Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας βλάπτει σοβαρά την υγεία σου: Άγχος, κατάθλιψη, πονοκέφαλοι

Μια έρευνα μίλησε για την κυριολεκτικά τοξική αρρενωπότητα στο γραφείο


Γεωργία Κοντού

 

Ενώ η Ελλάδα βιώνει το δικό της κίνημα #metoo, με αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική και σωματική βία ιδιαίτερα στον κόσμο του θεάτρου και του αθλητισμού, σε πολλούς ακόμα χώρους εργασίας η λεγόμενη «τοξική αρρενωπότητα» βλάπτει σοβαρά την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων. Δεν το λέμε (μόνο) εμείς αλλά και μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Social Issues.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η λεγόμενη αρρενωπότητα στο γραφείο, σύμφωνα με νέο άρθρο δύο ψυχολόγων στο The Conversation, εκφράζεται σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς μέσα από κοινές συμπεριφορές όπως το bullying, ο ακραίος ανταγωνισμός, η προσπάθεια ελέγχου των άλλων και φυσικά η σεξουαλική παρενόχληση και η βία. Ακόμα και όταν εκδηλώνεται από γυναίκες.

«Οι χώροι εργασίας θα έπρεπε να προσφέρουν στις γυναίκες ασφάλεια και δικαιοσύνη. Αλλά τα προβλήματά τους παραμένουν άλυτα και πολλοί αποτυγχάνουν να προσφέρουν στις υπαλλήλους τους το αίσθημα της ασφάλειας ή τη δυνατότητα να μιλήσουν χωρίς να εξευτελιστούν ή να τιμωρηθούν» σχολιάζουν οι ειδικοί στο άρθρο. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ηγέτες ενός οργανισμού είτε δεν είναι καλά καταρτισμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα είτε νιώθουν άβολα να τα ανακινήσουν είτε δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν τους ενδιαφέρει να το κάνουν».

Ωστόσο, ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας βλάπτει, κυριολεκτικά, τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως επιβεβαιώνουν οι έρευνες. Οι συνθήκες του χτίζουν αρχικά συναισθήματα όπως θυμό, απογοήτευση, φόβο, απόγνωση, τα οποία σταδιακά κλιμακώνονται οδηγώντας, ενδεχομένως, σε άγχος, κατάθλιψη, burnout, απώλεια κινήτρου για δουλειά, απώλεια αυτοεκτίμησης.

Οι συνθήκες ενός τοξικού περιβάλλοντος ενδέχεται να πυροδοτήσουν ακόμα και ψυχοσωματικά συμπτώματα, για παράδειγμα τριχόπτωση, αϋπνία, διαταραχές βάρους, πονοκεφάλους και ημικρανίες. Για κάποια θύματα που δεν έχουν αναπτυγμένους μηχανισμούς άμυνας, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσουν συνολικά τη σωματική και ψυχική υγεία τους και να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ψυχικές διαταραχές. «Μπορεί επίσης τα ίδια άτομα να μεταφέρουν τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές εμπειρίες στο σπίτι τους, ξεσπώντας στην οικογένειά τους» καταλήγουν οι ειδικοί, οι οποίες προτείνουν την εκπαίδευση των μάνατζερ μιας επιχείρησης σε τέτοια προβλήματα.

Μέχρι τότε, ωστόσο, όσοι τα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, ας αναζητήσουμε συμμάχους ανάμεσα σε συναδέλφους ή ας επιχειρήσουμε να τα συζητήσουμε με προϊσταμένους που θεωρούμε ότι θα μας ακούσουν. Στη χειρότερη περίπτωση, είναι προτιμότερο να αναζητήσουμε διέξοδο κινδύνου παρά να σαμποτάρουμε, σιωπηρά, μακροπρόθεσμα και σε βάθος, τον ίδιο μας τον εαυτό.

Photo: Icons8 Team / Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός