Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

« Η προσήλωση σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που στηρίζει την ελεύθερη επιλογή και την αγάπη, είναι καθήκον και κατάκτηση όλων μας» Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Ιντερφοβίας και της Αμφιφοβίας



 

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Ιντερφοβίας και της Αμφιφοβίας υπάρχει για να ευαισθητοποιήσει για τις ανάγκες των κοινοτήτων LGBTQ + και να βοηθήσει στη κατάργηση αυτών των φοβιών (αλλά και των διακρίσεν) μέσω της κατανόησης.

«Ο αγώνας δεν αφορά μόνο το να είσαι straight ή γκέι ή τρανσέξουαλ - είναι ένας ανθρώπινος αγώνας. Αυτή ήταν πάντα η αφετηρία μου: Αν είστε εκεί έξω και νιώθετε περίεργοι, ελάτε στο σπίτι μου», Boy George.

Ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση μεταξύ της κοινότητας LGBTQ + για να ακουστεί, να νομιμοποιηθεί και να γίνει αποδεκτή ως τα διαφορετικά και υπέροχα ανθρώπινα όντα που είναι, δεν υπάρχει τίποτα νέο για τον αγώνα τους.

Σε όλους τους πολιτισμούς και τις γενιές, αυτοί οι προσανατολισμοί αντιμετωπίστηκαν με φόβο και έλλειψη κατανόησης από την κοινότητά τους, ενίοτε και την οικογένειά τους, έχοντας καταστήσει δύσκολο το να ζουν τη ζωή τους με υπερηφάνεια και ως ισότιμα μέλη του κόσμου.

https://www.instagram.com/p/CO-hEDjg75l/

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Ιντερφοβίας και της Αμφιφοβίας

Ο κόσμος μπορεί να είναι ένα τρομακτικό μέρος για μέλη της κοινότητας LGBTQ +, ακόμη και σε χώρες όπου δεν ποινικοποιούνται και δεν διώκονται ενεργά. Στην Αμερική και στον Δυτικό κόσμο, ακόμα και σήμερα, ο φόβος και η παρανόηση αυτής της κοινότητας οδηγούν σε βίαια εγκλήματα μίσους που βασίζονται στην άγνοια και τη μισαλλοδοξία, με άτομα να δολοφονούνται, να περιθωριοποιούνται και να υπόκεινται με τα χειρότερα είδη μεταχείρισης.

Μπορείτε να φανταστείτε πόσα εγκλήματα μπορεί να συμβαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή, όπου αυτοί που αποτελούν μέρος αυτής της κοινότητας δεν διώκονται μόνο ενεργά, αλλά δεν έχουν καμία προστασία ή ακόμη και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

https://www.instagram.com/p/CO-bVXKsILV/

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Ιντερφοβίας και της Αμφιφοβίας ιδρύθηκε για να βοηθήσει να φέρει αυτούς τους ανθρώπους μαζί και να κάνει μια επίδειξη αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο ενώ προσπαθεί να βρει λύσεις για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και να εφαρμόσει κοινωνικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Κάθε μέρα τα μέλη αυτής της κοινότητας παλεύουν ενάντια στον εκφοβισμό και εργάζονται σκληρά για να επιφέρουν ισότητα και μια ελευθερία αγάπης χωρίς όρια.

https://www.instagram.com/p/CO-bkFaBeiP/

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο, καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και τα μέλη Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρο Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο».
Η κυρία Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε γύρω από το έργο της Επιτροπής και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποφασιστικότητα να μπει τέλος σε όλων των ειδών τις διακρίσεις που ακόμη και σήμερα υφίστανται στη χώρα μας οι ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες και συνάνθρωποί μας.

https://www.instagram.com/p/CO-UmMClbYj/
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της. Σήμερα είναι σειρά και της Ελληνικής Πολιτείας να προχωρήσει, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, στην άρση των όποιων διακρίσεων υπονομεύουν την αρχή της ισονομίας ή περιορίζουν τα δικαιώματα πολιτών λόγω της ταυτότητας φύλου, των χαρακτηριστικών φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Είναι ανάγκη, επίσης, να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στο περιβάλλον του σχολείου, καθώς και την προστασία των παιδιών των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών από τον στιγματισμό».
Τόνισε ακόμα ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, είναι μια αφορμή να επανεπιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας ότι η προστασία, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας, αποτελούν ηθικό χρέος κάθε δημοκρατικού κράτους. Η αταλάντευτη προσήλωση σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που ενθαρρύνει και στηρίζει το οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή και την αγάπη, είναι όχι μόνο καθήκον, αλλά και κατάκτηση όλων μας.

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη αναφορά της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας, παρακάτω θυμόσαστε την περσινή της ανάρτηση στη σελίδα της στο facebook:

Συζήτηση στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOΒΙΤ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOΒΙΤ) στις 17 Μαΐου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει συζήτηση για την κατάσταση στον τομέα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον αγώνα κατά των διακρίσεων. Προσκεκλημένοι είναι η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος, αν. μέλος Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Νικόλας Μαλανδράκης, Creative and Communications Manager του έργου "LGBTQI+ Voice Up: Project Greece". Τη συζήτηση συντονίζει ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Χάρης Κούντουρος. Η συζήτηση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων αυτό το χρόνο γύρω από τον κεντρικό άξονα "Ελλάδα-Ευρωπαϊκή Ένωση, 40 χρόνια" #40ΕλλάδαΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα των δράσεων του στο πεδίο αυτό είναι το πρόσφατο Ψήφισμά του με το οποίο το ΕΚ ανακήρυξε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση "Ζώνη ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα".

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών