Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ένα αντίο από τον κόσμο της μόδας για τη Stella Tennant

Μούσα, iconic μοντέλο και καλλιτεχνική προσωπικότητα, άφησε ένα ισχυρό στίγμα



 

 

Ο κόσμος της μόδας υπέστη ένα σοκ με την είδηση του θανάτου της Stella Tennant, λίγες μέρες μάλιστα μετά τα γενέθλια των 50 της χρόνων. Το hashtag με το όνομά της στο Instagram έχει κατακλύσει με αναρτήσεις από φωτογραφίες της, ως ένας μικρός φόρος τιμής στην πολύχρονη και σημαντική καριέρα της στο μόντελινγκ.

Η Stella Tennant, το εμβληματικό βρετανικό μοντέλο φημιζόταν για την αγαλματώδη ομορφιά και το απαράμιλλο προσωπικό της στιλ. Με κούρεμα pixie, ανδρόγυνα χαρακτηριστικά και εντυπωσιακή παρουσία ύψους 1,80 — πέρα από την ξεχωριστή της επαγγελματική πορεία απασχόλησε τον Τύπο και τη δημοσιότητα με τις μακροχρόνιες δημιουργικές σχέσεις της με τους μύθους της μόδας, από τον Steven Meisel έως τον Karl Lagerfeld, ενώ ήταν επίσης γνωστή για το πάθος της για τη γλυπτική, τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες και την αγάπη της για τη χώρα καταγωγής της, τη Σκωτία.

Τα νέα για τον πρόωρο θάνατο της Tennant επιβεβαιώθηκαν σε μια δήλωση που εξέδωσε η οικογένειά της -συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, του Γάλλου φωτογράφου David Lasnet, και των τεσσάρων παιδιών της, Marcel, Cecily, Jasmine και Iris- που ζήτησαν το σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής. «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατο της Stella Tennant στις 22 Δεκεμβρίου 2020», ανέφερε η δήλωση. «Η Stella ήταν υπέροχη γυναίκα και έμπνευση για όλους μας. Θα μας λείψει πολύ. Οι λεπτομέρειες για τη μνημόσυνη τελετή θα ανακοινωθούν αργότερα».

https://www.instagram.com/p/CJLA5TmhDGQ/

Η Tennant γεννήθηκε το 1970. Πατέρας της ο Tobias Tennant και μητέρα της η Lady Emma - κόρη του σημερινού Δούκα του Devonshire, ανήκαν στην υψηλή κοινωνία. Παρά την αριστοκρατική γενεαλογία της, η ανατροφή της Tennant ήταν σαφώς πιο προσγειωμένη. Μεγάλωσε σε μια κτηνοτροφική έκταση 1.500 στρεμμάτων στα σύνορα της Σκωτίας. Ήταν μια περιοχή που παρέμεινε στην καρδιά της σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της ως μοντέλο, μια αγάπη που την οδήγησε να αγοράσει μια αγροικία στο Berwickshire στις αρχές του Αυγούστου.

 

Η Tennant εμφάνισε ένα φυσικό δημιουργικό ένστικτο από νεαρή ηλικία, τελειώνοντας το διάσημο βρετανικό οικοτροφείο Marlborough College στη συνέχεια πήρε πτυχίο γλυπτικής στο Winchester College of Art. Η καριέρα της ως μοντέλο ξεκίνησε όταν τράβηξε το βλέμμα της δημοσιογράφου μόδας Plum Sykes, η οποία ήταν η αιτία να εμφανιστεί στο εμβληματικό σκηνικό του Steven Meisel για το τεύχος Δεκεμβρίου 1993 της Βρετανικής Vogue, με θέμα «Anglo-Saxon Attitude», το οποίο επιχείρησε να αποτυπώσει την αναδυόμενη σκηνή του Λονδίνου με γυναίκες των οποίων το εκκεντρικό στιλ θύμιζε το κίνημα grunge των ΗΠΑ. Ένα διάσημο ανέκδοτο σχετικά με τη φωτογράφηση αυτή αναφέρεται στο σκουλαρίκι στη μύτη που φορούσε η Tennant και ήταν η άρνησή της να το αφαιρέσει που ενέπνευσε τον Meisel να την καλέσει να είναι το μοντέλο την επόμενη μέρα στο Παρίσι σε μια φωτογράφηση για την ιταλική Vogue.

