Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Covid blues: Πότε επιτέλους θα νιώσουμε πάλι καλά;

Η ψυχική υγεία έχει χτυπήσει κόκκινο παγκοσμίως παρά την άρση της καραντίνας – κι υπάρχει εξήγηση



 

Το διάστημα που διανύουμε είναι σημαντικό για την ευαισθητοποίηση αναφορικά με την ψυχική υγεία, και παρόλο που η ζωή μπορεί να επιστρέφει σταδιακά στο φυσιολογικό, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία. Ενώ μπορεί να είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σκέψη της επανένωσης με την οικογένεια και τους φίλους μας, το άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων ακόμα και των μετακινήσεων και της ιδέας των ταξιδιών, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ψυχολογική επίδραση των συνεχόμενων εξαντλητικών lockdown – και όλες τις καταστροφικές απώλειες, το πένθος, το άγχος της εργασίας από το σπίτι και ατελείωτες αιτίες που προκαλούν στρες.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ίσως δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι οι περιπτώσεις κατάθλιψης αυξάνονται παρά την άρση της καραντίνας. Από την περίοδο 27 Ιανουαρίου έως 7 Μαρτίου 2021, περίπου 1 στους 5 (21%) ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισαν κάποια μορφή κατάθλιψης, αύξηση από τον Νοέμβριο του 2020 (όταν το ποσοστό ήταν 19%) και υπερδιπλάσιο από αυτό που παρατηρήθηκε πριν η πανδημία του κορωνοϊού (10%).

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάθλιψη το 2021 γίνεται αισθητή περισσότερο στις νεαρές γυναίκες, με πάνω από 4 στις 10 (43%) γυναίκες ηλικίας 16 έως 29 που εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, σε σύγκριση με το 26% των ανδρών της ίδιας ηλικίας.

Τα ανησυχητικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το ένα πέμπτο των ενηλίκων σε έχουν βιώσει κάποια μορφή κατάθλιψης δείχνει τη βάναυση ψυχολογική επίπτωση της πανδημίας.

Αγκάλιασε τα συναισθήματά σου

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει τον αντίκτυπο. Αυτή ήταν μια περίοδος στη ζωή σου όπως καμία άλλη και είναι εντάξει να το θεωρείς μια ατελείωτη πρόκληση. Είμαστε θηλαστικά, και ως εκ τούτου, έχουμε συνηθίσει να ζούμε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, γι' αυτό πολλοί από εμάς έχουν βρει δύσκολη την περιορισμένη κοινωνική επαφή.

Επιπλέον, έχεις βιώσει θλίψη για όσες δυσκολίες έχεις περάσει και επίσης για τα βασικά γεγονότα και ορόσημα που έχεις χάσει λόγω της πανδημίας. Είναι εντάξει να παραδεχτείς στον εαυτό σου - και στους άλλους - ότι δεν ήταν το καλύτερο διάστημα για σένα. Για κανέναν δεν ήταν! Δεν χρειάζεται να το παίξεις ειδικός για την αντιμετώπιση πανδημιών ή υπερήρωας!

Μην πιέσεις τον εαυτό σου να επιστρέψει βεβιασμένα στην κανονικότητα

Παρόλο που θα ανυπομονείς να επιστρέψεις σε ορισμένες πτυχές της ζωής σου, ίσως κάποιες συνθήκες σε κάνουν να αντιμετωπίζεις επίσης άγχος σχετικά με την άρση των μέτρων και των περιορισμών. Ίσως να θέλεις να βγεις ξανά για ένα γεύμα, αλλά δεν είσαι έτοιμη να συναντηθείς με μεγαλύτερες ομάδες φίλων ή να δεις ξανά την εκτεταμένη οικογένειά σας.

Είναι εντάξει. Σου επιτρέπεται να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Το γεγονός ότι «μπορείς» τώρα να κάνεις ορισμένα πράγματα επειδή επιτρέπονται νομικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνεις με το ζόρι. Το «Όχι» είναι μια πλήρης πρόταση και επιτρέπεται να το χρησιμοποιείς και να εκφράζεις τα θέλω σου.

Ίσως είναι χρήσιμο να σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να προσαρμόσετε την εμφάνιση του «φυσιολογικού» σας και να διατηρήσετε μερικούς από τους τρέχοντες πιο αργούς ρυθμούς - για παράδειγμα, εξακολουθώντας να εργάζεστε από το σπίτι μερικές ημέρες την εβδομάδα ή να προγραμματίζετε δραστηριότητες γύρω από το ίδιο περιοχή για τη μείωση των ταξιδιών.

Υγιές σπίτι – καλύτερη υγεία για σένα

Το γεγονός ότι μείναμε σπίτι περισσότερο από ποτέ αναδείχθηκε ένα νέο ζήτημα γνωστό ως «σύνδρομο άρρωστων κτιρίων». Αυτό το φαινόμενο αφορά τον μοναδικό τρόπο που οι φυσικοί χώροι επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Εδώ παίζουν πολλές μεταβλητές, όπως η ποιότητα φωτός, η ποιότητα αέρα, η ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία, η υγρασία, ο αερισμός και άλλα.

Ουσιαστικά, όταν νιώθεις το σπίτι σου ασφαλέστερο, πιο αισθητικά ευχάριστο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε κάνει να νιώθεις καλά κι η υγεία σου θα βελτιωθεί. Κοίταξε το σπίτι σου με φρέσκια ματιά και προσπάθησε να κάνεις βελτιώσεις. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το άνοιγμα ενός παραθύρου, η εισαγωγή μιας λάμπας φωτός της ημέρας σε ένα δωμάτιο με λιγότερο φυσικό φως ή η αγορά ενός νέου έργου τέχνης που θα σου φτιάχνει τη διάθεση.

Με προσοχή την τηλεργασία

Αν η τηλεργασία είναι κάτι που θα επιδιώξεις να συνεχιστεί ή σου επιβληθεί να συνεχιστεί, φέρε τη δουλειά στα μέτρα σου και όχι τη ζωή στα μέτρα της δουλειάς σου. Πολλοί βρεθήκαμε να δουλεύουμε πολύ περισσότερες ώρες στο σπίτι – με τα όρια δουλειάς και ελεύθερου χρόνου να χάνουν κάθε ισορροπία. Όρισε έναν χώρο και μια ζώνη δουλειάς αλλά και σαφή όρια χρόνου – ακόμα κι αν η φύση της δουλειάς σου είναι αρκετά ευέλικτη κι ελεύθερη. Επίσης φρόντισε για σωστές συνθήκες – γραφείο και καρέκλα και υποδομή που θα βοηθάει το σώμα σου να διατηρεί τη σωστή στάση και δεν θα σε επιβαρύνει.   

Μην ξεχνάς τους σημαντικούς συμμάχους της καλής υγείας

Αν κάνεις μια βόλτα στη λαϊκή ή σε ένα κοντινό μανάβικο, τα φρούτα της εποχής είναι από μόνα τους ένας ισχυρός σύμμαχος. Βάλε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου, φρόντιζε να πίνεις αρκετό νερό -ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι. Ακόμα και χωρίς να στέλνεις μήνυμα, συνέχισε να βγαίνεις έξω για άσκηση – το περπάτημα έχει πολλά οφέλη. Κι αν μένεις κοντά στη θάλασσα το κολύμπι θεωρείται από τις πιο ευεργετικές μορφές άσκησης για την ψυχική υγεία. Επίσης, να προσπαθείς να κοιμάσαι αρκετά.

Κάνε σχέδια που να σε ενθουσιάζουν για το μέλλον

Στη σύγχρονη κοινωνία, έχουμε την τάση να αντισταθμίζουμε τα δύσκολα πράγματα που μας αρέσουν λιγότερο για τη ζωή μας με ανταμοιβές και πράγματα που προσβλέπουμε. Επομένως, είναι κατανοητό ότι με το lockdown, η απώλεια ελπιδοφόρου προσδοκίας και ενθουσιασμού ήταν αναπόφευκτη για τόσους πολλούς από εμάς.

Με την κοινωνία να ανοίγει και πάλι, αν αισθάνεσαι άνετα, μπορείς να ξεκινήσεις να ανοίγεις ξανά την ατζέντα σου και να σχεδιάζεις πράγματα για το μέλλον. Ξεκίνησε μια λίστα με τα πράγματα που θέλεις να κάνεις, τα μέρη που θέλεις να επισκεφθείς και τα άτομα που ανυπομονείς να συναντήσεις! Βάλε τη λίστα στην πόρτα του ψυγείου σου ή σε κάποιο ορατό σημείο, ώστε να την βλέπεις καθημερινά! Είναι μια υπέροχη καθημερινή ώθηση στη διάθεση.

Είναι φυσικό να φοβάσαι ακόμα

Όσο η πανδημία του κορωνοϊού δεν τελειώσει οριστικά, είναι λογικό και φυσιολογικό να ανησυχείς και να νιώθεις ανασφάλεια. Το εμβόλιο είναι μια ελπιδοφόρα συνθήκη αλλά κι αυτό ακόμα είναι λογικό να δημιουργεί άλλες αιτίες ανησυχίας κι ανασφάλειας. Ωστόσο μπορείς να κρατήσεις κάποια καλά, την έμφαση στην αυτοφροντίδα, και στην απόλαυση της στιγμής. Τουλάχιστον το καλοκαίρι έρχεται κι αυτό μπορεί σε πολλούς να φτιάξει το κέφι…  

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός