Παρίσι. Η Turlington Burns δεν είναι μόνη της σε αυτό το ταξίδι, με το Catwalk να προσφέρει μια οικεία ματιά στα πρώτα χρόνια της καριέρας των σημερινών ονομάτων του μόντελινγκ, όπως η Helena Christensen και η Kate Moss, καθώς και μια ματιά στους τιτάνες της βιομηχανίας μόδας John Galliano και Gianni Versace επί τω έργω.

 

 

Westwood: Punk. Icon. Activist. (2018)

Η Vivienne Westwood υπήρξε μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις της βρετανικής μόδας εδώ και δεκαετίες, αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε έως το 2018 για να έχουμε μια ολοκληρωμένη ματιά στην ιστορία της μοναδικής αυτής σχεδιάστριας σε μια αφιερωμένη στο έργο της ταινία. Ενώ το Westwood: Punk. Icon. Activist. κοιτάζει πίσω την καριέρα της Westwood μέχρι στιγμής, ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή εστίαση στο να κοιτάμε μπροστά και στην επίδρασή της στο μέλλον. Αφέσου να παρακολουθήσεις πώς η Westwood συνεχίζει να προωθεί το label και την κληρονομιά της με τον ίδιο αναρχικό ενθουσιασμό που την έκανε να ξεχωρίσει από το ξεκίνημά της.

 

 

McQueen (2018)

Με την αξιοσημείωτη καριέρα του Lee McQueen, αυτή η ταινία είναι μια πλούσια ανασκαφή του μυαλού του θρυλικού σχεδιαστή. Με επίκεντρο τις παραστατικές επιδείξεις μόδας του, το ντοκιμαντέρ εντοπίζει πώς από τις γειτονιές του ανατολικού Λονδίνου κατάφερε να κατακτήσει το Παρίσι.
 

The Boy Who Made Shoes For Lizards (2017)

Το Boy Who Made Shoes For Lizards ακολουθεί έναν από τους πιο φημισμένους «τσαγκάρηδες» -ή πιο σικ- υποδηματοποιούς της μόδας, τον Manolo Blahnik, καθώς η επιχείρησή του συνεχίζει ακμάζει. Με αρκετά αστέρια της μόδας - Rihanna, Naomi Campbell, John Galliano, Karlie Kloss – να πρωταγωνιστούν και να φτιάχνουν καλοφτιαγμένους επαίνους για τον άνθρωπο που ανέδειξε τα παπούτσια του σε must have items για όλες τις γυναίκες του κόσμου, το ντοκιμαντέρ αυτό θα σε ενθουσιάσει αν ονειρεύεσαι κι εσύ ένα ζευγάρι Manolo Blahnik στα πόδια σου.
 


Valentino: The Last Emperor (2008)

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την ίδρυση του σπιτιού της μόδας, το 1959, ο Valentino Garavani, ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές στον κόσμο, ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του το 2007. Το Valentino: The Last Emperor εξερευνά την επαγγελματική και προσωπική ζωή του σχεδιαστή, αποτίνοντας φόρο τιμής στην καριέρα του καθώς ετοιμάζεται για το τελευταίο του show, και ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στη σχέση μεταξύ του μακροχρόνιου συνεργάτη του στην επιχείρηση και τη ζωή, Giancarlo Giammetti.
 

Alexa Chung: The Future Of Fashion (2015)

«Το μέλλον της μόδας είναι η επιδίωξη να αποκαλύψει το βάθος της βιομηχανίας και την τεράστια ποικιλία ρόλων που σηματοδοτούν τη δημιουργία ρούχων πάνω και κάτω από την πασαρέλα, από σεζόν σε σεζόν», εξηγεί η συντάκτρια της Vogue, Alexa Chung, η οποία ξεκίνησε να διερευνά τα πολλά στρώματα της βιομηχανία μόδας με τη σειρά επεισοδίων της στη Vogue. Από το πώς έγινε η ανακάλυψη και αξιοποίηση του Olivier Rousteing και το πώς ανέβηκε στις τάξεις του Balmain, μέχρι το να διερευνά πώς μπορεί να εξασφαλίσει κάποιος μια δουλειά στη Vogue, η Alexa φέρνει τη γοητεία της και το πνεύμα της για να δώσει μια εσωτερική εικόνα για τα σκαμπανεβάσματα του κόσμου της μόδας.

 

 

Lagerfeld Confidential (2007)

Πώς ήταν μια μέρα στη ζωή του Karl Lagerfeld; Το Lagerfeld Confidential σου δίνει μια ιδέα, με μια ιδιωτική ματιά στην καθημερινή ρουτίνα του διάσημου σχεδιαστή, ο οποίος πέθανε το 2019. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Karl μιλάει για τη γερμανική του ανατροφή και την πρώιμη καριέρα του, επιτρέποντας στην κάμερα να τον ακολουθήσει σε οικείους χώρους, από το χαοτικό παριζιάνικο διαμέρισμά του μέχρι ένα πολυτελές ιδιωτικό τζετ, δίνοντας στους θεατές μια εικόνα για τον άνδρα πίσω από τα διαβόητα σκούρα γυαλιά.

 

 

The Director: An Evolution in Three Acts (2013)

Φαίνεται σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς τον Gucci χωρίς τον Alessandro Michele στο τιμόνι. Όμως, όχι πολύ καιρό πριν, η ιταλική μάρκα ήταν υπό τη διεύθυνση της Frida Giannini, η οποία προεδρεύει του ιταλικού οίκου μεταξύ του 2006 και του 2014. Το  The Director –αποτέλεσμα ιδέας του James Franco– ακολουθεί τον διάσημο ντροπαλό σχεδιαστή, εξερευνώντας το έργο του κατά τη διάρκεια τριών συλλογών.

https://www.youtube.com/watch?v=v3SZzjTpSjw


Martin Margiela: In His Own Words (2020)

Ο ντοκιμαντερίστας Reiner Holzemer, γνωστός για τη σκηνοθεσία του Dries (2017), προσαρμόζει την ιστορία ενός άλλου βελγικού μύθου μόδας: του διάσημου Martin Margiela. Το πρόσωπο του σχεδιαστή δεν εμφανίζεται ποτέ στην οθόνη, με την κάμερα να ακουμπάει στα χέρια του καθώς γράφει σημειώσεις κατασκευάζει ρούχα και χειρίζεται πολύτιμα αντικείμενα από την παιδική του ηλικία στο Genk. Μετά την χαρτογράφηση της ανατροφής του, η ταινία παρέχει μια περιπλάνηση στην ιστορία καριέρας του: από τα πρώτα του βήματα στις πιο αξέχαστες δημιουργίες του (η μπότα Tabi, το φόρεμα του φωτογράφου) και τελικά την έξοδό του από τη βιομηχανία της μόδας το 2009. Θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να επιστρέψει στην πίστα; Ο Holzemer πιστεύει ότι είναι δυνατό και η τελική επεξεργασία του ντοκιμαντέρ σε κάνει να λαχταράς αυτή την επιστροφή.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΙΝΕΜΑ

Την αγγλόφωνη τηλεοπτική μεταφορά του Oldboy ετοιμάζει ο Park Chan-wook

Το εξαιρετικό revenge thriller του Κορεάτη σκηνοθέτη έρχεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη 

ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου στο Studio New Star Art Cinema

H New Star διοργανώνει μία σειρά προβολών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας.

ΣΙΝΕΜΑ

Η Lady Gaga μεταμορφώνεται στη Harley Quinn στο πρώτο trailer του Joker: Folie à Deux

Και πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Joaquin Phoenix και της Zazie Beetz στο πολυαναμενόμενο sequel του blockbuster δια χειρός Todd Phillips

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.