 

 

Από εκείνη τη στιγμή, η Tennant έγινε μια τακτική μούσα του Meisel, με πιο πρόσφατη συνεργασία τη φωτογράφηση για το εξώφυλλο της Βρετανικής Vogue τον Δεκέμβριο του 2018. Ήταν επίσης αγαπημένη για μερικούς από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους μόδας της δεκαετίας του 1990, όπως ο Mario Testino, ο David Sims και ο Mark Borthwick. Στις πασαρέλες, η Tennant ξεχώρισε με τις εμφανίσεις της για τον Karl Lagerfeld και τον οίκο Chanel, αλλά και για τους Jean-Paul Gaultier και Versace. Υπήρξε επίσης η στυλοβάτης των θεαματικών catwalks για τις collections του Alexander McQueen, περπατώντας για μερικά από τα πιο εμβληματικά shows του, όπως το The Hunger της άνοιξης του 1996 και το La Poupée της άνοιξης του 1997.

https://www.instagram.com/p/CJLAaSwFtFG/

Το 1998, αφού ανακοίνωσε την πρώτη της εγκυμοσύνη με τον σύντροφό της φωτογράφο David Lasnet, η Tennant αποσύρθηκε από τη βιομηχανία μόδας. Το ζευγάρι παντρεύτηκε αργότερα εκείνο το έτος και η Tennant κέρδισε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις φορώντας ένα χαρακτηριστικό μινιμαλιστικό φόρεμα του Helmut Lang που άφησε ιστορία, στο γάμο της στη Σκωτία. Λίγο μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού της το 2002, η Tennant επέστρεψε στο χώρο του μόντελινγκ σε μια καπάνια για τον Burberry που φωτογράφησε ο Mario Ο Testino σηματοδοτώντας μια λαμπρή επάνοδο. Ένα άλλο ορόσημο στη σταδιοδρομία της ήταν η συμμετοχή της στην τελετή λήξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, κατά την οποία η Tennant εμφανίστηκε με τις Kate Moss και Naomi Campbell (μεταξύ άλλων) κατά τη διάρκεια ενός αφιερώματος για την ιστορία της βρετανικής μόδας.

 

 

Η ίδια είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για την επιστροφή της στο χώρο του μόντελινγκ: «Δεν προσπαθούσα να είμαι μοντέλο. Δεν ήμουν σίγουρη πώς μπορούσε να εξελιχθεί, εκτός από την ευχαρίστηση που είχα να φτιάχνω όμορφα πράγματα. Είχα πει ότι δεν πρόκειται να γυρίσω στο μόντελινγκ μετά τον γιο μου. Τώρα απλά σκέφτομαι, “Ωραία, απολαμβάνω τους ανθρώπους πολύ”. Και δεν βρήκα καλύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης».

Η Tennant διατηρούσε πάντα ένα δια βίου ενδιαφέρον για τη γλυπτική, κι είχε δημιουργήσει ένα στούντιο στο σπίτι της στο Berwickshire, όπου συνεργάστηκε με την αδερφή της Issy για ένα brand πολυτελών οικιακών ειδών με το όνομα Tennant & Tennant. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Tennant εξελίχθηκε επίσης ως θερμή υποστηρίκτρια για περιβαλλοντικά θέματα, συμμετέχοντας σε μια σειρά εκστρατειών για το μη κερδοσκοπικό Global Cool, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

https://www.instagram.com/p/CJLAMwaJWFg/

Τα αφιερώματα για τη ζωή και την καριέρα της μετά την είδηση του αιφνίδιου θανάτου της κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου αποδεικνύοντας ότι η απουσία της Tennant θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό στον χώρο της μόδας, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν το πόσο η ίδια είχε καταφέρει στη ζωή των 50 χρόνων της να αφήσει το δικό της ξεχωριστό στίγμα αλλά και ένα ισχυρό αποτύπωμα λόγω της εσωτερικής κι εξωτερικής ομορφιάς και δυναμικής γοητείας και της πληθωρικής προσωπικότητάς της.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη